ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ WHITE RAVENS ΓΙΑ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ

White Ravens 2017Tα παιδικά βιβλία Παιδικά όνειρα της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή και Πιθανότητες του Δημήτρη Μπασλάμ, και τα δύο σε εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, συμπεριλήφθηκαν ανάμεσα στα 200 καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία παγκοσμίως για το 2017 (για εκδόσεις του 2016) στους ετήσιους καταλόγους White Ravens 2017 της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου. Να σημειωθεί ότι η επιλογή του τίτλου Παιδικά όνειρα της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή καλύπτει για φέτος συνδυαστικά και τη θέση διάκρισης βιβλίου Κύπριου δημιουργού.

Ο κατάλογος και το σήμα White Ravens εκδίδονται από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη νεανική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Κάθε χρόνο, ειδικοί συνεργάτες της Βιβλιοθήκης ξεχωρίζουν 200 βιβλία, τα οποία θεωρούν ότι πραγματεύονται θέματα με παγκόσμια απήχηση ή διαθέτουν εξαιρετική και πρωτοπόρα εικαστική και λογοτεχνική προσέγγιση. Η ετήσια λίστα White Ravens θεωρείται διεθνούς κύρους και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εκδοτών του κόσμου, οι οποίοι βρίσκουν σε αυτή τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις προκειμένου να αγοράσουν δικαιώματα μετάφρασης. Για τη φετινή χρονιά, οι τίτλοι επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία από 84 χώρες και σε 60 γλώσσες.

Για τη διάκριση αυτή οι δημιουργοί δήλωσαν:

Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή: «Με μεγάλη συγκίνηση πληροφορήθηκα ότι τα Παιδικά όνειρα επιλέχθηκαν από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου για τον κατάλογο White Ravens 2017, που περιλαμβάνει βιβλία που ξεχώρισαν από διάφορα μέρη του κόσμου. Σ’ έναν κόσμο με τόσα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, οφείλουμε τουλάχιστο να διαφυλάξουμε το δικαίωμα των παιδιών να ονειρεύονται, αλλά και να τα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.  Χαίρομαι ιδιαίτερα που το μήνυμα αυτό θα ταξιδέψει με τα White Ravens πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Γιατί δικαίωμα στο όνειρο έχουν τα παιδιά όλου του κόσμου!»

Δημήτρης Μπασλάμ: «Χαίρομαι περισσότερο για το ότι αυτή η απλή, καθαρή και πολύ ζωντανή γνωριμία και συνεργασία με την Ντανιέλα καταφέρνει εν τέλει να επικοινωνεί με τους αναγνώστες και με αυτόν τον τρόπο. Η επιλογή του βιβλίου μας από τους ειδικούς της λίστας White Rαvens 2017 είναι μια μικρή επιβεβαίωση που μόνο χαρά και αισιοδοξία μού φέρνει. Θα σταθώ λοιπόν όρθιος, θα πω “Ωραία!” και θα συνεχίσω ανενόχλητος, σφυρίζοντας τάχα αδιάφορα, τη βόλτα μου στην πραγματικότητα».

Ντανιέλα Σταματιάδη: «Η επιλογή των δύο αυτών βιβλίων αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για μένα, πρώτα απ’ όλα γιατί αποτέλεσαν εξαιρετικές συνεργασίες με ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω, αλλά και γιατί τα White Ravens είναι ένας σημαντικός θεσμός, ένα παράθυρο προς όλο τον κόσμο, που δίνει την ευκαιρία στα επιλεγμένα βιβλία να συγκεντρώσουν πάνω τους τα βλέμματα από τον ευρύτερο παγκόσμιο χώρο του παιδικού βιβλίου».

10643

ΠΑΙ∆ΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ- CHILDREN’S DREAMS

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙ∆ΟΥ-ΚΑ∆Η

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: ΝΤΑΝΙΕΛΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ∆Η

Μια φορά ήταν ένα κορίτσι που ονειρευόταν να αγγίξει τα αστέρια. Μια φορά ήταν ένα αγόρι που ονειρευόταν να πετάξει σαν πουλί πάνω από τις στέγες των σπιτιών, πάνω από τις θάλασσες κι από τα σύννεφα. Κάποια όνειρα φαίνονται τόσο απίθανα, που κανείς δεν πιστεύει ότι µπορεί να πραγµατοποιηθούν. Κανείς, εκτός από σένα… Ένα βιβλίο για το τι σηµαίνει να ονειρεύεσαι και να µην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου, ακόµα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

11208

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΛΑΜ

EΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΤΑΝΙΕΛΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ∆Η

Στέκοµαι, λοιπόν, όρθια και κοιτάζω ευθεία µπροστά. Βλέπω πως έχω τρεις επιλογές. Να προχωρήσω ευθεία. Να προχωρήσω αριστερά. Να προχωρήσω δεξιά. Πίσω δεν πάω. Και σκέφτοµαι. Αν… Αν λέω, αν…

∆υο σπουδαίοι δηµιουργοί στον χώρο του παιδικού βιβλίου συναντιούνται σ’ ένα µοναδικό εικονογραφηµένο βιβλίο που µιλά για τα σταυροδρόµια, τις αποφάσεις, τ’ αδιέξοδα και τις διεξόδους που έχει ο καθένας µας όταν καλείται να πάρει µιαν απόφαση για να προχωρήσει. Πιθανότητες, το νέο βιβλίο του ∆ηµήτρη Μπασλάµ σχολιασµένο µε µοναδικό τρόπο από τις δυνατές, διαυγείς και εναργείς εικόνες της Ντανιέλας Σταµατιάδη. Ένα βιβλίο για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους που καλούνται να πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν. Πού να πάνε όµως; Ευθεία, δεξιά ή αριστερά; Γιατί πίσω δεν πάει…

Το Αν ως πιθανότητα, ως επιλογή, ως τυχαίο ή ως προσµονή είναι µία υπόθεση. Προϋποθέτει µια απόφαση. Μία κίνηση µικρή ή µεγάλη, που µπορεί να κάνει ακόµα κι ένα παιδί.

Leave a Reply