BIG BANG ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ! ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το Big Bang είναι ένα συναρπαστικό φεστιβάλ μουσικής για παιδιά, για τις ανάγκες του οποίου μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης μεταμορφώνουν το χώρο τους σε ένα μουσικό λαβύρινθο γεμάτο περιπέτειες.

Μετά τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία, το Big Bang έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με μια πλατιά γκάμα ακουσμάτων, από όπερα για βρέφη μέχρι τζαζ και από ηχητικές κατασκευές μέχρι έθνικ ήχους. Οι νεαροί φίλοι μας, σε αυτό τους το ταξίδι, θα παρακολουθήσουν και θα βιώσουν ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα, με συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια. Στο Big Bang, μουσικοί από διαφορετικά είδη και στυλ θα προσπαθήσουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης της μουσικής τους σε παιδιά. Το Big Bang δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά προϋποθέτει και τη δική τους συμμετοχή σε αυτό. Σε κάθε εκδήλωση, επαγγελματίες μουσικοί ανοίγουν διάλογο με τους νεαρούς τραγουδιστές και οργανοπαίκτες και μοιράζονται τη σκηνή μαζί τους.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Big Bang είναι μια πρωτοβουλία της Zonzo Compagnie από το Βέλγιο. Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε πραγματικότητα η συνεργασία ανάμεσα σε πολιτιστικά κέντρα διαφόρων περιοχών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Όλοι αυτοί οι φορείς αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν μια κοινή αποστολή: να παρουσιάσουν τον πλούτο της μουσικής με έναν ευφάνταστο και περιπετειώδη τρόπο που να είναι προσιτός στα παιδιά.

www.bigbangfestival.eu

Επιμέλεια φεστιβάλ:

Μυρτώ Λάβδα (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών)

Χρήστος Καρράς (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών)

Wouter van Looy (Zonzo Compagnie)

Εκτός από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν επίσης το Centro cultural de Belém (Πορτογαλία), το Nytt Konserthus I Stavanger IKS (Νορβηγία), η Opéra de Lille (Γαλλία), το Centre for Fine Arts – Bozar (Βέλγιο), το Kinder Kinder (Γερμανία), το Fundación para el Desarrollo Sostenible de Alcalá de Guadaira, Alcalá Innova(Ισπανία) και το Motor Music bvba (Βέλγιο). Το φεστιβάλ μουσικής για παιδιά Big Bang είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών και της Zonzo Compagnie, ενώ αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου Big Bang.

big

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ψηλά στα βουνά | Hanne Dieserud και Christina Lindgren
Μουσικό θέατρο για πολύ μικρά παιδιά

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαΐου | 11:00, 12:30 & 17:00

Για παιδιά 0 – 3 ετών

Διάρκεια: 20 λεπτά

Το Ψηλά στα βουνά είναι μια παράσταση που δημιουργήθηκε ειδικά για παιδιά από 0 έως 3 ετών και για τους ενήλικες που τα συνοδεύουν.

Το κοινό παρακινείται να δει τι συμβαίνει μέσα σε ένα μικρό αντίσκηνο, καθώς ακούει μια κοπέλα να τραγουδάει και να παίζει εβραϊκή άρπα. Κάποια κάθεται εκεί μέσα και αφηγείται ιστορίες από έναν κόσμο μακρινό. Μέσα από ένα μουσικό παιχνίδι ήχων και κινήσεων, η κοπέλα μας οδηγεί σε ένα ταξίδι περιπετειώδες, ψηλά στα βουνά. Συναντάμε άγρια ζώα και ακούμε ορμητικούς καταρράκτες.

Σε αυτή την παράσταση, τίποτα δεν χρειάζεται να εξηγηθεί ή να κατανοηθεί. Οι ενήλικες και τα παιδιά μπορούν να την απολαύσουν εξίσου.

Ταξιδέψτε μαζί μας σε ένα μικρό, μαγικό και παράξενο κόσμο!

Σύλληψη και σκηνοθεσία: Hanne Dieserud και Christina Lindgren

Μουσική & Ήχοι: Maja Solveig Kjelstrup Ratkje

Σκηνικά & Κοστούμια: Christina Lindgren

Ερμηνεύει η: Hanne Dieserud

Μακιγιάζ & Κομμώσεις: Marie Therese Cappello

Παραγωγή: Dieserud/Lindgren σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Innlandet

Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή των Dieserud/Lindgren και του Teater Innlandet. Η παράσταση στο πλαίσιο του φεστιβάλ Big Bang στην Αθήνα γίνεται με την υποστήριξη του Συμβουλίου Τεχνών και του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας.


Από μία φωνή | Σαβίνα Γιαννάτου

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαΐου | 12:00, 13:00, 17:00 & 18:30

Για παιδιά από 4 ετών

Διάρκεια: 15 λεπτά

Μελωδίες και ήχοι από μία φωνή. Πώς έρχεται σε επαφή ένα μικρό παιδί με τον «επαγγελματικό ήχο» του τραγουδιού; Μελωδίες που φτιάχνονται εκείνη την ώρα, τραγούδια, αλλά και ήχοι που παράγει η φωνή και οι οποίοι άλλοτε μοιάζουν με τους ήχους των παιδιών και άλλοτε είναι μάλλον πρωτόγνωροι για τα παιδικά αυτιά. Η φωνή είναι φυσική, πολύ κοντά στον ακροατή, άλλοτε χωρίς καμιά ενίσχυση και άλλοτε μέσα από μικρόφωνο, εξωραϊσμένη, δίνοντας μια απόκοσμη ή «μαγική» διάσταση. Η μουσική αυτή «κατασκευή» είναι ευέλικτη, φτιάχνεται εκείνη την ώρα μπροστά στο παιδί και έχει τη δυνατότητα να αλλάζει ανάλογα με τις επιθυμίες του.


Μουσικό Καράβι | Σταυρούλα Παυλίκου, Ηλιάννα Σκουλάκη, Παναγιώτης Μανουηλίδης

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαΐου | 11:30 & 16:30

Για παιδιά από 4 ετών

Διάρκεια: 20 λεπτά

Το Μουσικό Καράβι ξεκινά το ταξίδι του από τη Στέγη και «ρίχνει άγκυρα» σε τέσσερα σχολεία της Αθήνας, με στόχο την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, χάρη στη μουσική, τα εικαστικά και το παιχνίδι. Σε αυτό το νέο πρόγραμμα της Στέγης, παιδιά του 34ου Νηπιαγωγείου Αθήνας και του 9ου Νηπιαγωγείου Νίκαιας, καθώς και μαθητές της A’ και B’ Δημοτικού του 117ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και του Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης συνεργάστηκαν δημιουργικά, για να κατασκευάσουν ένα ασφαλές Μουσικό Καράβι και να ταξιδέψουν με αυτό. Και τώρα, στο φεστιβάλ μουσικής για παιδιά Big Bang μας αφηγούνται μετά μουσικής τις περιπέτειές τους!

Και αν τύχει κακοκαιρία; Θα κρυφτούν φοβισμένα στο αμπάρι, θα νιώσουν εχθρικά για τους συνταξιδιώτες τους ή θα ζήσουν ομαδικά τη συναρπαστική αυτή περιπέτεια; Στόχος του προγράμματος ήταν ο μετασχηματισμός της επιθετικότητας ή της παθητικότητας των μαθητών σε λειτουργικές συμπεριφορές, μέσα από μια κοινή εμπειρία. Τα παιδιά συναρμολόγησαν το Μουσικό Καράβι τους και επιβιβάστηκαν σε αυτό. Με υλικά της καθημερινότητας, όπως κουτάλες, καπάκια, ομπρέλες και ρύζι, δημιούργησαν διάφορα αυτοσχέδια μουσικά όργανα που τους έδωσαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μέσω της μίας και μοναδικής γλώσσας που μιλούν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, εμφάνισης και εθνικότητας: τη μουσική!

Με ποιον ήχο θα πάψει να φυσάει ο Βοριάς; Πώς φτιάχνεται το τραγούδι της υπομονής; Τι τέμπο έχουν οι μελωδίες από τα μουσικά σωσίβια, τις άγκυρες και τα μπαστούνια της βροχής; Ως συνεπιβάτες, τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο της ενσυναίσθησης, συμμετέχοντας σε ομαδικά παιχνίδια, όπου χρησιμοποιούνται αυτοσχέδια μουσικά όργανα, η κίνηση μετά μουσικής, το σώμα ως μουσικό όργανο και η φωνή.

 Σταυρούλα Παυλίκου: ψυχολόγος, μουσικοθεραπεύτρια, μουσικός

Ηλιάννα Σκουλάκη: εικαστικός, γλύπτρια, χαράκτρια

Παναγιώτης Μανουηλίδης: μουσικός, συνθέτης, μουσικοπαιδαγωγός


Μέσα στο μυαλό, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο|Joana Sá

Σάββατο 9 Μαΐου | 12:00 & 18:00

Για παιδιά από 5 ετών

Διάρκεια: 30-40 λεπτά

Ένας εσωτερικό μονόλογος για ημι-προετοιμασμένο πιάνο, με συνοδεία από καμπάνες και σειρήνες, ένα toy piano, πετάλια θορύβων, κινητά τηλέφωνα, video animation και φωνή. Κλίνοντας προς το Μουσικό Θέατρο, το Μέσα στο μυαλό, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο διερευνά και αποπειράται να αναπαραστήσει τον εσωτερικό χώρο μέσα από μουσικές, οπτικές και κειμενικές διαστάσεις. Πρόκειται για μια μουσική περφόρμανς που προκύπτει από μια χορογραφία δραστηριοτήτων – είναι μια μουσική την οποία μπορείς να δεις, να ακούσεις, αλλά και να σκεφτείς γι’ αυτήν.

Μουσική & περφόρμανς (πιάνο, toy piano, παραγωγή θορύβου κ.ά.): Joana Sá

Σκηνογραφία (πλάσματα & animation): Rita Sá

Εγκατάσταση με καμπάνες και σειρήνες: Luís José Martins

Σχεδιασμός φωτισμών: Tela Negra

Ηχοληψία: Tiago Sousa

Χειρισμόςφωτισμού: Tela Negra


Kashi | Naadistan

Σάββατο 9 Μαΐου | 11:00, 13:30, 16:00 & 18:00

Κυριακή 10 Μαΐου | 11:00, 13:30, 16:00 & 17:30

Για παιδιά από 5 ετών

Διάρκεια: 30 λεπτά

Το Κάσι (Βαρανάσι) της Ινδίας είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου με συνεχή κατοίκιση και εμπνέει για πολλούς αιώνες ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Στο project Kashi τα έξι μέλη του σχήματος Naadistan, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές χώρες, θα μας μεταδώσουν την εμπειρία σύνδεσης της ινδικής μουσικής παράδοσης με τις παραδόσεις που φέρει το κάθε μέλος ξεχωριστά, οδηγώντας στη ζύμωσή τους σε ένα έργο. Οι μουσικοί των Naadistan, κάνοντας σύντομες παρουσιάσεις –είτε με μικρές ιστορίες, είτε με κάποιον αυτοσχεδιασμό– των μουσικών οργάνων και των παραδόσεων που αυτά κουβαλούν, μας εισάγουν στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του κάθε οργάνου, αλλά και στη σύνθεση όλων μαζί – διότι όλα τα όργανα μπορούν να συνδιαλέγονται. Το μουσικό ταξίδι περνάει από την Ινδία, με την tabla και το bansuri, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, με την κρητική λύρα, το ούτι και το ney, την Αφρική με την kora, για να καταλήξει σε μονοπάτια που μας οδηγούν στα χνάρια της κιθάρας και του σαξοφώνου. Θα βαδίσουμε λοιπόν σε μουσικούς δρόμους όπου όλα μαζί τα όργανα συμπορεύονται με ισορροπία και χάρη.


Διάλειμμα! | ActeVide – Δανάη Στεφάνου, Γιάννης Κοτσώνης

Σάββατο 9 Μαΐου | 11:30, 13:30, 17:30 & 18:30

Κυριακή 10 Μαΐου | 11:30, 13:30, 16:30 & 18:30

Για παιδιά από 6 ετών

Διάρκεια: 15-30 λεπτά

«Άκου τους θορύβους σαν να είναι μουσική –

Ζωγράφισέ τους σαν να είναι εικόνες –

Άκου τη μουσική που ζωγράφισες –

Αν θες, κάνε κι εσύ φασαρία.»

Πότε γίνεται μουσική ο θόρυβος; Πώς μεταφράζουμε τον ήχο σε εικόνες και τι θορύβους κρύβουν οι ζωγραφιές; Ένα διάλειμμα από τη μουσική, σε ένα δωμάτιο με τη δική του αλλόκοτη φασαρία. Εκεί, τα παιδιά εξερευνούν το δημιουργικό κόσμο του θορύβου ζωγραφίζοντας, ακούγοντας και ερμηνεύοντας την ηχητική διάδραση ανάμεσα σε ένα πιάνο, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα σωρό παράξενα αντικείμενα.

Με τους: Δανάη Στεφάνου, Γιάννη Κοτσώνη


Μυρίστε τη μουσική | Ανδρέας Πολυζωγόπουλος

Σάββατο 9 Μαΐου | 13:00, 14:00, 17:30 & 19:00

Κυριακή 10 Μαΐου | 13:00, 14:00, 18:00 & 19:00

Για παιδιά από 6 ετών

Διάρκεια: 20 λεπτά

Με την τρομπέτα, το φλικόρνο, τα ηλεκτρονικά εφέ και μυρωδιές από την ελληνική ύπαιθρο, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος αυτοσχεδιάζει και οι μικροί μας φίλοι συνδυάζουν την ακοή και την όσφρηση. Χάρη στη δυνατότητα εναλλαγής των μυρωδιών, τα παιδιά επιλέγουν ποια τους ταιριάζει καλύτερα, ανάλογα με τη μουσική που ακούνε κάθε φορά. Πρόκειται για ένα «πείραμα» σχετικά με την αλληλεπίδραση των δύο αυτών αισθήσεων που σπάνια συναντιούνται, τουλάχιστον όταν η μουσική παίζεται ζωντανά. Συχνά, μια μυρωδιά μας ταξιδεύει απευθείας σε μια εμπειρία του παρελθόντος – το ίδιο και ένα μουσικό θέμα. Ο συνδυασμός τους ίσως μας ταξιδέψει κάπου αλλού, σε ένα άγνωστο μέρος.

Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος εξηγεί πώς το εμπνεύστηκε αυτό: «Η ιδέα αυτή ξεκίνησε όταν, ακούγοντας μουσική, κατάφερα για πρώτη φορά να μυρίσω τη θάλασσα. Όταν λοιπόν έπαιζα σε κάποια συναυλία και φαντάστηκα τη θάλασσα, με πλησίασε στο τέλος κάποιος από το κοινό και μου είπε ότι είχε την ίδια ακριβώς εμπειρία που είχα κι εγώ ως ακροατής! Τότε αποφάσισα να ασχοληθώ περισσότερο με τη σχέση των δύο αισθήσεων.»


Κουρδιστό Τραπέζι | Coti K.

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαΐου | 10:00-21:30

Για παιδιά από 6 ετών

Το Κουρδιστό Τραπέζι είναι ένα εξάγωνο τραπέζι που γίνεται μουσικό παιχνίδι στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν 6 παίκτες (αν και μεγαλύτερος αριθμός παικτών δεν αποκλείεται).

Η χρήση του είναι πολύ απλή: οι παίκτες κάθονται γύρο από το εξάγωνο τραπέζι και ο καθένας χρησιμοποιεί μία ή περισσότερες «σκελίδες».

Ο ήχος παράγεται με το χτύπημα του χεριού ή το ξύσιμο της επιφάνειας πάνω στο αντίστοιχο τμήμα/σκελίδα.

Κάθε σκελίδα έχει ένα κουμπί (ποτενσιόμετρο), το οποίο κουρδίζει τον ήχο της αλλάζοντας το τονικό της ύψος.

Ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο το τραπέζι, ένα φαινομενικά ηχητικά άψυχο έπιπλο μετατρέπεται σε μουσικό παιχνίδι επικοινωνίας, διαλόγου και εξερεύνησης των βασικών ηχητικών ιδιοτήτων, όπως είναι η ένταση, η χροιά και ο ρυθμός.

Για το Κουρδιστό Τραπέζι δημιουργήθηκε ένα ειδικό λογισμικό γραμμένο σε Max/MSP, το οποίο δέχεται το ηχητικό σήμα από την κάθε σκελίδα διαμέσου μικροφώνων επαφής που βρίσκονται στο κάτω μέρος και, κατόπιν, το επεξεργάζεται. Στη συνέχεια, το σήμα αυτό ενισχύεται και αναπαράγεται από ένα ηχείο στο κεντρικό σημείο του τραπεζιού.

Το Κουρδιστό Τραπέζι απευθύνεται σε παιδιά από 6 μέχρι 96 ετών.

Σύλληψη, ηχητικός σχεδιασμός, λογισμικό: Coti K.

Αρχιτεκτονική μελέτη: IF_Untitled Architects


H βίδα που χάθηκε μέσα στην ηλεκτρική σκούπα | JoãRicardo de Barros Oliveira 

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Μαΐου | 16:30 & 19:00
Για παιδιά από 7 ετών

Διάρκεια: 30 λεπτά

Μπορεί μια χαλασμένη ηλεκτρική σκούπα να μετατραπεί σε… μουσικό όργανο; Πώς μια σπασμένη καρέκλα γίνεται… άρπα; Εικαστικά, κατασκευές, μουσική και οικολογία συνδυάζονται αρμονικά σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο. Ο Πορτογάλος καλλιτέχνης João Ricardo de Barros Oliveira παρουσιάζει την πιο δημιουργική διάσταση της ανακύκλωσης, μετατρέποντας αντικείμενα που ίσως να κατέληγαν στα σκουπίδια σε… μουσικά όργανα!

Δεκαπέντε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, μαζί με τον καλλιτέχνη, δημιουργούν πρωτότυπα μουσικά όργανα από καθημερινά αντικείμενα, φτιάχνουν την παρτιτούρα τους και συγκροτούν την «Ορχήστρα της χαμένης βίδας» παρουσιάζοντας τη συναυλία τους στο Μουσικό Φεστιβάλ Big Bang. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που προηγήθηκε, η ομάδα των παιδιών, μαζί με τον καλλιτέχνη, συνέλεξε αντικείμενα που παράγουν ήχους από σημεία ανακύκλωσης ή από το σπίτι και το σχολείο. Έτσι, υφάσματα, ξύλα, κουβάδες, σωλήνες, χαλασμένες συσκευές, κουδούνια, ελατήρια, κατσαρόλες, παλιά παιχνίδια και κάθε είδους «άχρηστα» αντικείμενα συνδυάζονται με χρησιμοποιημένα εξαρτήματα μουσικής, όπως χορδές, μπαγκέτες ή δοξάρια, και αποκτούν δεύτερη ζωή, ως… μουσικά «γλυπτά-όργανα». Μέσω της επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων και της μετατροπής τους σε μουσικά όργανα, οι μικροί «γλύπτες» και «μουσικοί» εκφράζονται δημιουργικά και αναπτύσσουν τη μουσικότητά τους ερευνώντας τη διαδικασία παραγωγής ήχου, δημιουργούν τη δική τους πρωτότυπη παρτιτούρα και, ως μέλη ορχήστρας πλέον, είναι έτοιμοι για το μεγάλο γεγονός: τη συναυλία τους στο Big Bang!


Διαβάζοντας το πεντάγραμμο του 20ού αιώνα | ARTéfacts Εnsemble

Κυριακή 10 Μαΐου | 15:00, 17:00 & 19:00

Για παιδιά από 7 ετών

Διάρκεια: 60 λεπτά

Μπορεί μια «ασυνήθιστη» μουσική να καθηλώσει τις αισθήσεις μας; «Διαβάζοντας το πεντάγραμμο του 20ού αιώνα»: Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα-συναυλία, τα παιδιά μαθαίνουν να ακούνε σύγχρονη μουσική! Το ειδικευμένο στη μουσική του 20ού και 21ου αιώνα σύνολο ARTéfacts Εnsemble και η Σοφία Καμαγιάννη παρουσιάζουν στα παιδιά τα «εργαλεία» ακρόασης και κατανόησης, εισάγοντάς τα στο ρεπερτόριο και τα μουσικά ρεύματά της σύγχρονης μουσικής γλώσσας.

Τα παιδιά βιώνουν ζωντανά την εμπειρία ακρόασης ενός συνόλου σύγχρονης μουσικής, συμμετέχοντας μάλιστα ενεργά τα ίδια στη συναυλία! Με πόσους τρόπους μπορούμε να προσεγγίσουμε την έννοια του ρυθμού; Τι αλλαγές επέφερε στη μουσική γλώσσα η έκρηξη των ηχοχρωμάτων στα κρουστά; Πώς επεκτάθηκαν οι δυνατότητες της συναυλίας, με την εισαγωγή της τεχνολογίας, της εικόνας και της περφόρμανς; Πόσο διαφορετικά ακούγεται μια σύνθεση του Στραβίνσκυ ή του Ξενάκη, αν γνωρίζουμε τον τρόπο σκέψης του συνθέτη και αν παίξουμε και εμείς με τα βασικά «υλικά» του;

Τα παιδιά ρωτούν και οι μουσικοί απαντούν! Σε ένα περιβάλλον διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, παρέχονται πληροφορίες για τα ρεύματα και τα όργανα, ενώ η ακρόαση σημαντικών παραδειγμάτων δίνει αφορμή συζήτησης για θέματα όπως η ενορχήστρωση, το ηχόχρωμα, ο ρόλος κάθε οργάνου, η συνοδεία κ.ά.

Και το ζητούμενο ποιο είναι; Να κατανοήσουν τα παιδιά τη μουσική του 20ού αιώνα και –γιατί όχι;– να την αγαπήσουν!


Βαγόνι | Nicolas Rombouts & Joris Caluwaerts

Μια μουσική παράσταση για παιδιά (για σχολεία στο πλαίσιο του Βig Βang)
Πέμπτη 7 & Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 | 10:00-11:00 & 12:00-13:00
Απευθύνεται σε μαθητές Α’, Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού
Για κρατήσεις σχολείων:
education@sgt.gr, και 2130178002

Το Βαγόνι είναι μια μουσική παράσταση από τον Nicolas Rombouts και τον Joris Caluwaerts, δύο ξεχωριστές περιπτώσεις μουσικών που τους αρέσει να φτιάχνουν ήχους με δημιουργικούς και περιπετειώδεις τρόπους. Η παράσταση σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες, παρασύροντας τη φαντασία μικρών και μεγάλων σε μια ονειρική μουσική περιπέτεια.

Οι δύο μουσικοί, εκτός από πιάνο και κοντραμπάσο, παίζουν επίσης και με διάφορα παράξενα «όργανα»: ένα τρένο, σιδηροδρομικές ράγες, διακόπτες, ηχεία και ένα σωρό καλώδια. Ως διά μαγείας, μετατρέπουν μια αίθουσα γεμάτη αντικείμενα σε πραγματικό σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας και μας συμπαρασύρουν σε ένα ονειρικό ταξίδι στο φανταστικό κόσμο της μουσικής τους.

Το ντουέτο γνωρίζει πολύ καλά πώς να εξάπτει τη φαντασία των μικρών θεατών, μέσα από σαγηνευτικά ιντερλούδια που δημιουργούν μια συναρπαστική ηχητική περιπέτεια, καθώς οι ονειρικές μελωδίες τους συνδυάζονται με τους πρωτόγνωρους ρυθμούς καλωδίων, κινούμενων τρένων, ελατηρίων και άλλων αντικειμένων. Γύρω από ένα εντυπωσιακό σκηνικό με σιδηροδρομικές ράγες, ξεδιπλώνουν ένα πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πλέγμα ήχων και εικόνων μπροστά στα μάτια των παιδιών, δημιουργώντας μια αξέχαστη μουσική και οπτική εμπειρία.

Μια παραγωγή της Zonzo Compagnie, σε συμπαραγωγή με το Rataplan Arts Centre, το De Werf Arts Centre και το Braakland/Zhebilding.

Joris Caluwaerts: σύνθεση και ερμηνεία

Nicolas Rombouts: σύνθεση και ερμηνεία

Adriaan Van Aken: διδασκαλία

Thomas Verachtert: σχεδιασμός φωτισμών

 Big_Bang_2_s

Big Bang

Μουσικό φεστιβάλ για περιπετειώδες ακροατήριο 0-12 ετών

9 και 10 Μαΐου 2015 στη Στέγη

Ανοίξτε τα αυτιά σας!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 9 Μαΐου

0-3 ετών
ChristinaLindgren, HanneDieserud | Ψηλά στα βουνά | 11:00, 12:30 & 17:00 | 3€

+4 ετών
– Σαβίνα Γιαννάτου | Από μία φωνή |12:00, 13:00, 17:00 & 18:30| 3€
– Σταυρούλα Παυλίκου,
 Ηλιάννα Σκουλάκη, Παναγιώτης Μανουηλίδης | Μουσικό Καράβι |11:30 & 16:00 | δωρεάν με δελτία εισόδου

+5 ετών
JoanaSá | Μέσα στο μυαλό, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο | 12:00 & 18:00 | 7€
Naadistan |Kashi|11:00, 13:30, 16:00 & 18:00 |5€

+6 ετών
– Δανάη Στεφάνου/Γιάννης Κοτσώνης| Διάλειμμα |11:30, 13:30, 17:30 & 18:30 | 3€
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος | Μυρίστε τη μουσική |13:00, 14:00, 17:30 & 19:00 | 3€
CotiK. | Κουρδιστό τραπέζι (Εγκατάσταση σε foyer) |όλη μέρα | δωρεάν χωρίς δελτία εισόδου

+7 ετών
JoãoRicardodeBarrosOliveira| H βίδα που χάθηκε μέσα στην ηλεκτρική σκούπα | 16:30 & 19:00 | δωρεάν με δελτία εισόδου

Κυριακή 10 Μαΐου

0-3 ετών
Christina Lindgren, Hanne Dieserud| Ψηλά στα βουνά|11:00, 12:30 & 17:00 | 3€

+4 ετών
– Σαβίνα Γιαννάτου | Από μία φωνή
|12:00, 13:00, 17:00 & 18:30|3€
– Σταυρούλα Παυλίκου,
 Ηλιάννα Σκουλάκη, Παναγιώτης Μανουηλίδης | Μουσικό Καράβι | 11:30 & 16:00 | δωρεάν με δελτία εισόδου

+5 ετών
Naadistan| Kashi|11:00, 13:30, 16:00 & 17:30| 5€

+6 ετών
– Δανάη Στεφάνου/Γιάννης Κοτσώνης | Διάλειμμα
|11:30, 13:30, 16:30 & 18:30| 3€
– Ανδρέας Πολυζωγόπουλος | Μυρίστε τη μουσική
|13:00, 14:00, 18:00 & 19:00 | 3€
Coti K. | Κουρδιστό τραπέζι (Εγκατάσταση σε foyer)| όλη μέρα | δωρεάν χωρίς δελτία εισόδου

+7 ετών
JoãRicardo de Barros Oliveira| H βίδα που χάθηκε μέσα στην ηλεκτρική σκούπα | 16:30 και 18:30 | δωρεάν με δελτία εισόδου
ARTéfacts Εnsemble/Σοφία Καμαγιάννη | Διαβάζοντας το πεντάγραμμο του 20ού αιώνα | 15:00, 17:00 & 19:00| 7€

Leave a Reply