ΜΗΝ ΑΠΛΩΝΕΤΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτιΜια πάγια πρακτική τις κρύες, βροχερές και με υγρασία ημέρες είναι το άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, η πρακτική αυτή είναι άκρως λανθασμένη αφού ενέχει κινδύνους για την υγεία, κυρίως ενηλίκων και ανηλίκων με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σοβαρό άσθμα, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Ο επικεφαλής των ερευνητών από το Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης στο Μάντσεστερ της Βρετανίας καθηγητής Ντέιβιντ Ντένινγκ εξήγησε ότι όταν τα ρούχα στεγνώνουν επάνω σε θερμαντικά σώματα τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο αυξάνονται κατά 30% – οι συνθήκες αυτές ευνοούν πολύ την ανάπτυξη μούχλας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, μια μπουγάδα περιέχει σχεδόν δύο λίτρα νερό το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα κατά το στέγνωμα. Αυτές οι συνθήκες υγρασίας βοηθούν στην ανάπτυξη μυκήτων, τους οποίους ένας υγιής οργανισμός είναι σε θέση να καταπολεμήσει.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή με άσθμα τα οποία κινδυνεύουν κυρίως από τον μύκητα της ασπεργίλλωσης που αναπτύσσεται σε συνθήκες υγρασίας και προκαλεί λοιμώξεις στους πνεύμονες. «Στα άτομα με άσθμα ο μύκητας της ασπεργίλλωσης μπορεί να προκαλέσει βήχα και συριγμό ενώ σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό, όπως οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, οι πάσχοντες από AIDS αλλά και τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, μπορεί να εμφανιστούν λοιμώξεις των πνευμόνων που εκδηλώνονται με βήχα, πόνους στα πλευρά, πυρετό, δύσπνοια και ταχύπνοια, αλλά πιθανώς και λοιμώξεις άλλων οργάνων» τόνισε ο δρ Ντένινγκ.

Με δεδομένο ότι μελέτες δείχνουν πως στη χώρα μας ποσοστό άνω του 10% των παιδιών πάσχει από άσθμα, η προειδοποίηση του καθηγητή είναι άκρως σημαντική. Ποια είναι η συμβουλή του ειδικού; Κατά προτίμηση ποτέ άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι. Το στέγνωμα των ρούχων πρέπει να γίνεται σε ανοιχτό χώρο ή σε στεγνωτήριο. Αν πάλι δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική και το στέγνωμα γίνεται μέσα στο σπίτι, είναι σημαντικό να αποφεύγεται το άπλωμα των ρούχων στο σαλόνι ή στην κρεβατοκάμαρα (και σε κάθε περίπτωση τα παράθυρα πρέπει να είναι πάντα ανοιχτά).

Leave a Reply