ΕΙΣΤΕ ΕΓΚΥΟΣ; ΜΗΝ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΣΚΕΛΑ!

bigstock--146224901Οι γυναίκες που κοιμούνται ανάσκελα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν νεκρό μωρό, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να κοιμούνται στο πλάι, δείχνει με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Obstetrics & Gynaecology.

Διαπιστώθηκε ότι η πλάγια θέση στην οποία μια γυναίκα αποκοιμιέται στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης παίζει ρόλο στη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Δεν έχει τόση σημασία αν μια γυναίκα ξυπνά ανάσκελα, αλλά το πώς κοιμήθηκε.

bigstock pregnancy rest people and ex 154613105

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι περίπου μία στις 225 κυήσεις καταλήγει στη γέννηση νεκρού μωρού και εκτίμησαν ότι αν οι έγκυοι κοιμούνταν πάντα στο πλάι, αρκετά μωρά θα σώζονταν. Όπως είπαν, ένα «κόλπο» για να καταφέρνει να κοιμάται μια έγκυος στο πλάι είναι να βάζει ένα ή περισσότερα μαξιλάρια στην πλάτη της, ενώ τόνισαν ότι δεν έχει σημασία αν κοιμάται στο αριστερό ή στο δεξί πλευρό της.

Οι γυναικολόγοι δεν είναι βέβαιοι γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος γέννησης νεκρού μωρού, αν η έγκυος κοιμάται ανάσκελα. Ίσως οφείλεται στο ότι, σε αυτή την περίπτωση, το συνδυασμένο βάρος του μωρού και της μήτρας πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου προς το έμβρυο.

Οι ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία πάντως, στην παρόμοια μελέτη που εκπόνησαν πρόσφατα, διαπίστωσαν πως όταν η έγκυος κοιμάται στο πλάι το μωρό της είναι πιο δραστήριο.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτής της μελέτης, ο Δρ. Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος αναφέρει: “Είναι σημαντικό να έχουμε υπ’ όψιν τους περιορισμούς της. Μπορεί να υπάρχουν ανακρίβειες στις πληροφορίες που έδωσαν οι γυναίκες, αφού τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν τουλάχιστον 1 μήνα μετά το δυστυχές συμβάν. Επίσης, η μελέτη δεν εξέτασε ήδη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου για ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου, όπως τα προβλήματα του πλακούντα. Τέλος, αναρωτιέται κανείς πόσο ακριβής μπορεί να είναι κανείς σχετικά με τη θέση που κοιμάται και κατά πόσο δεν αλλάζει θέσεις – ακόμα και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη! Από την άλλη μεριά, η διαπίστωση, ότι η αριστερή πλάγια θέση είναι και η καλύτερη θέση στην προχωρημένη εγκυμοσύνη, είναι ήδη ιατρικά αποδεκτή, αφού διευκολύνει τη ροή του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά της γυναίκας και, κατ’ επέκταση, του μωρού της. Αντίθετα, όταν η γυναίκα ξαπλώνει ανάσκελα, η μήτρα μπορεί να συμπιέσει τα αγγεία που περνούν μπροστά από τη σπονδυλική στήλη, ελαττώνοντας παροδικά την παροχή αίματος στον εγκέφαλο της γυναίκας αλλά και στο έμβρυο. Βέβαια, όταν η γυναίκα είναι ξύπνια, η συμπίεση των αγγείων προκαλεί άμεσα ζάλη και τάση προς λιποθυμία, με αποτέλεσμα η έγκυος να αλλάζει άμεσα θέση. Είναι πιθανόν ότι τέτοιοι διορθωτικοί χειρισμοί υπολειτουργούν όταν η γυναίκα κοιμάται, με δυσμενή επιρροή στην καλή υγεία του εμβρύου. Αναμένονται επιπλέον μελέτες σε αυτό το σημαντικό θέμα, ώστε να έχουμε έγκυρες απαντήσεις και σωστές συμβουλές για όλες τις εγκυμονούσες”.

Πηγή

Leave a Reply