ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ|ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Σε πολλά βρέφη παρατηρείται μετά το γεύμα τους μια ενόχληση και μια ανησυχία που καταλήγει πολλές φορές σε εμετούς. Το φαινόμενο της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης φαίνεται να απασχολεί και να ταλαιπωρεί αρκετούς γονείς.

Ο Δρ Θέμης Σπυριδόπουλος, ιατρός ακτινοδιαγνωστής, με εμπειρία στους υπερήχους σε νεογνά, βρέφη και παιδιά, μας επισημαίνει ορισμένα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

  • Τι είναι η  (ΓΟΠ); Υπό φυσιολογικές συνθήκες η τροφή από τον οισοφάγο εισέρχεται στο στομάχι. Υπό κανονικές συνθήκες, δεν επιτρέπεται η ανάποδη πορεία, δηλαδή η τροφή από το στομάχι να παλινδρομεί προς τον οισοφάγο.
  • Πώς μπορούν οι γονείς από μόνοι τους να το καταλάβουν; Το κύριο σύμπτωμα των βρεφών με ΓΟΠ είναι ο εμετός μετά το φαγητό. Αυτό θα πρέπει να συνδυάζεται είτε με στασιμότητα είτε με απώλεια σωματικού βάρους. Συνήθως σε παιδιά με ΓΟΠ οι εμετοί είναι συχνοί. Ενδεχομένως, εάν δεν αντιμετωπιστεί η ΓΟΠ, τότε μπορεί να παλινδρομήσει τροφή και εντός του αναπνευστικού συστήματος, οπότε το βρέφος ή το μικρό παιδί παρουσιάζει συχνές λοιμώξεις αναπνευστικού ή συμπτώματα άσθματος. Σε περίπτωση που η ΓΟΠ προκαλέσει οισοφαγίτιδα, δηλαδή διάβρωση και έλκος στο ενδοθήλιο (την επιφανειακή στιβάδα του οισοφάγου), τότε το βρέφος κλαίει λόγω του πόνου και αποφεύγει τη λήψη τροφής, γιατί του προκαλεί ενόχληση. Το παιδί μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να παραπονεθεί για πόνο πίσω στο στήθος.
  • Ποιες είναι οι κύριες αιτίες που προκαλούν ΓΟΠ; Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ένωση του οισοφάγου με το στομάχι δημιουργεί έναν ανατομικό μηχανισμό βαλβίδας, ώστε να μην επιστρέφει η τροφή που εισέρχεται στο στομάχι, πίσω προς τον οισοφάγο. Ο βαλβιδικός αυτός μηχανισμός ενδέχεται να ανεπαρκεί, οπότε μπορεί να εμφανισθούν τα συμπτώματα της ΓΟΠ.
  • Τι μπορεί να επιφέρει; Οισοφαγίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στον κατώτερο οισοφάγο. Έλκη του οισοφάγου σε παραμελημένες περιπτώσεις. Επανειλημμένες λοιμώξεις αναπνευστικού (πνευμονίες). Στασιμότητα, απώλεια βάρους, λόγω πλημμελούς θρέψης και εμετών.
  • Σε τι βοηθά το υπερηχογράφημα και σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται; Το υπερηχογράφημα είναι μια εξέταση που μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στον παιδίατρο που θα εξετάσει ένα παιδί με πιθανή ΓΟΠ. Καθώς δεν επιβαρύνει το βρέφος με ακτινοβολία, το υπερηχογράφημα είναι συνήθως η πρώτη διαγνωστική εξέταση που ζητάται από τον παιδίατρο (υπέρηχο ΓΟΠ) σε βρέφη και παιδιά που εμφανίζουν τα συμπτώματα που αναφέραμε. Με το υπερηχογράφημα οισοφάγου – στομάχου και πυλωρού, μπορούμε να πάρουμε πολλές πληροφορίες για τη σωστή ανατομία των οργάνων του νεογνού, του βρέφους ή του μικρού παιδιού.
  • Πώς αντιμετωπίζεται; Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, εφόσον το υπερηχογράφημα δεν έχει αξιόλογα παθολογικά ευρήματα, οι περιπτώσεις ΓΟΠ αντιμετωπίζονται από τον παιδίατρο, είτε παρέχοντας συμβουλές και οδηγίες για τον τρόπο ταΐσματος του βρέφους είτε με φαρμακευτική αγωγή.

ecohealth

Ο Θέμης Σπυριδόπουλος διατηρεί στο κέντρο της Αθήνας (Σπύρου Μερκούρη 56, Παγκράτι) το εξειδικευμένο ιατρείο υπερήχων Παίδων και Ενηλίκων EchoHealth, με στόχο την εξατομικευμένη παροχή υψηλού επιπέδου εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους υπερήχους σε νεογνά, βρέφη και παιδιά, επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.echohealth.gr

Leave a Reply