Ως παιδί είχα την τύχη να συμμετάσχω σε αρκετά από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργάνωνε το –νεοσύστατο τότε– Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε μια εποχή που αντίστοιχες δράσεις μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ακόμα θυμάμαι το πόσο πολύ μου άρεσαν και το πόσα πράγματα είχα μάθει. 25 χρόνια μετά, με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα, μέσω του γιου μου αυτήν τη φορά, και εξετάζοντας τις δράσεις πλέον ως μαμά και όχι ως μαθήτρια, ότι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και οι (τόσο χορτασμένες) σημερινές γενιές παιδιών περνάνε καλά! Άλλωστε αυτό είναι το μότο των σαββατιάτικων και κυριακάτικων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του. Πάμε, λοιπόν, μια βόλτα μέχρι το Κολωνάκι να γνωρίσουμε καλύτερα τον χώρο, τις συλλογές του και τις δράσεις του!
Μες στο Μουσείο
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ζωντανός πολιτιστικός πυρήνας στην καρδιά της Αθήνας, ιδρύθηκε το 1986 με σκοπό να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή με έργα Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης των Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή. Σήμερα στεγάζει περισσότερα από 3.000 αρχαία αντικείμενα, Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Αρχαίας Κυπριακής τέχνης, από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Η πλούσια αρχαία ελληνική κληρονομιά παρουσιάζεται μέσα από σύγχρονες μουσειολογικές προσεγγίσεις και διαδραστικές εφαρμογές στις τέσσερις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Αρχαία Ελληνική Τέχνη –Μια ιστορία με εικόνες, Κύπρος: Αρχαία Τέχνη και Πολιτισμός, και, Σκηνές από την Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα. Επιπλέον, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αναπτύσσει ένα δυναμικό εκθεσιακό πρόγραμμα, που πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για το ευρύ κοινό. Εκτός από τις μεγάλες αρχαιολογικές περιοδικές εκθέσεις του, φιλοξενούνται επίσης εκθέσεις σύγχρονης τέχνης όπου παρουσιάζεται το έργο διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών.
Μαμά, μέσα στο μουσείο υπάρχει ένας μυστικός διάδρομος…
Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο κτήριο στην οδό Νεοφύτου Δούκα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ από το 1991 έχει επεκταθεί και στο νεοκλασικό Μέγαρο Σταθάτου, δημιούργημα του Ernst Ziller, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου, χτισμένο το 1895 με σκοπό να αποτελέσει την οικία του Όθωνα και της Αθηνάς Σταθάτου. Οι ισόγειοι χώροι του Μεγάρου, με το καλαίσθητο κυκλικό θερμοκήπιο, τυπικό χαρακτηριστικό αυτού του τύπου αθηναϊκής οικίας, διατηρούνται στην αρχική μορφή τους, ενώ ο πρώτος όροφος του κτηρίου έχει διαμορφωθεί σε εκθεσιακό χώρο, όπου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου. Η είσοδος του Μεγάρου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου, αλλά πρόσβαση υπάρχει και από το κεντρικό κτήριο του Μουσείου μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου υαλοσκέπαστου διαδρόμου που ενώνει το αίθριο του κεντρικού κτηρίου με το ισόγειο του Μεγάρου.
Τα παιδιά στο Μουσείο δημιουργούν
Το ΜΚΤ αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία και φροντίδα τα παιδιά. Τα εκπαιδευτικά του προγράμματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής του από την πρώτη μέρα λειτουργίας του και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων. Είναι οργανωμένα με γνώση και φαντασία ώστε να μετατρέπουν τη μάθηση σε μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία που απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των παιδιών. Τα προγράμματα απευθύνονται τόσο σε σχολεία όσο και στους γονείς που επιθυμούν να επισκεφθούν το μουσείο με τα παιδιά τους. Η Μαρίνα Πλατή, υπεύθυνη του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι να φέρουμε τις οικογένειες κοντά στο Μουσείο και να τους οδηγήσουμε να το συνδέσουν με τη διασκέδαση. Η ποιότητα των προγραμμάτων μας είναι εξαιρετική και οι συνεργάτες-διδάσκοντες είναι όλοι εξειδικευμένοι, όχι μόνο εικαστικοί-καλλιτέχνες, αλλά και παιδαγωγοί».
Τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο περνάμε καλά
Από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, κάθε Σαββατοκύριακο, μικροί και μεγάλοι γνωρίζουν τον κόσμο του Μουσείου μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις και δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης, μέσα από εικαστικά και άλλα δημιουργικά εργαστήρια. Οι δράσεις αφορούν παιδιά από 2 μέχρι 15 ετών και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Προγράμματα για οικογένειες. Για παιδιά από 2 ετών.
«Φτιάχνω τέχνη με τα χέρια μου» (εργαστήριο για γονείς και παιδιά 2-3,5 ετών)
Διαδρομές στο Μουσείο. Διαδραστικές ξεναγήσεις για οικογένειες (για παιδιά από 5 ετών)
Εργαστήρια για παιδιά 4-11 ετών
«Πόσα Μουσεία χωράνε σε ένα Μουσείο;» (4-5 ετών)
Εργαστήριο εικαστικής έκφρασης (5-10 ετών)
Εργαστήριο ζωγραφικής (8-11 ετών)
Εργαστήριο ψηφιακής τέχνης Comic (8-11 ετών)
Εργαστήρια για εφήβους 12-15 ετών
Εργαστήριο ζωγραφικής
Εργαστήριο ψηφιακής τέχνης animation
Εργαστήριο εικαστικής έκφρασης
Κάθε μήνα, ανακοινώνεται η θεματολογία και το αναλυτικό πρόγραμμα του κάθε εργαστηρίου στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.cycladic.gr. Ορισμένα προγράμματα είναι μηνιαία, σε κύκλους των 4 ή 5 συναντήσεων, ενώ άλλα είναι μεμονωμένα. Φέτος μάλιστα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργανώνονται και επισκέψεις σε άλλα μουσεία. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το ΜΚΤ προσπαθεί να δώσει «Βήμα στους νέους» και την ευκαιρία σε νέες ομάδες καλλιτεχνών να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και προγραμματίζει τη φιλοξενία θεατρικών και μουσικών παραστάσεων για παιδιά. Πέρα από τον εικαστικό κόσμο, τα παιδιά μέσα από τις παραστάσεις αυτές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και με τις παραστατικές τέχνες και να γνωρίσουν νέες μορφές έκφρασης. Φυσικά το Μουσείο διοργανώνει και εποχικά προγράμματα, χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά, καθώς και ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο εβδομαδιαίο summer camp. Φέτος τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, «έτρεξε» και έναν υπέροχο δημιουργικό διαγωνισμό, στον οποίο οι μικροί καλλιτέχνες κλήθηκαν να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει και να φτιάξουν τα δικά τους κυκλαδικά ειδώλια. Όλα τα έργα εκτέθηκαν στο κοινό, ενώ η νικήτρια δημιουργία κοσμεί την αφίσα των φετινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Τα παιδία παίζει. Η μαμά;
Αφήστε τη βόλτα στο Κολωνάκι για άλλη φορά! Όση ώρα τα παιδιά σας απασχολούνται στα εργαστήρια έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε δωρεάν στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου ή να επισκεφθείτε κάποια από τις περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στον χώρο. Επίσης, στο βάθος του κτηρίου της Νεοφύτου Δούκα υπάρχει ένα όμορφο καφέ-εστιατόριο, το Aethrion at Cycladic, μέσα στο πράσινο, με ένα υπέροχο σιντριβάνι. Το περιβάλλον εκεί είναι τόσο χαλαρωτικό που αν καθίσετε να διαβάσετε την εφημερίδα ή το βιβλίο σας και να απολαύσετε ένα ελαφρύ γεύμα ή τον καφέ σας ούτε που θα καταλάβετε πώς πέρασε η ώρα. Ακόμα, μπορείτε να επισκεφθείτε το πωλητήριο και να αγοράσετε ή απλώς να εξερευνήσετε εντυπωσιακά και διαχρονικά δώρα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου, που διαρκώς ανανεώνονται. Στον χώρο λειτουργεί και βιβλιοπωλείο στο οποίο ειδική θέση έχουν τα παιδικά βιβλία και παιχνίδια και ιδιαίτερα η σειρά που έχει επιμεληθεί το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι μέσα στα άμεσα σχέδια των υπευθύνων του Μουσείου είναι η οργάνωση παράλληλων δράσεων για γονείς, οι οποίοι θα μπορούν να «εκπαιδεύονται» και εκείνοι όση ώρα το μικρό τους δημιουργεί εντός εργαστηρίων!
Θέλεις να γίνουμε φίλοι;
Οι φίλοι είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε. Με αυτό το μότο το ΜΚΤ, σημείο συνάντησης ανθρώπων, ιδεών, επικοινωνίας και δημιουργικότητας, καλεί τους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και τον πολιτισμό να το υποστηρίξουν έμπρακτα, καταβάλλοντας μια ετήσια συνδρομή. Όταν κάποιος γίνει φίλος του Μουσείου απολαμβάνει αποκλειστικά προνόμια ελεύθερης εισόδου και εκπτώσεων σε διαλέξεις, στο πωλητήριο και στο καφέ, ενώ συμμετέχει ενεργά σε δραστηριότητες, ξεναγήσεις, ταξίδια και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται ειδικά για τους φίλους.
Τι είπαν οι μικροί καλλιτέχνες για το Μουσείο;
Κατά την επίσκεψή μας στο Μουσείο, δανειστήκαμε για λίγο το βιβλίο εντυπώσεων και ανατρέξαμε στις σελίδες του για να εντοπίσουμε παιδικά σχόλια! Δείτε τι ανακαλύψαμε!
«Σας ευχαριστούμε που μας δείξατε αυτά τα υπέροχα πράγματα» (Δήμητρα)
«Καλύτερα από το σχολείο» (Όλια)
«Μου άρεσε, εμένα, ο κυνηγός» (Δημήτρης)
«Μου άρεσε πολύ! Ήταν πιο ωραίο από ό,τι νόμιζα!» (Μαρία)
«Πρώτη φορά πήγα σε μουσείο και δεν βαρέθηκα» (Μαρία)
«Πέρασα φοβερά εδώ πέρα! Μπορεί να ξανάρθω εδώ και να μάθω κι άλλα» (Αριάδνη)
«Στο Μουσείο πέρασα πολύ καλά» (Στάθης)
«Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πέρασα τέλεια!» (Κωστής)
«Πέρασα τέλεια. Ελπίζω να ξανάρθουμε» (Θανάσης)
«Πέρασα καλά στο Μουσείο και μου άρεσαν τα πράγματα που κάναμε» (Ελισάβετ)
Tip: Μη χάσετε μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2014 την έκθεση «A Cry for Freedom» που περιλαμβάνει έργα του Γερμανού καλλιτέχνη Martin Kippenberger υπό την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά. Η έκθεση παρουσιάζει περισσότερα από 60 έργα, μεταξύ των οποίων πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες. Είναι η πρώτη φορά που η δουλειά του Kippenberger παρουσιάζεται σε χώρο Μουσείου στην Ελλάδα.
Μουσείο Κυκλαδικής ΤέχνηςΝεοφύτου Δούκα 4,10674, Αθήνα
210-7228321-3
Μέρες και ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-17:00
Πέμπτη: 10:00-20:00
Κυριακή: 11:00-17:00
Τρίτη: Κλειστά