ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ;

 babies-and-sunscreen-722x406Η απάντηση στην ερώτηση “Πότε μπορεί το μωρό μου να φορέσει αντηλιακό” είναι πως τα αντηλιακά καλλυντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα βρέφη από 6 μηνών και μετά, καθώς νωρίτερα είναι πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργίες. Επομένως, τα μωρά που είναι μικρότερα από έξι μηνών θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν άλλες μορφές προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία, στην οποία, υπενθυμίζουμε, πρέπει να εκτίθενται ελάχιστα έως καθόλου, γιατί το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο, χωρίς προστατευτικά φίλτρα που θα αποκτήσει σταδιακά, μεγαλώνοντας. Μια καλοκαιρινή μέρα με ήλιο ένα μωρό μπορεί να καεί σε διάστημα λιγότερο των δέκα λεπτών.

Εάν, λοιπόν, το μωρό σας είναι μικρότερο από 6 μηνών, κρατήστε το μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Προστατέψτε το όταν είστε έξω, φορώντας του ειδικά αντηλιακά προστατευτικά ρούχα, καπέλο με γείσο και γυαλιά ηλίου, ακόμα κι αν δεν θα είναι εκτεθειμένο στο άμεσο ηλιακό φως. Αν πάτε στην παραλία, φροντίστε να είναι πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το απόγευμα!

Εάν το μωρό σας είναι 6 μηνών ή μεγαλύτερο, τότε χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό φαρμακευτικό αντηλιακό κατάλληλο για βρέφη, με δείκτη προστασίας 50. Απλώστε το στο δέρμα του μωρού σε γενναίες δόσεις και εφαρμόζετε ξανά κάθε μια ώρα ή και πιο συχνά αν το μωρό σας περνάει πολύ χρόνο στο νερό, ή έχει ιδρώσει. Φυσικά, απαγορεύεται ρητά η έκθεση του μωρού στον ήλιο από τις 11 π.μ. μέχρι και τις 4 μ.μ και θεωρείται δεδομένο ότι πρέπει να ντύνετε το μωρό με προστατευτικά ρούχα, με γείσο και γυαλιά.

Θυμηθείτε ότι αρκούν λίγα μόλις σοβαρά ηλιακά εγκαύματα για να αυξηθεί ο κίνδυνος του μωρού σας να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος ως ενήλικας. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά χρειάζονται προστασία ακόμα κι όταν βγαίνουν έξω για βόλτα ή για να παίξουν, αλλά και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, όταν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό. Το αντηλιακό λοιπόν είναι απαραίτητο κάθε μέρα και στην πόλη και φυσικά στη θάλασσα, ακόμη κι όταν έχει συννεφιά, καθώς το 80% των ηλιακών ακτίνων διαπερνούν τα σύννεφα.

Leave a Reply