Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

πριγκίπισσα ΑθηνάΤο Σάββατο 17 Μαρτίου, στις 11.00 το πρωί, η συγγραφέας Στέλλα Κάσδαγλη και ο δημιουργός κόμικ Τόμεκ Γιοβάνης μας περιμένουν στον Παιδικό ΙΑΝΟ για να μας γνωρίσουν την Πριγκίπισσα Αθηνά και τον Παρρότο τον παπαγάλο σε μια συνάντηση για αληθινές πριγκίπισσες που δεν επαναπαύονται στα φορέµατα και τα βατραχάκια τους. Γιατί, αν δεν το ξέρετε, η Αθηνά είναι η πιο ευρηματική κι αντισυμβατική πριγκίπισσα που θα έχετε ποτέ γνωρίσει!

Τόμεκ Γιοβάνης

Τόμεκ Γιοβάνης

Τα βιβλία της Στέλλας Κάσδαγλη που θα παρουσιαστούν στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) είναι «Πριγκίπισσα Αθηνά-Μα τι κάνουν οι πριγκίπισσες όλης μέρα;» και «Πριγκίπισσα Αθηνά- Oυπς, δεν είμαι πια όμορφη!» και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών!

kasdagli_0056_new

Στέλλα Κάσδαγλη

Λίγα λόγια για τα βιβλία: Τι κάνει μία μαμά όταν ανακαλύπτει ότι οι γνωστές πριγκίπισσες δεν την ικανοποιούν καθόλου ως σύγχρονα, υγιή πρότυπα για τις κόρες της; Η Στέλλα Κάσδαγλη, μητέρα δύο κοριτσιών και συγγραφέας γνωστή για την ενασχόλησή της με την ενδυνάμωση των γυναικών, αποφάσισε να δημιουργήσει μια καινούρια, αντισυμβατική ηρωίδα, την πριγκίπισσα Αθηνά.

Η Αθηνά είναι μια πριγκίπισσα που φοράει τζιν, σταράκια, αστείες παντόφλες και στέμματα και δεν ξέρει τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει – ξέρει όμως ότι κάτι θέλει να γίνει, πέρα από πριγκίπισσα. Θέλει να είναι όμορφη και να την αγαπάνε όλοι, αλλά στην πορεία μαθαίνει ότι δε χρειάζεται (ούτε και αρκεί) να είσαι όμορφη για να σε αγαπάνε αυτοί που αξίζει και ότι το να σε αγαπάνε όλοι δεν είναι τελικά τόσο ευχάριστο, ούτε τόσο ενδιαφέρον όσο ακούγεται. Προσπαθεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο να τα θέλει όλα δικά της και στο να μη διεκδικεί τίποτα ποτέ – και τα καταφέρνει. Έχει ακούσει ότι κάποια στιγμή θα έρθει να τη βρει ένας πρίγκιπας, αλλά πολύ γρήγορα βαριέται να περιμένει – κι επίσης δεν είναι σίγουρη ότι αυτός που θα έρθει θα είναι και εκείνος που θα αξίζει την αναμονή. Έχει ένα μαγικό ραβδί δώρο από κάτι νεράιδες, τις νονές της, αλλά το παρατάει όπου να ’ναι και, όταν το ραβδί χαλάει, μαθαίνει να φτιάχνει τη ζωή της όπως τη θέλει, ακόμα και χωρίς αυτό.

prigipisa_athina

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς «Μα τι κάνουν οι πριγκίπισσες όλη μέρα;» η πριγκίπισσα Αθηνά, παρέα με τον αγαπημένο της παπαγάλο Παρρότο, βαριέται να πριγκιπίζει, να πριγκιπεύει και να πριγκιπάρει και ξεκινάει ένα ασυνήθιστο ταξίδι για να ανακαλύψει τι ενδιαφέρον έχουν βρει να κάνουν οι άλλες πριγκίπισσες των παραμυθιών. Όταν όμως η παραμυθομηχανή της χαλάει, η Αθηνά βρίσκεται να ταξιδεύει στον πραγματικό κόσμο, να γνωρίζει αληθινές, σπουδαίες γυναίκες και να ανακαλύπτει το μυστικό που θα δώσει πραγματικό νόημα στην κάθε της ημέρα.

paparoto

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Ουπς, δεν είμαι πια όμορφη» ηπριγκίπισσα Αθηνά θέλει να ακούει απ’ όλους ότι είναι όµορφη. Μια µέρα, προσπαθώντας να εντυπωσιάσει τους πάντες, αποκτά στο πρόσωπο ένα σηµάδι που νιώθει ότι της χαλάει όλη την οµορφιά. Και τώρα; Πώς θα φαίνεται στις φωτογραφίες; Θα την αγαπούν όπως και πριν; Υπάρχουν άσχηµες πριγκίπισσες; Έχουν φίλους; Μπορούν να είναι ευτυχισµένες και να κάνουν σπουδαία πράγµατα; Για να ανακαλύψει τις απαντήσεις, η Αθηνά πρέπει πρώτα να βρει τη λύση σ’ ένα άλυτο µυστήριο που ταλαιπωρεί όλους τους κατοίκους της Ρεαλίας και µας θυµίζει πως µία αληθινή πριγκίπισσα δεν επαναπαύεται στα φορέµατα και στα βατραχάκια της.

Σε μια εποχή που τα πρότυπα για αγόρια και κορίτσια γίνονται συχνά τοξικά, διαιωνίζουν τα στερεότυπα και τις ανισότητες, εγκλωβίζουν τα παιδιά σε μη ρεαλιστικούς ρόλους και προσδοκίες για την εμφάνιση, τις σχέσεις ή τη θέση τους στη ζωή, μια νέα ηρωίδα έρχεται για να ταράξει τα νερά και να θυμίσει σε αγόρια, κορίτσια αλλά και γονείς πόσο απελευθερωτικό είναι να είσαι ο εαυτός σου.

Leave a Reply