ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Τι είναι το μουσείο και τι κρύβει μέσα του; Πώς προσεγγίζουν  παιδιά προσχολικής ηλικίας ένα αρχαιολογικό μουσείο; Πώς μπορεί η επίσκεψη στο μουσείο να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια των μικρών παιδιών; Με ποιον τρόπο μπορεί να αποτελέσει ανοιχτή διαδικασία μάθησης η οποία αναπτύσσει την κριτική σκέψη και γνώση, προκαλεί έκπληξη, σκέψεις και ερωτήματα, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί τη δημιουργική έκφραση και απελευθερώνει τη φαντασία; Πως θα μπορούσε κανείς να αναδείξει πτυχές της σκέψης και της οπτικής των μικρών παιδιών σε σχέση με τα μουσειακά αντικείμενα;

5

Σε συνέχεια της περσινής έκθεσης «ένα κλικ ο κόσμος», οι φωτογραφικές ομάδες του 61ου, του 53ου και του 27ου Νηπιαγωγείων Αθηνών πειραματίζονται με την τέχνη της φωτογραφίας, φωτογραφίζουν στο μουσείο, και σκέφτονται σχέσεις με την καθημερινότητά τους. Οι μικροί φωτογράφοι σάς προσκαλούν στον εκθεσιακό χώρο του Κτηρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα εγκαίνια μιας έκθεσης η οποία, αξιοποιώντας κυρίως την τεχνική του closeup και τη «σκηνοθετημένη» φωτογραφία, επιχειρεί να αναδείξει τις αναπαραστάσεις των παιδιών για το χώρο του μουσείου.

Η φωτογραφική δουλειά των μικρών μαθητών και μαθητριών αποτυπώνει την οπτική, τα ενδιαφέροντα, τις ιδέες και τις προσωπικές τους ερμηνείες για συγκεκριμένα μουσειακά αντικείμενα όπως τα προσέγγισαν στις επισκέψεις τους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους των Αθηνών, και τα επεξεργάστηκαν στο χώρο του σχολείου. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η διασύνδεση του παρελθόντος με τα βιώματα και την καθημερινότητά τους. Τα παιδιά εστιάζουν μέσα από τον φωτογραφικό φακό στα μουσειακά αντικείμενα που τα ενδιαφέρουν, και στη συνέχεια συσχετίζουν τα αντικείμενα αυτά με τις εμπειρίες τους στο κοινωνικό – πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν.

4

Με αυτό τον τρόπο, η τέχνη της φωτογραφίας δίνει φωνή στα παιδιά μέσα από την οπτική, το κάδρο και τη γωνία λήψης. Παράλληλα, συμβάλλει τόσο στην προσωπική τους έκφραση, όσο και στη γνωριμία τους με την ιστορική γνώση, καθώς και στην κατανόηση του κόσμου που τα περιβάλλει.

Προσεγγίζοντας το μουσείο ως έναν κοινωνικά ανοιχτό χώρο στον οποίο το ζητούμενο είναι η ανάδειξη, η επεξεργασία και η κατανόηση των πολλαπλών και διαφορετικών όψεων της πολιτισμικής πραγματικότητας, επιχειρήθηκε η δημιουργία ενός πλαισίου διαλόγου ανάμεσα στα παιδιά και στα μουσειακά αντικείμενα. Ενός διαλόγου που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα «συνομιλίας», το δικαίωμα όχι μόνο πρόσβασης, αλλά και κριτικής προσέγγισης, καθώς και δημιουργικής αξιοποίησης της τέχνης και του πολιτισμού.

1

«Ζουμ στο μουσείο»

Έκθεση Φωτογραφίας των φωτογραφικών ομάδων του 61ου, του 53ου και  του 27ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Αθηνών.

Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: 61ο Oλοήμερο Νηπιαγωγείο Αθηνών, Στεφανία Βουβουσίρα & Βούλα Ζαραϊδώνη

53ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αθηνών, Αιμιλία Φάκου & Ζωή Λούνη

27ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, Πέγκυ Παπαργυρίου,Aθανασία Τσιντώνη & Βασιλική Καραΐσκου

σε συνεργασία με τους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών και των μαθητριών των νηπιαγωγείων.

Φωτογραφική υποστήριξη παρείχε ο φωτογράφος Γιάννης Καραμπάτσος.

Εγκαίνια έκθεσης:  1η  Ιουνίου  2015

Κτήριο Συλλόγου  Ελλήνων Αρχαιολόγων , Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 1η Ιουνίου 2015 έως 5η Ιουνίου 2015Ώρες λειτουργίας:  12:.30 – 17.00

Τηλέφωνο  επικοινωνίας:  6974498187

Kτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

 Ερμού 134, Μετρό Μοναστηράκι

Τηλέφωνο Γραμματείας: 21 0325 2214, 6942719974

Ωράριο επικοινωνίας: 12.00 – 17.00

Εvent: https://www.facebook.com/events/1390647964596381/

Leave a Reply