ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΝ ΙΑΣOΝΑ, ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON!

Κάθε χρόνο, το Θέατρο Badminton, μέσα στις εξαιρετικές και εντυπωσιακές παραγωγές που ετοιμάζει και φιλοξενεί, σκέφτεται και τους μικρούς θεατρόφιλους, δημιουργώντας παραστάσεις που συνδυάζουν το εντυπωσιακό θέαμα με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Φέτος, για δεύτερη φορά, η παιδική του παράσταση είναι εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, μετά την επιτυχία του Θησέα και της Αριάδνης στο στο νησί των ταύρων, που παρακολούθησαν πάνω  από 110.000 θεατές και που απέσπασε βραβείο της Ακαδημίας Θεατρικών Βραβείων.

Ο νέος μας πρωταγωνιστής είναι… μονοσάνδαλος! Πριν από λίγες ημέρες, είχα την ευκαιρία να απολαύσω μαζί με τα παιδιά μου ένα από τα πιο συναρπαστικά ταξίδια της ελληνικής μυθολογίας, την Αργοναυτική Εκστρατεία (γνωστή και ως Οδύσσεια πριν από την Οδύσσεια), παρακολουθώντας την υπερπαραγωγή “Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας”, ένα θέαμα υψηλών απαιτήσεων για όλη την οικογένεια, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, που σέβεται την ουσία και τις διδαχές του μύθου.

01.IASONAS

Ζήσαμε, λοιπόν, μια επική περιπέτεια που αφηγείται την πορεία του Ιάσονα και των συντρόφων του από το Πήλιο και την Ιωλκό ως τις ακτές της Κολχίδας του Βασιλιά Αιήτη, όπου τον έστειλε ο θείος του ο Πελίας, προς αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος, ουσιαστικά για να απαλλαγεί από αυτόν. Η αφήγηση αρχίζει με την πτήση του Φρίξου και της Έλλης καβάλα στο μυθικό κριάρι, διατρέχει τους άθλους των Αργοναυτών στο πέλαγος και στους αφιλόξενους τόπους της Κολχίδας και καταλήγει στα τεχνάσματα και τις φοβερές μάχες του Ιάσονα με τον δράκο (μια από τις πλέον εντυπωσιακές σκηνές της παράστασης, δεν σας λέμε περισσότερα), καθώς προσπαθεί να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας.

Σύμμαχοι του Ιάσονα, που ερμηνεύει ο πολύ καλός Γιάννης Στάνκογλου, στην περιπέτειά του είναι η γοητευτική μάγισσα Μήδεια, με την οποία ο ήρωάς μας ζευγαρώνει, (εντυπωσιακή και απόσκοσμη η Σαββίνα Γιαννάτου, που παράλληλα κρατά και το ρόλο της ιερής ομιλούσας βελανιδιάς- του ακρόπρωρου που τοποθέτησε η θεά Αθηνά στην πλώρη της Αργώς), ο πιστός του σύντροφος, ο καλλίφωνος Ορφέας, που ενσαρκώνει ιδανικά ο Ζαχαρίας Καρούνης με τη μαγική φωνή του και οι ηρωικοί Αργοναύτες, που αντιμάχονται παράξενα μυθικά τέρατα, όπως τις Άρπυιες, αφιλόξενους Γίγαντες, πελώρια κύματα και συμπληγάδες πέτρες αλλά και τις συνομωσίες των Θεών, που άγρυπνοι παρακολουθούν το ταξίδι των Ελλήνων στην άγνωστη Ανατολή. Πολύ καλοί στο ρόλο του Δία, ο Γιώργος Γάλλος και της Ήρας, που στηρίζει τον Ιάσονα σε όλη του την πορεία, η Μαρία Γράμψα. Ξεχωρίζει, επίσης, ο Ιβάν Σβιτάιλο που υποδύεται τον Κένταυρο Χείρωνα, που μεγάλωσε και εκπαίδευσε τον Ιάσονα στο Πήλιο, μετά το θάνατο των γονιών του.

02.IASONAS

Η παράσταση ήταν εντυπωσιακή, ένα πλούσιο και γοητευτικό για τις αισθήσεις υπερθέαμα, στο ύφος του Θησέα, για όσους τον είχαν δει! Τα εξαιρετικά, σχεδόν ποιητικά, κείμενα και τους στίχους των τραγουδιών υπογράφει ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς των τελευταίων δεκαετιών, ο Παρασκευάς Καρασούλος, αξιοποιώντας τις αρχαίες πηγές (τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου και τις αναφορές του Απολλόδωρου), ενώ οι πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, άλλοτε ανάλαφρες και παιγνιώδεις κι άλλοτε δυναμικές και υποβλητικές, είναι του Νίκου Κηπουργού. Είκοσι πέντε χορευτές, ηθοποιοί και τραγουδιστές ζωντανεύουν την αργοναυτική εκστρατεία, πλαισιωμένοι από τα φαντασμαγορικά σκηνικά και κοστούμια που εμπνεύστηκε ο Μανόλης Παντελιδάκης.

Ο 7χρονος γιος μου εντυπωσιάστηκε περισσότερο από το δράκο, την πτώση των βράχων και τις φωτιές επί σκηνής, ενώ η 5χρονη κόρη μου από τις ιπτάμενες Άρπυιες, από το πώς παρουσιάστηκε ο Κένταυρος Χείρωνας και- όχι άδικα-από τον Γιάννη Στάνκογλου (“ωραίος άντρας, μαμά!). Προσωπικά, ξεχώρισα την ερμηνεία της Σαββίνας Γιαννάτου, που με καθήλωσε (και) με τη φωνή της.

04.IASONAS

Τα παιδιά, ακόμα και τα πιο μικρά, μπορούν, μέσα από τον τρόπο που έχει αποδοθεί ποιητικά επί σκηνής ο αλληγορικός μύθος του Ιάσονα και της Αργοναυτικής Εκστρατείας, να προσεγγίσουν το επινοητικό, ανοιχτό και φιλομαθές πνεύμα των Αρχαίων Ελλήνων, που επί χιλιετίες τολμούσαν, εξερευνούσαν και υπερέβαιναν εμπόδια με σκοπό την κατάκτηση της γνώσης.

Από 21 Νοεμβρίου, ανεβείτε κι εσείς στην Αργώ κι ακολουθήστε τους εφευρετικούς Αργοναύτες στο μαγικό τους ταξίδι από το Πήλιο ως την Κολχίδα, σε μια παράσταση που δεν θα σας απογοητεύσει!

Ο ΙΑΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ

ΑΠΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Α ΖΩΝΗ:18€, Β ΖΩΝΗ: 15€, Γ ΖΩΝΗ: 12€, Δ ΖΩΝΗ: 9€

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

2108840600, www.abcd.gr, www.viva.gr, PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, SEVENSPOTS, IANOS, MEDIAMARKT, RELOAD

Leave a Reply