ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

show_Ηλιακό-Έγκαυμα_Πως-θα-το-αντιμετωπίσετε

Τα ηλιακά εγκαύματα ταλαιπωρούν περίπου 90.000 παιδιά κάθε χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί δεν καταλαβαίνουν τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου και της θερμότητας καθώς παίζουν ανέμελα στην θάλασσα ή στα πάρκα. Επίσης το δέρμα τους είναι πολύ πιο λεπτό από το δέρμα των ενηλίκων και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υποστούν πολύ πιο σοβαρά εγκαύματα πιο γρήγορα και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες.

Κοινά συμπτώματα είναι τα παρακάτω:
  • Ρίγη
  • Πυρετός
  • Ναυτία ή εμετός ή και τα δύο
  • Συμπτώματα σοβαρής ίωσις και πυρετό
  • Φουσκάλες

Διάγνωση

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος εμφανίζονται λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά ο πόνος, το κοκκίνισμα και περιστασιακά οι φουσκάλες του καμένου από τον ήλιο δέρματος είναι χαρακτηριστικά.
giphy

Πόσο σοβαρό, λοιπόν, είναι το ηλιακό έγκαυμα;  Οι συνέπειες του ηλιακού εγκαύματος είναι παρόμοιες με τις συνέπειες κάθε εγκαύματος, αν και η εξέλιξη του είναι σχετικά αργή και όχι γρήγορη όπως σε ένα έγκαυμα θερμότητας. Αν το ηλιακό έγκαυμα είναι βαρύ, τα κύτταρα του δέρματος πεθαίνουν και σχηματίζουν φουσκάλες. Μετά το δέρμα επουλώνεται σε διάστημα 1 έως 2 εβδομάδων. Κατά την επούλωση το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο μπορεί να ξεφλουδίσει.

Το ηλιακό έγκαυμα πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στη δραματική αύξηση του μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Ένα ιστορικό επώδυνων ηλιακών εγκαυμάτων με φουσκάλες, ειδικά κατά την παιδική ηλικία, αυξάνει τον κίνδυνο να πάθετε μελάνωμα αργότερα στη ζωή. Η έντονη σύντομη έκθεση στον ήλιο είναι επίσης επικίνδυνη. Να θυμάστε ότι όποια και αν είναι η ηλικία σας, δεν υπάρχει υγιεινό μαύρισμα. Η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) στο ηλιακό φως ποικίλλει. Είναι μεγαλύτερη στα μεγάλα υψόμετρα, επειδή το ηλιακό φως δε φιλτράρεται από τα σύννεφα ή την καταχνιά. Επίσης, ο κρύος αέρας δεν περιορίζει την UV ακτινοβολία του ήλιου και η υπεριώδης ακτινοβολία που αντανακλάται στο χιόνι, στην άμμο, στο νερό και σε άλλες επιφάνειες μπορεί να σας κάψει το ίδιο σοβαρά με το άμεσο ηλιακό φως. Όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα σας, τόσο λιγότερο βαθιά εισχωρούν αυτές οι ακτίνες επειδή απορροφώνται από τη μελανίνη.

8f465ff8a390896d2db03a2f6dfc1b4e_L

Πρόληψη

Σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε κοντινό φαρμακείο για να προμηθευτείτε τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες, δοκιμάστε μερικά προληπτικά μέτρα για τα ηλιακά εγκαύματα, με συστατικά που έχετε ήδη κάπου στο σπίτι σας.

Τζελ Αλόης: Είναι γνωστό ότι η αλόη καταπραΰνει το δέρμα και έχει μάλιστα αποτελεσματικές θεραπείες στο ηλιακό έγκαυμα γιατί περιέχει συστατικά που ενυδατώνουν το δέρμα, ενεργοποιούν την ανάπλασή του και την τελική επούλωση της πληγής.
Λευκό ξύδι: Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο και επώδυνο αλλά το ξύδι είναι αποτελεσματικό στο ηλιακό έγκαυμα. Μουλιάστε κομπρέσες σε λευκό ξύδι και τοποθετείστε τις στην «καμένη» περιοχή, μέχρι να στεγνώσουν. Βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο, τη φαγούρα και τη φλεγμονή που έχει προκληθεί από το έγκαυμα.
Γιαούρτι: Το αγαπημένο μας σνακ φαίνεται ότι ανακουφίζει από τα εγκαύματα του ήλιου. Απλώστε λίγο γιαούρτι πάνω στην περιοχή, αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό Το γιαούρτι αντλεί τη θερμότητα του εγκαύματος και είναι και φθηνότερο από τις λοσιόν σώματος.
Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην διαδικασία επούλωσης του δέρματος. Μπορείτε είτε να ανοίξετε μια κάψουλα βιταμίνης Ε και να την απλώσετε στην περιοχή είτε να αγοράσετε μια κρέμα με βιταμίνη Ε από το φαρμακείο.

Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να σπάτε τις φουσκάλες, για να επιταχύνετε την επούλωση. Αν σπάσουν μόνες τους, αφαιρέστε τα κομμάτια του δέρματος και βάλτε αντιβακτηριακή αλοιφή στα ανοιχτά σημεία, για να αποφύγετε τη μόλυνση.