ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το ΟΤΕ HISTORY, το κανάλι του ΟΤΕ TV που είναι επικεντρωμένο στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, “έτρεξε” πρόσφατα έναν διαγωνισμό και μέσω αυτού έδωσε τη δυνατότητα σε 50 οικογένειες με παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, να συμμετέχουν σε ειδικά σχεδιασμένες  βιωματικές επισκέψεις σε Μουσεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στην Αθήνα συμμετείχαν το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Πολεμικό Μουσείο, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ενώ στην Θεσσαλονίκη το Μουσείο NOESIS και το Ολυμπιακό Μουσείο.

IMG_2992

Σε μια από αυτές τις επισκέψεις, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, βρέθηκα κι εγώ με τα παιδιά μου! Δεν ήταν η πρώτη φορά που το επισκεφτήκαμε, αλλά η οικογενειακή αυτή εκπαιδευτική δράση, που κράτησε πάνω από δυο ώρες, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς μας έδωσε την ευκαιρία να περιηγηθούμε παρέα σε ξεχωριστές περιοχές της ανθρώπινης δημιουργίας, έκφρασης και σκέψης και να τις προσεγγίσουμε δημιουργικά!

IMG_3141

IMG_3099

IMG_3113

Τη διαδραστική ξενάγησή μας ανέλαβαν η Κατερίνα και η Ιωάννα, δυο καταπληκτικές, χαμογελαστές μουσειοπαιδαγωγοί! Αφού συγκεντρωθήκαμε στον 10 όροφο και παίξαμε παιχνίδια γνωριμίας κάτω από τα ειδώλια, κάναμε μια βόλτα στον 40 όροφο και γνωρίσαμε “Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα”, μέσα από την ομώνυμη θεματική έκθεση που πραγματεύεται διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ελλήνων (δημόσιο βίο, λατρεία, πόλεμο, δραστηριότητες ανδρών και γυναικών, κτλ.).

IMG_3185

Αφού παρακολουθήσαμε ένα δεκάλεπτο βίντεο και κάναμε ένα εικονικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, τα παιδιά κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε ένα βιωματικό παιχνίδι και να παρατηρήσουν, να ψάξουν και να ανακαλύψουν μέσα στις προθήκες του Μουσείου μια σειρά από αρχαιολογικά αντικείμενα. Κι αφού τα έβρισκαν, έπρεπε να μας πουν και σε ποιον ανήκαν.

IMG_3351

Εν συνεχεία, μετά από ένα διάλειμμα για χυμό και σνακ, ανεβήκαμε στην Private Gallery, στον 6ο όροφο του κτηρίου, όπου παίξαμε, μικροί και μεγάλοι, με μια σειρά αντικειμένων που βρίσκονται στο μουσείο και φτιάξαμε-γράψαμε-ζωγραφίσαμε τη δική μας ιστορία με αυτά, την οποία στη συνέχεια αφηγηθήκαμε στους συν-ξεναγούμενούς μας!

IMG_3429

13528334_10153906323977955_907759333771370481_o

Φεύγοντας, ο OTE TV έκανε δώρο σε όλα τα παιδιά ένα υπέροχο λεύκωμα, το “Παιδιά στο Μουσείο”, μέσα στο οποίο θα συμπληρώνουν κάθε φορά που επισκέπτονται ένα μουσείο τις εμπειρίες τους από αυτό και θα αποκτήσουν έτσι ένα εξαιρετικό αρχείο, αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο να κάνουν μια βόλτα σε ένα χώρο πολιτισμού και τέχνης.

13621758_10153933841947955_800441142_o

Συγχαρητήρια, λοιπόν, στο OTE History για αυτή την πρωτοβουλία! Η βόλτα μας ήταν ευχάριστη και εκπαιδευτική ταυτόχρονα και φύγαμε γεμάτοι με εικόνες και γνώσεις! Τέτοιες ενεργητικές δράσεις μάθησης, που προωθούν την πολιτιστική εκπαίδευση και καλλιέργεια των παιδιών (και των ενηλίκων) είναι απαραίτητες  τόσο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας όσο και για την ουσιαστική ψυχαγωγία μας που, ιδιαίτερα σήμερα, στα χρόνια της κρίσης, τείνει να εκλείψει. Τέτοιες ενεργητικές δράσεις μάθησης, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, που παρακινούν τα παιδιά να αλληλεπιδράσουν με αυθεντικά αντικείμενα, να μάθουν πληροφορίες για αυτά και να τα (εξ)ερευνήσουν, διεγείρουν την εποικοδομητική περιέργεια τους και τη μνήμη τους, τα εμπνέουν και εν γένει χτίζουν τις ικανότητες και τις προσωπικότητές τους!

Ραντεβού, λοιπόν, στο επόμενο μουσείο!

Leave a Reply