“ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ” ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

Αλφαβητάρι στο χέριΟι εκδόσεις Μάρτης μάς περιμένουν στον χώρο τους στο Κολωνάκι το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 12:00 στην παρουσίαση του βιβλίου της ISOL, που μόλις κυκλοφόρησε Αλφαβητάρι στο χέρι!

Οι μεταφραστές Έλσα Μαρτίνεθ Χιμένεθ, Λεωνίδας Ρεμπελάκος και Χρήστος Σιορίκης (καθηγητές Ισπανικών στη Σχολή Μωραΐτη) θα παρουσιάσουν βιωματικά το βιβλίο στα παιδιά και θα μας μιλήσουν για την περιπέτεια της μεταφοράς του από το ισπανικό στο ελληνικό αλφάβητο!

1

Για παιδιά από 4 ετών.

Είσοδος ελεύθερη

ΜΑΡΤΗΣ | Παιδικό βιβλίο | Χάρητος 8 | 10675 | Αθήνα | 2103210982

Αυτό το βιβλίο είναι ένα παιχνιδιάρικο αλφαβητάρι. Αν κοιτάξουμε τα γράμματα πέρα απ’ ό,τι σημαίνουν, θα δούμε πως δεν είναι παρά μικρά σχέδια.. Ζωγραφίζοντας και παίζοντας με τα γράμματα προέκυψε αυτό το βιβλίο: πρώτα σχεδίασα κάθε γράμμα με το πινέλο, ύστερα δημιούργησα μια εικόνα που να το συνοδεύει και τέλος σκέφτηκα μια λέξη που να συνδέει το γράμμα με την εικονογράφηση.

Τώρα, ξεφυλλίζοντας αυτό το αλφαβητάρι, βλέπω ότι τα γράμματα έγιναν φίλοι με τις εικόνες, σαν να γνωρίζονταν από πάντα. Ίσως περίμεναν απλώς να τα ζωγραφίσω, για να αρχίσουν την κουβέντα και να καθρεφτιστούν το ένα στο άλλο.

ISOL

Η γνωριμία μας με την Ισόλ έγινε απροσδόκητα τον Ιούνιο του 2018 όταν, ως προσκεκλημένη των εκδόσεων Μάρτης, επισκέφτηκε τη Σχολή Μωραΐτη για να πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο βασισμένο στο βιβλίο αυτό. Βλέποντας ότι δεν κυκλοφορούσε στα ελληνικά, θελήσαμε να το μεταφράσουμε. Η μεταφορά του ήταν πρόκληση, λόγω των διαφορών ανάμεσα στο λατινικό και το ελληνικό αλφάβητο. Πριν από την απόδοση του βιβλίου στα ελληνικά, δώσαμε το πρωτότυπο σε παιδιά του νηπιαγωγείου, τα οποία «διάβασαν» την εικονογράφηση και αναγνώρισαν σε μεγάλο βαθμό το μήνυμά της. Η δική μας τελική εκδοχή αποτελεί μια προσπάθεια μεταφοράς όχι μόνο του περιεχομένου των φράσεων, αλλά όλης της δημιουργικής διαδικασίας της Ισόλ, που βασίζεται στον διάλογο μεταξύ λέξεων και εικόνων.

Έλσα Μαρτίνεθ Χιμένεθ – Λεωνίδας Ρεμπελάκος – Χρήστος Σιορίκης

Leave a Reply