HYPNOBIRTHING: MIA ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΕΝΝΑΣ

HypnoBirthingΗ Ευτυχία Τοπούζη είναι δημιουργός του HypnoBirthing Greece, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια “Hypnobirthing & Hypnofertility” από τον Βρετανικό οργανισμό «KG Hypnobirthing» και τον Αμερικανικό φορέα «The Leclaire Method®». Είναι επίσης εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze (LCCE) και βοηθός μητρότητας. Όμως δεν θα ήταν τίποτα από τα παραπάνω εάν -πρώτα και πάνω απ’ όλα, όπως λέει- δεν ήταν η μαμά του Κωνσταντίνου, του Μιχάλη και της Αγάπης. Τα παιδιά της ήταν το έναυσμα για να αλλάξει επαγγελματική πορεία, αφήνοντας μια καριέρα δέκα ετών στο Marketing και στην Επικοινωνία και να αφοσιωθεί στην περιγεννητική φροντίδα των οικογενειών. Αλήθεια, τι σημαίνουν όλα αυτά; Συναντήσαμε την Ευτυχία και της ζητήσαμε να απαντήσει σε όλες τις απορίες μας και να μας συστήσει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τον τοκετό, που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

Ευτυχία, τι ακριβώς είναι το Hypnobirthing;

Όταν μιλάμε σήμερα για hypnobirthing, μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προετοιμασίας τοκετού για μητέρες και ζευγάρια, που χωρίζεται -ή ενσωματώνει, αν θέλεις- σε δύο μέρη.

Το πρώτο είναι η hypno προετοιμασία, που, με τη χρήση εργαλείων της υπνοθεραπείας (τεχνικές αναπνοής, καθοδηγούμενο οραματισμό, κατάλληλη γλώσσα κ.λπ.), αξιοποιεί τις φυσικές δυνατότητες του σώματος και του νου της μητέρας, τη βοηθά να χαλαρώνει, να απελευθερώνει ενδεχόμενες εντάσεις και φόβους γύρω από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και να υποδέχεται με χαρά και προσμονή το μωρό αλλά και τη νέα φάση της ζωής της που ξεκινά.

Το δεύτερο εξίσου πολύ σημαντικό κομμάτι, είναι αυτό της επιμόρφωσης. Στο HypnoBirthing Greece, η θεματολογία της προετοιμασίας hypnobirthing προσφέρει γνωριμία και εξοικείωση με τις λειτουργίες του γυναικείου σώματος και τη φυσιολογία του τοκετού, επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση, και απόλυτα έγκυρη ενημέρωση σχετικά με το μαιευτικό σύστημα στην Ελλάδα, έτσι ώστε οι μέλλοντες γονείς να κάνουν συνειδητές επιλογές και να σχεδιάσουν τον τοκετό τους όπως ταιριάζει στη δική τους οικογένεια.

Η συνέργεια των δύο αυτών μερών μάς οδηγεί στον ορισμό: Το hypnobirthing είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προγεννητικής προετοιμασίας που λειτουργεί στο νοητικό, το συναισθηματικό και το σωματικό επίπεδο, με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία τοκετού, όπου και όπως αυτός συμβαίνει: στο σπίτι ή στο μαιευτήριο, μέσα στο νερό, φυσιολογικά ή με καισαρική. Απευθύνεται σε μέλλοντες γονείς που επιθυμούν να βιώσουν το «εδώ και τώρα» του τοκετού τους, με ηρεμία, σιγουριά και απόλυτο έλεγχο της ψυχοσωματικής τους κατάστασης.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το hypnobirthing δεν αποτελεί θεραπευτική μέθοδο, ιατρική πράξη ή συμβουλή και, σε καμία περίπτωση, δεν αντικαθιστά το ρόλο των επαγγελματιών υγείας.

Πού και από πότε εφαρμόζεται στη χώρα μας;

To hypnobirthing διδάσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, από πιστοποιημένους εκπαιδευτές hypnobirthing και υπνοθεραπευτές. Οι κύκλοι προετοιμασίας τοκετού hypnobirthing που προσφέρει το Hypnobirthing Greece διεξάγονται σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο, και φιλοξενούνται σε ειδικό επαγγελματικό χώρο, στον προσωπικό χώρο των μητέρων/ζευγαριών, ή και διαδικτυακά. 

Έχω την αίσθηση ότι η ύπνωση είναι λίγο παρεξηγημένη στην Ελλάδα. Tι ισχύει γι’ αυτήν και πώς χρησιμοποιείται;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η ύπνωση είναι μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση συνειδητότητας, στην οποία βρισκόμαστε πολλές φορές, καθημερινά. Όταν, για παράδειγμα, παρακολουθούμε μια ενδιαφέρουσα ταινία, όταν μας απορροφά ένα καλό βιβλίο, ή όταν ονειροπολούμε, είμαστε σε κατάσταση ύπνωσης. Άρα, έχουμε τη φυσική ικανότητα να μπαίνουμε, να παραμένουμε και να βγαίνουμε απ’ αυτήν, έχοντας πάντα τον απόλυτο έλεγχο. Η αλήθεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη στερεοτυπική απεικόνιση του υπνωτιστή που επιβάλλεται πάνω σε άβουλους εθελοντές, οδηγώντας τους σε αστείες και, ίσως, ντροπιαστικές γι’ αυτούς πράξεις, με στόχο τον εντυπωσιασμό και το χειροκρότημα του κοινού. Έτσι, το δίπολο εξουσία-απώλεια αυτοελέγχου, αλλά και η έλλειψη γνώσης, κράτησε την ύπνωση στο περιθώριο της επιστήμης για περισσότερο από 150 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που πρωτοπόροι της μαιευτικής, όπως οι Grantly Dick-Read και Ferdinand Lamaze δέχτηκαν τεράστιες πιέσεις, στην εποχή τους, προκειμένου να πάψουν να αναφέρουν την ύπνωση και τα οφέλη της στη διαδικασία του τοκετού.

H ύπνωση, ή πιο σωστά, η αυτο-ύπνωση, αποτελεί βασικό κομμάτι της προετοιμασίας hypnobirthing. Είναι μια διαδικασία που καθοδηγεί, αλλά και διδάσκει η εκπαιδεύτρια hypnobirthing, ώστε οι μέλλουσες μητέρες που προετοιμάζονται να είναι σε θέση να τη χρησιμοποιούν μόνες τους, όποτε το χρειάζονται.

Η ύπνωση επιτρέπει την άμεση πρόσβαση στο υποσυνείδητο, το δεκτικό, δηλαδή, και πιο ισχυρό κομμάτι του νου, που καταγράφει τα πάντα, είναι συνεχώς σε εγρήγορση και στο οποίο συντελούνται βαθιές και διαρκείας αλλαγές. Δρώντας εκεί, μέσω κατάλληλων παροτρύνσεων, είμαστε σε θέση να πετύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά την αποβολή του φόβου και κάθε αρνητικού συνειρμού σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, την ανακούφιση του πόνου, τη μείωση του στρες, και την αντικατάσταση των περιοριστικών πεποιθήσεων με μια νέα θετική οπτική. Και όλα αυτά, συνοδευόμενα από μια αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης, και ηρεμίας. Είναι σκόπιμο να τονιστεί πως όσο οι άνθρωποι βρίσκονται σε (αυτο-)ύπνωση, έχουν πλήρη επίγνωση των παροτρύνσεων που τους δίνονται και μπορούν άνετα να τις αποδεχτούν ή να τις απορρίψουν. Συνεπώς έχουν πάντα τον απόλυτο έλεγχο των επιλογών τους. 

Ποια είναι τα οφέλη του Hypnobirthing;

Το hypnobirthing είναι μια προσέγγιση, τα οφέλη της οποίας, με κέντρο τη μητέρα, επεκτείνονται στον σύντροφο/πατέρα, το μωρό, και σε όλη την οικογένεια συνολικά.

Αρχικά, βοηθά τη μητέρα να αποβάλει στρες και ανησυχίες. Ενισχύει τη σύνδεσή της με τον εαυτό της, την επαφή της με το σώμα της και την εμπιστοσύνη στην έμφυτη ικανότητά του να γεννά. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα «γνωριμίας» και σύνδεσης της μητέρας με το αγέννητο ακόμη παιδί της.

Μέσω της προετοιμασίας της μητέρας, το hypnobirthing προάγει την ανάπτυξη του μωρού μέσα σε ένα γαλήνιο και όμορφο ενδομήτριο περιβάλλον. Κατά τις καθοδηγούμενες χαλαρώσεις, το μωρό έρχεται σε επαφή με τη μητέρα, και χτίζει μαζί της έναν φυσικό, υγιή συναισθηματικό δεσμό. Ταυτόχρονα, η ωκυτοκίνη –η «ορμόνη της αγάπης»– και οι ενδορφίνες που εκλύονται από τη μητέρα στις συνεδρίες hypnobirthing, μεταφέρονται απευθείας στο μωρό, μέσω του πλακούντα, κάνοντάς το να νιώθει επιθυμητό, ασφαλές και ήρεμο. Φτάνοντας, δε, στην ώρα του τοκετού με hypnobirthing, το μωρό βιώνει λιγότερο στρες, και κινείται αρμονικά μέσα στο σώμα της μητέρας, που λειτουργεί φυσικά για να του διευκολύνει την έξοδο.

Τέλος, όσον αφορά τον πατέρα, το hypnobirthing τού δίνει την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική γνώση για να εμπιστευτεί τη φυσιολογική διαδικασία του τοκετού, και να αναλάβει ενεργό ρόλο σε αυτήν με απόλυτη σιγουριά, ώστε να στέκεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στο πλευρό της μητέρας την ώρα που γεννάει. Επίσης, προάγει και ενδυναμώνει το δεσμό του τόσο με τη μητέρα, όσο και με το νέο μωρό, εισάγοντάς τον με τον καλύτερο τρόπο στη γονεϊκότητα.

Φόβος-Ένταση-Πόνος. Πώς συνδέονται αυτά τα τρία μεταξύ τους;

Στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, από πολύ μικρή ηλικία, οι περισσότερες γυναίκες δέχονται έναν καταιγισμό από αρνητικά μηνύματα, εικόνες και ιστορίες για τον τοκετό, από την κοινωνία, τον κινηματογράφο, τα ΜΜΕ, το οικογενειακό περιβάλλον. Τα μηνύματα αυτά αποθηκεύονται βαθιά στο υποσυνείδητο και ενεργοποιούνται, συνήθως, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, προκαλώντας αυτόματα άγχος, αίσθημα προσωπικής ανεπάρκειας και φόβο για την επερχόμενη γέννα.

Έτσι, οι γυναίκες «εκπαιδεύονται» να πιστεύουν ότι ο πόνος συνδέεται άρρηκτα με τον τοκετό και τη γέννα. Κατά συνέπεια, πολύ συχνά αδυνατούν να δουν τον τοκετό ως τη φυσιολογική διαδικασία που είναι. Η ιδέα του πόνου προκαλεί στις γυναίκες έναν πρωτοφανή φόβο ως προς το ίδιο το γεγονός της γέννας, αλλά και προς την ικανότητά τους να γεννήσουν το παιδί τους. Ο φόβος και η ένταση οδηγούν σε ένα τεταμένο σώμα που δεν μπορεί να εκτελέσει μια, κατά τα άλλα, φυσιολογική του λειτουργία, με αποτέλεσμα να βιώνουν αυτό ακριβώς που φοβούνται: έναν επίπονο τοκετό, συνοδευόμενο συχνά με αναίτιες παρεμβάσεις. Εμφανίζουν, δηλαδή, το «Σύνδρομο Φόβου-Έντασης-Πόνου» που ορίστηκε επιστημονικά, για πρώτη φορά, το 1912, από τον τότε νεαρό γυναικολόγο Grantly Dick-Read.

Ο ίδιος, μετά από έρευνα, κατέληξε πως αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να σπάσει με τη βοήθεια τεχνικών χαλάρωσης. Σήμερα, το hypnobirthing, στον πυρήνα του, λειτουργεί για την εξάλειψη αυτού του φόβου των γυναικών, που συνδέεται συχνά με την ιδέα και το αίσθημα του πόνου και της έντασης.

Η μητέρα που γεννά με ύπνωση πονάει λιγότερο;

Η ανησυχία του πόνου είναι κάτι που αρκετές μέλλουσες μητέρες μοιράζονται συχνά μαζί μου, και αυτό που τονίζω κάθε φορά, για να αποφεύγονται οι παρανοήσεις, είναι πως το hypnobirthing δεν μπορεί να εγγυηθεί έναν εντελώς ανώδυνο τοκετό, γιατί ο πόνος και η έντασή του είναι τελείως υποκειμενική.

Το hypnobirthing προσφέρει γνώση, αναλύοντας διεξοδικά τη φυσιολογία του τοκετού, και οι γυναίκες μαθαίνουν να απορρίπτουν κάθε αρνητική καταγραφή που βασίζεται στον φόβο, την παραπληροφόρηση ή τον μύθο, βλέποντας τον τοκετό, ακριβώς όπως είναι: μια φυσιολογική διαδικασία. Επίσης, με τις ειδικές τεχνικές που διδάσκονται, οι μέλλουσες μητέρες εκπαιδεύουν το σώμα τους να ανταποκρίνεται ήρεμα και να «καλωσορίζει» κάθε καινούργια, έντονη αίσθηση, επιτρέποντάς του να κάνει αυτό που είναι σχεδιασμένο να κάνει: να γεννήσει, δηλαδή, το παιδί τους. Αφιερώνοντας χρόνο στην πρακτική αυτή, η αποδοχή όλων των αισθήσεων –ήπιων ή έντονων- είναι δεδομένη. Πολύ συχνά μάλιστα, οι μητέρες που προετοιμάζονται με hypnobirthing, αναφέρονται στις αισθήσεις αυτές με τις λέξεις «πίεση» ή «ένταση». Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και στην περίπτωση του πόνου, που εκφράζεται και βιώνεται ως τέτοιος, είναι απόλυτα διαχειρίσιμος από τις μητέρες, καθώς έχουν πια τη δύναμη να τον προσεγγίσουν με την έννοια του «φέρνω το παιδί μου στον κόσμο», και όχι του «υποφέρω». Και η δύναμη αυτή, είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι πολλοί φαντάζονται.

Μπορεί το hypnobirthing ως μέθοδος να συνδυαστεί με επισκληρίδιο ή απαιτείται εντελώς φυσικός τοκετός;

Φυσικά και μπορεί. Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, hypnobirthing και επισκληρίδιος δεν αλληλοαποκλείονται. Χρησιμοποιώντας το hypnobirthing, η μητέρα δίνει στον εαυτό της τη δυνατότητα να διανύσει πολύ μεγαλύτερο μέρος της γέννας, πριν τη λήψη φαρμακευτικής ανακούφισης. Επίσης, διατηρεί το νου της ήρεμο και καθαρό, και είναι σε απόλυτη επαφή με το σώμα της, ώστε να αποφασίσει αν πραγματικά την έχει ανάγκη. Πολλές γυναίκες που γεννούν με hypnobirthing, αποφασίζουν στην πορεία ότι τελικά δε χρειάζονται καμία μορφή αναλγησίας. Αν πάλι μια γυναίκα αποφασίσει ότι χρειάζεται επισκληρίδιο αναισθησία, οι τεχνικές hypnobirthing εξακολουθούν να λειτουργούν πολύ καλά, παράλληλα με όλες τις συμβατικές μεθόδους ανακούφισης του πόνου.

Η προετοιμασία με hypnobirthing δεν «απαιτεί» και δεν αφορά μόνο τη χαλάρωση, την αναπνοή και τον προγραμματισμό μιας «φυσικής» γέννας, χωρίς φάρμακα. Το περιεχόμενο και η δομή των συνεδριών είναι μελετημένα, ώστε να ανταποκρίνονται στον στόχο του, που είναι, όπως είπαμε και στην αρχή: η βέλτιστη εμπειρία τοκετού, όπου, όπως, και όποτε αυτός συμβαίνει.

Θέλω να γεννήσω με hypnobirthing. Μπορώ να το κάνω σε οποιοδήποτε μαιευτήριο; Δέχονται όλοι οι γυναικολόγοι; Ή δεν είναι δικό τους θέμα;

Η γέννα με hypnobirthing δεν επηρεάζει καθόλου τον τρόπο λειτουργίας του μαιευτηρίου, ή τη δουλειά των επαγγελματιών υγείας. Ίσα ίσα, προσφέρει εργαλεία στους γονείς, ώστε να ανοίξουν ένα κανάλι επικοινωνίας με την κλινική και τους επαγγελματίες υγείας που τους φροντίζουν, να συνεργαστούν αρμονικά και παραγωγικά, επικοινωνώντας αποτελεσματικά τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Κατά τη γνώμη μου, μάλιστα, η χρήση του hypnobirthing σε τοκετούς που πραγματοποιούνται σε νοσοκομειακό περιβάλλον είναι περισσότερο βοηθητική και απαραίτητη. Καθώς η μητέρα δε βρίσκεται σε ένα οικείο, αλλά σε ένα ξένο περιβάλλον που έχει συνηθίσει να επισκέπτεται λόγω ασθένειας, η συναισθηματική της ένταση προκαλεί την παραγωγή ορμονών του στρες (κορτιζόλη, αδρεναλίνη), που καταστέλλουν την εξέλιξη του τοκετού. Μέσω της πρακτικής hypnobirthing, η μητέρα είναι σε θέση να «ισορροπήσει» το νευρικό της σύστημα, βοηθώντας το σώμα της να παράγει ωκυτοκίνη και ενδορφίνες (τις κυρίαρχες ορμόνες του τοκετού), και να ακολουθήσει τη φυσιολογική διαδικασία της γέννας.

Πόσο συχνά επιλέγουν οι μέλλουσες μητέρες το hypnobirthing; Και αυτές που το επιλέγουν, ποιο κίνητρο έχουν;

Η εμπειρία μου μέσα από το HypnoBirthing Greece δείχνει πως όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την προετοιμασία hypnobirthing για τη γέννηση του παιδιού τους. Πολλές από αυτές έχουν ως βασικό ζητούμενο την εξάλειψη του φόβου που τους έχει δημιουργηθεί γύρω από τον τοκετό. Επιθυμούν να βιώσουν την εγκυμοσύνη τους με την ίδια χαρά που ένιωσαν τη στιγμή που έμαθαν ότι θα γίνουν μητέρες, και να ζήσουν τον τοκετό τους ως μια ενδυναμωτική και θετική εμπειρία τόσο για τις ίδιες όσο και για το παιδί που φέρνουν στον κόσμο.

Μπορεί το hypnobirthing να μου εγγυηθεί μια τέλεια γέννα χωρίς παρεμβάσεις;

Ο τοκετός είναι μια απρόβλεπτη διαδικασία, και κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να τον επηρεάσουν είναι εκτός του δικού μας ελέγχου. Το hypnobirthing εστιάζει σε αυτά που μια μητέρα μπορεί να ελέγξει (το σώμα, το νου και το συναίσθημά της) και τη βοηθά να κατανοήσει και να αντεπεξέλθει καλύτερα σε αυτά που δεν μπορεί.

Φέρνει τη γυναίκα σε επαφή με το σώμα της, και με το τι συμβαίνει σε αυτό κατά τη διάρκεια της γέννας. Προσφέρει αποτελεσματικές τεχνικές για τη διαχείριση κάθε αίσθησης, για την ομαλή προσαρμογή σε κάθε στάδιο του τοκετού, και τη σωστή αντιμετώπιση ενδεχομένων, όπως ένα ισχιακό μωρό ή μια μη προγραμματισμένη καισαρική, χωρίς άγχος και φόβο.

Προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση που βοηθά τους μέλλοντες γονείς να κάνουν συνειδητές επιλογές, να σχεδιάσουν και να οργανώσουν όσο το δυνατόν πληρέστερα την πιο σημαντική μέρα της ζωής τους, αυτή της γέννησης του παιδιού τους.

Όμως, το hypnobirthing δεν εγγυάται μια «τέλεια», φυσική γέννα, χωρίς πόνο, χωρίς ιατρική παρέμβαση, σε ονειρικές συνθήκες. Για τις μητέρες και τα ζευγάρια που προετοιμάζονται με συνέπεια, το hypnobirthing μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ήρεμη, πιο εύκολη και πιο «συνειδητοποιημένη» εμπειρία γέννας που «καθρεφτίζει» τη φύση της, ανεξάρτητα με τον τόπο, τον χρόνο, τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συμβαίνει.

Οι μπαμπάδες ποιον ρόλο έχουν στην όλη διαδικασία;

Η προγεννητική προετοιμασία hypnobirthing που προσφέρουμε στο HypnoBirthing Greece αγκαλιάζει όλη την οικογένεια. Εφόσον υπάρχει σύντροφος (είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας και τις μονογονεϊκές οικογένειες), και εφόσον είναι και ο ίδιος δεκτικός, ενθαρρύνεται στο να έχει ενεργή συμμετοχή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, στο πλευρό της μητέρας.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, ο σύντροφος έχει γνωρίσει και έχει αποκτήσει εμπιστοσύνη στη διαδικασία του τοκετού. Έχει κατακτήσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο σε αυτήν, υποστηρίζοντας τη μητέρα αποτελεσματικά.

Ενισχύοντάς τον συναισθηματικά, το πρόγραμμα του HypnoBirthing Greece βοηθά τον σύντροφο να ανακαλύψει και να ενεργοποιήσει το πατρικό του ένστικτο, τον εισάγει στην επικοινωνία με το νεογέννητο παιδί του και ενδυναμώνει την επαφή μεταξύ τους, στο ξεκίνημα του ταξιδιού στη γονεϊκότητα. Ωφελώντας, παράλληλα και τη σχέση του ζευγαριού, η εμπειρία της γέννας γίνεται αφετηρία μιας βαθύτερης σύνδεσης ανάμεσα στους δυο συντρόφους.

Λίγα λόγια για το κλείσιμο…

Αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (ιατρικής ή άλλης φύσεως) που να ορίζουν το αντίθετο, κάθε γυναίκα και σύντροφος που το επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα προετοιμασίας hypnobirthing, είτε πρόκειται για τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, ή ενός νέου μέλους που έρχεται να προστεθεί στην οικογένειά τους.

Εφόσον διδάσκεται από πιστοποιημένο εκπαιδευτή ή επαγγελματία υπνοθεραπευτή με κατάλληλη κατάρτιση, το hypnobirthing είναι μια απολύτως ασφαλής διαδικασία, χωρίς καμιά αρνητική συνέπεια. Η προετοιμασία με hypnobirthing διέπεται από ρητούς κανόνες και οδηγίες, τόσο για τους εκπαιδευτές, όσο και για τους συμμετέχοντες, ώστε να εξασφαλίζει πάντα το μέγιστο όφελος με τη μεγαλύτερη διάρκεια, στο πιο ασφαλές πλαίσιο.

Μαρτυρίες

 «Το Hypnobirthing και η συνεργασία μας με την Ευτυχία, ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου». Άννα Κολτσιδοπούλου, θεατροπαιδαγωγός, ψυχοθεραπεύτρια

«Ήταν από τις καλύτερες επιλογές μας, αν όχι η καλύτερη». Γιώργος Κοτρώνης, μπαμπάς, ιδ. υπάλληλος

«… απλά έκλεισα τα μάτια, συγκεντρώθηκα στην ανάσα μου και αφέθηκα. Κάποιες στιγμές άκουγα τις χαλαρώσεις. Κάποιες στιγμές κοιμόμουν ανάμεσα στα κύματα. Ήρεμα, απλά, εύκολα. Και όταν ήρθε η ώρα, το μωρό μου βγήκε από την φωλιά του και κούρνιασε στην αγκαλιά μου». Γωγώ Μάρκου, μαμά, πολιτικός μηχανικός

«Όταν ξεκίνησαν τα πρώτα έντονα κύματα της γέννας, άρχισα να κάνω τις χαλαρώσεις μου και να βυθίζομαι σε ένα δικό μου μέρος. Μπόρεσα να αφεθώ και να εμπιστευτώ τον εαυτό μου». Μυρτώ Σκοπελίτου, μαμά, γεωπόνος

«Μέσα σε 3 ώρες, πάντα με συνοδεία τους οραματισμούς και την απαλή φωνή της Ευτυχίας, μέσα από μια έντονη, ξεκάθαρη -σε απόλυτη σύνδεση με το μωρό μου- εμπειρία τοκετού, κράτησα τη κόρη μου, Ευτυχία, πανευτυχής στην αγκαλιά μου…» Θωμαή ,μαμά του Ηλία και της Ευτυχίας

79128671_456137441754893_7897767725685014528_nΜπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ευτυχία Τοπούζη στη facebook σελίδα HypnoBirthing Greece.

Leave a Reply