Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ “ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ” ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ “ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΡΕΛΥΣΕ”

thessaloniki-agoraki-parelise-meta-apo-embolio-ti-leei-o-paidiatros“Θεσσαλονίκη: 3χρονο αγοράκι παρέλυσε μετά από εμβόλιο ανεμοβλογιάς” λέει ο τίτλος με μεγάλα γράμματα. Πολλοί φίλοι μού το έστειλαν οπότε ας γράψω κάποια σχόλια επί της ουσίας. Είδα με μεγάλη προσοχή το βίντεο με τους γονείς που ισχυρίζονται ότι το εμβόλιο είναι η αιτία. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς μπορούμε να δούμε εάν ένα εμβόλιο κάνει μια παρενέργεια;

Φέτος π.χ. έγιναν 3 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου. Κάποια άτομα μετά το εμβόλιο μπορεί να έκαναν πονοκέφαλο, άλλα διάρροιες, άλλα να σκόνταψαν σε ένα σκαλί και άλλα, ελάχιστα, να έκαναν παράλυση άκρων. Για να δούμε αν όλα αυτά οφείλονται στο εμβόλιο θα πρέπει να πάρουμε άλλα 3 εκατομμύρια άτομα και να δούμε εάν τα συμβάντα που περιγράψαμε παραπάνω είναι συχνότερα σε αυτούς που έκαναν το εμβόλιο. Αν δεν είναι συχνότερα, τότε, ακόμα και εάν συνέβησαν χρονικά μετά το εμβόλιο, δεν έχουν σχέση, παρά πρόκειται για απλές συμπτώσεις, τελείως φυσιολογικές εφόσον μιλάμε για έναν τεράστιο πληθυσμό 3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όλες, λοιπόν, οι τεράστιες και ενδελεχείς μελέτες που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες για τα εμβόλια δεν έχουν δείξει διαφορές στα συμβάντα. Ωστόσο πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση. Αν και το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς δεν είναι καθόλου καινούριο, πρέπει να βλέπουμε κάθε περίπτωση χωρίς προκατάληψη και με την σοβαρότητα που της ταιριάζει.

x157899144836754163.jpg.pagespeed.ic.NXUSmsR4Qu

Είδα λοιπόν το βίντεο και προκύπτει από τις μαρτυρίες των ιδίων των γονιών πως το περιστατικό έγινε σχεδόν 2 εβδομάδες μετά το εμβόλιο. Δηλαδή αρκετά μακριά από αυτό χρονικά. Ωστόσο θα μπορούσε κάποιος, σε ακραία περίπτωση, να το ενοχοποιήσει καθώς είναι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα όσον αφορά το εμβόλιο. Αμ, δε. Και το λέω με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα για πολλούς λόγους.

Πρώτον, γιατί δεν ήταν η πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά η δεύτερη. Είναι τελείως απίθανο τέτοια παρενέργεια να μην συνέβη την πρώτη φορά και να συνέβη τη δεύτερη. Δεύτερον, κατά τα λεγόμενα των γονιών, στον έλεγχο από κάποιους γιατρούς ευρέθησαν στοιχεία λοίμωξης. Γι’ αυτόν το λόγο μάλιστα το παιδί έκανε σκωλικοειδεκτομή. Άρα, λοιπόν, πάμε προς την περίπτωση κάποιας λοίμωξης από κάποιον ιό που πιθανότατα επηρέασε την κλινική κατάσταση του παιδιού. Αλλά ακόμα και εάν υποθέσουμε ιατρικό λάθος την σκωλικοειδεκτομή, ακόμα και αυτό δεν δείχνει υπαιτιότητα του εμβολίου.

Υποθέτω πως θα τρέχουν ή έτρεξαν κάποιες ιολογικές εξετάσεις, όμως είναι τόσο πολλοί οι ιοί ή τα μικρόβια που είναι υπεύθυνοι για τέτοια σύνδρομα που μπορεί να μην βρεθεί ποτέ το αίτιο. Αιτία ανευρίσκεται μόνο με εντελώς εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως π.χ. σε περιστατικό όπου αναφέρθηκε παράλυση μετά από εμβόλιο ιλαράς δημοσιευμένο σε διεθνές περιοδικό και τελικά ευρέθη σε βιοψία εγκεφάλου του νεκροτομικού υλικού –γιατί δυστυχώς το παιδί απεβίωσε– πως τελικά το παιδί είχε εγκεφαλίτιδα από ιό του έρπητα, λοίμωξη που συνέβη την εποχή που έγινε και το εμβόλιο. Πράγμα βέβαια διόλου απίθανο καθώς τα παιδιά, τα πρώτα ιδίως 3 χρόνια της ζωής τους, έχουν εμβόλιο σχεδόν κάθε 2 μήνες. Οπότε οποιοδήποτε συμβάν μπορεί να συνδεθεί χρονικά με αυτά.

Ο ισχυρισμός, λοιπόν, του “φταίει το εμβόλιο” έχει την εγκυρότητα του “έφαγε το παιδί φασολάδα στον παιδικό και μετά παρελυσε”. Ο πηχυαίος τίτλος καναλιών και sites είναι και επιπόλαιος και απαράδεκτος.

Υ.Γ. Συμπληρώνω πως δεν ισχυρίζομαι πως κανένα εμβόλιο δεν κάνει τέτοιες παρενέργειες. Ισχυρίζομαι όμως πως η βεβαιότητα του ρεπορτάζ “3χρονο αγοράκι παρέλυσε μετά από εμβόλιο ανεμοβλογιάς” έχει την εγκυρότητα που έγραψα παραπάνω.

Ο Αντώνιος Δαρζέντας είναι παιδίατρος, Ακρωτηρίου 10 | Πάτρα

Leave a Reply