ΒΡΕΦΙΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ|ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Τα μωρά που γεννιούνται σε νοσοκομεία της Αγγλίας τα Σαββατοκύριακα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα βρεφικής θνησιμότητας από εκείνα που έχουν γεννηθεί κατά τις εργάσιμες ημέρες, λένε οι ερευνητές.

Μια μελέτη σε περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια γεννήσεις έδειξε ότι στη Μ. Βρετανία καταγράφονται γενικά κατά Μ.Ο. λίγο περισσότεροι από 7 θάνατοι βρεφών ανά 1.000 γεννήσεις τα Σαββατοκύριακα. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας αυτό το νούμερο δεν ξεπερνάει σε Μ.Ο. τους 6,5 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις.

Η επιστημονική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου, που διεξήγαγε την έρευνα, ανέφερε πως αν όλες οι ημέρες είχαν το ίδιο ποσοστό θανάτων με την Τρίτη, η οποία έχει το χαμηλότερο, θα υπήρχαν 770 λιγότεροι θάνατοι ετησίως στην Μ. Βρετανία. Πρόσθεσαν επίσης ότι, ενώ τα ποσοστά θανάτου είναι γενικά χαμηλά στη Μ. Βρετανία, η διαφορά ανάμεσα στο Σαββατοκύριακο και τις εργάσιμες ημέρες είναι σημαντική και εγείρει την ανάγκη έρευνας σχετικά με τα πρότυπα περίθαλψης το Σαββατοκύριακο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, εξέτασε τον αριθμό των περιστατικών θνησιγένειας ή των θανάτων εντός 7 ημερών από τη γέννηση σε νοσοκομείο κατά την περίοδο 2010 – 2012. Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους παράγοντες κινδύνου, όπως η στέρηση και η ηλικία της μητέρας, μαζί με το γεγονός ότι οι προγραμματισμένες καισαρικές τομές, που ενέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, συνήθως λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Συνολικά, στην Μ. Βρετανία υπάρχουν κατά μέσο όρο 4.500 θάνατοι ετησίως από τις 675.000 γεννήσεις. Τα ποσοστά μόλυνσης για τις μητέρες και τραυματισμών στα μωρά (από απλά κοψίματα μέχρι και εγκεφαλική βλάβη) ήταν επίσης υψηλότερα τα Σαββατοκύριακα.

www.bbc.com 

Leave a Reply