Κατά την διάρκεια του φθινοπώρου, η έξαρση πολλών λοιμώξεων, αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο λόγο για να επισκεφθούν άμεσα οι γονείς τον παιδίατρο τους. Εξάλλου, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την αρχή της εμβολιαστικής περιόδου, αποτελώντας αφορμή να επισκεφτούν οι γονείς τον παιδίατρο για την χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων στα παιδιά τους. Τι γίνεται, όμως, με την Μηνιγγίτιδα Β και τον εμβολιασμό των παιδιών;
Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη εξηγεί καταρχάς στο Τaλκ ότι για να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη νόσο απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, δόσεις του εμβολίου. Ναι μεν ορισμένοι γονείς είναι επιφυλακτικοί, αλλά σύμφωνα με την ίδια η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β (γνωστή και ως Μηνιγγίτιδα Β), είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή και επικίνδυνη νόσος. Η Μηνιγγίτιδα Β προκαλείται από το βακτήριo Neisseria meningitidis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, ενώ, επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη του αίματος που ονομάζεται Μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία.
Όπως μας εξηγεί η κ. Παρδάλη, η νόσος είναι ύπουλη, καθώς παρουσιάζεται χωρίς προειδοποίηση, αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης, εξελίσσεται ραγδαία συνήθως εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες αναπηρίες ή να οδηγήσει σε θάνατο. Εντωμεταξύ, από τις 5 σημαντικότερες ομάδες του Μηνιγγιτιδόκοκκου A, B, C, W, και Y – η οροομάδα B είναι η επικρατέστερη στην Ελλάδα (87%).
Στη χώρα μας, εντός του 2016 καταγράφηκαν συνολικά 40 περιστατικά, εκ των οποίων ένα δίχρονο παιδάκι από τα Γρεβενά έχασε τη ζωή του μετά από σηπτικό σοκ, ενώ ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από το Καματερό κατέληξε σε ακρωτηριασμό. Παράλληλα νέα κρούσματα συνεχίζουν να εμφανίζονται σε παιδιά ακόμα και τις μέρες που διανύουμε. Από την αρχή του 2017 έχουν καταγραφεί συνολικά 10 κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων το ένα κατέληξε.
Πάντως, σύμφωνα με δημόσια τοποθέτηση της, η Δρ. Τζωρτζίνα Τζανακάκη, από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της ΕΣΔΥ, εκτιμά ότι μέχρι το 2020 τα περιστατικά θα αυξηθούν κατά 60% και η θνητότητα εξαιτίας της νόσου κατά 40%.
Πώς θα αναγνωρίσω τη Μηνιγγίτιδα;
Σύμφωνα με την κ. Παρδάλη, τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος και ο εμετός ενώ ειδικότερο συμπτώματα αποτελούν η αυχενική δυσκαμψία, το αιμορραγικό εξάνθημα, η σύγχυση και η φωτοφοβία. Εντός 24 ωρών, η νόσος εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία που απαιτούν επείγουσα νοσηλεία στην εντατική και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.
Πώς μεταδίδεται η νόσος;
Το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου;
Η νόσος εξελίσσεται ραγδαία και είναι δυνητικά θανατηφόρα. Συγκεκριμένα, 1 στα 10 άτομα που έχουν προσβληθεί καταλήγουν παρά τη θεραπεία, ενώ 1 στους 5 επιζώντες ενδέχεται να υποφέρει από μαθησιακές δυσκολίες, εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή απώλεια των άκρων.
Κινδυνεύει το παιδί μου;
Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Επιπλέον, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο
Ο εμβολιασμός
Σύμφωνα με την παιδίατρο, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας- (όπως άλλωστε και των περισσοτέρων των λοιμωδών νοσημάτων-) είναι ο εμβολιασμός. Πρόσφατα, το εμβόλιο ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β εντάχθηκε στους Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και αποζημιώνεται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αντίστοιχα, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ανδόρα, οι οποίες έχουν εντάξει τον εμβολιασμό στα αντίστοιχα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών, συστήνουν και αποζημιώνουν το εμβόλιο σε υγιή πληθυσμό και κατά προτεραιότητα σε βρέφη ηλικίας 0 -1 ετών.
Συμπερασματικά, η μηνιγγίτιδα είναι μεν επικίνδυνη, αλλά με τη χορήγηση του εμβολίου προλαμβάνεται πλήρως, ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά
H Άννα Παρδάλη είναι παιδίατρος και θα τη βρείτε στο annapardali.gr
poli xrisimo http://www.talcmag.gr/vrefi/minigitida-b/