ROOMING IN: ΜΟΔΑ Ή ΑΝΑΓΚΗ;

rooming inΗ συνδιαμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του από την πρώτη στιγμή που θα γεννηθεί, μέχρι την ώρα που θα φύγουν μαζί από το μαιευτήριο, το γνωστό πλέον rooming in, κερδίζει ολοένα έδαφος τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Η πρακτική, χάρη στα πολλά οφέλη που εξασφαλίζει για τη μητέρα και το μωρό, εφαρμόζεται πια σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια κατόπιν επιλογής και αιτήματος των γονιών. Το θετικό είναι πως δεν χρειάζονται ιδιαίτερες υποδομές, αφού δίπλα στο κρεβάτι της μητέρας, οι νοσηλευτές φέρνουν το κουνάκι του μωρού. Σε άλλα κράτη έχουν ήδη προβλέψει τα κρεβατάκια των νεογνών να βρίσκονται συνδεδεμένα στα κρεβάτια των μητέρων, πράγμα που ελπίζουμε σιγά σιγά να δούμε και στη χώρα μας.

rooming in

Τα οφέλη του rooming in για το μωρό

Το μωρό μπορεί μόνο να ευνοηθεί από το rooming in με τη μητέρα του. Το να βρεθεί σε μια αίθουσα νεογνών, μακριά από τη μαμά του, θα του προκαλέσει στρες (κλάμα χωρίς ανταπόκριση), θα χάσει επιπλέον θερμίδες (από το κλάμα), θα υπερφορτωθεί με πολλαπλά ερεθίσματα (κλάματα λοιπών νεογνών, γρήγορες κινήσεις προσωπικού κατά το μπάνιο και την αλλαγή της πάνας) και θα μπει σε καταστολή (μόνο του) προκειμένου να προστατευτεί από όλα αυτά τα ερεθίσματα τα οποία δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί.
Το μωρό που δεν είναι κοντά στη μητέρα, υποχρεώνεται συνήθως να ακολουθήσει την πρακτική του μαιευτηρίου στη συχνότητα που θα βρεθεί κοντά στη μαμά του για να θηλάσει, δηλαδή ανά τρίωρο. Ενώ αυτή η πρακτική μπορεί να ταιριάζει σε κάποια μωρά, κάποια άλλα, χρειάζεται να θηλάζουν πολύ συχνότερα προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή της μητέρας τους. Το να ανταποκρίνεται το προσωπικό του μαιευτηρίου εξατομικευμένα σε κάθε μωρό, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, όση καλή πρόθεση κι αν υπάρχει.

Τα οφέλη του rooming in για τη μητέρα

Τη βοηθάει να χτίσει την αυτοπεποίθησή της όσον αφορά τη φροντίδα του μωρού της. Να αντιλαμβάνεται άμεσα το ρυθμό ύπνου, αναπνοής, τα σημάδια πείνας, τον κορεσμό, με άλλα λόγια, η μητέρα αρχίζει νωρίτερα να συνδέεται με το μωρό της και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Όλο αυτό ευνοεί την ομαλή έναρξη του θηλασμού, τη συχνότητά του -απαραίτητη την 3η μέρα που συνήθως «κατεβαίνει» το γάλα, ώστε να μην «πετρώσει» το στήθος της μητέρας.

Πιθανά λάθη κατά την εφαρμογή του rooming in 

Κατά τη συνδιαμονή, το μωρό δεν χρειάζεται να αποχωρίζεται τους γονείς του. Στα ιδιωτικά μαιευτήρια, συνήθως τα μωρά απομακρύνονται για να αλλαχθούν και να πλυθούν, καθώς και για την παιδιατρική τους εξέταση, κάτι που δεν είναι απαραίτητο. Τόσο η αλλαγή της πάνας, όσο και το μπάνιο του μωρού μπορούν να γίνουν στο χώρο του δωματίου και του μπάνιου αντίστοιχα, το οποίο φιλοξενεί τη νέα μητέρα. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στο να εξοικειωθεί η μητέρα και με αυτά τα δύο βασικά κομμάτια φροντίδας του μωρού της και να μην αγχωθεί, επιστρέφοντας στο σπίτι. Επιπλέον, η παιδιατρική εξέταση, η αιμοληψία, η φωτοθεραπεία, αν κριθεί απαραίτητη, και άλλες εξετάσεις, θα μπορούσαν να γίνονται στο δωμάτιο, με τους γονείς παρόντες, αφενός για να ηρεμούν το μωρό στην αγκαλιά τους, αφετέρου για να ενημερώνονται απευθείας από τους γιατρούς και – φυσικά – για να είναι βέβαιοι πως το μωρό τους είναι καλά.

Αν μια μητέρα δεν επιλέξει rooming in; 

Δεν κρίνουμε τις επιλογές κανενός, δεν υπάρχουν τέλειες λύσεις. Αν μια μητέρα έχει πειστεί ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, για να ξεκουραστεί π.χ. από την καισαρική, αυτό θα κάνει. Με το rooming in μαθαίνεις από την αρχή το μωρό κι όταν πας στο σπίτι είσαι προετοιμασμένη. Στην άλλη περίπτωση, υπάρχει μεγαλύτερο άγχος κατά την επιστροφή στο σπίτι, σαν να έχει μόλις γεννήσει το μωρό κι ας είναι ήδη 4 ημερών.

Ο συνηθέστερος λόγος που δεν προτιμάται το rooming in είναι για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός με τους επισκέπτες της οικογένειας. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι πρώτες 40 μέρες είναι μέρες αφιερωμένες στη γνωριμία της μητέρας με το μωρό της κι αυτοί οι δύο έχουν προτεραιότητα!

Πώς να αντισταθμίσεις τον «χαμένο χρόνο»
Πολλές μητέρες που δεν έχουν κάνει rooming in, τα καταφέρνουν μια χαρά με το θηλασμό και τη φροντίδα του μωρού τους, χωρίς ιδιαίτερο άγχος, οπότε δεν πρόκειται πάντα για «χαμένο χρόνο». Η καλή ενημέρωση σε θέματα θηλασμού και φροντίδας του νεογνού είναι χρήσιμα αντίβαρα για να μειώσουν το άγχος των νέων γονιών. Μετά την επιστροφή στο σπίτι, καλό είναι να θυμάται η οικογένεια ότι προτεραιότητα έχει να γνωριστούν η μητέρα και το μωρό της, να βρίσκονται συνέχεια μαζί, αγκαλιά. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να βοηθούν σε δουλειές του σπιτιού, μαγείρεμα, σίδερο και να μην προστρέχουν να πάρουν αγκαλιά το μωρό.

Με τη συνεργασία της Άντας Παλαντζιάν, πιστοποιημένης συμβούλου γαλουχίας IBCLC και ειδικής παιδαγωγού προσχολικής ηλικίας

Leave a Reply