ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΑΘΥΡΑ ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΗΝ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

23584284_1454300984677317_384452283_oΗ παιδική λογοτεχνία μέσα στο εύρος της προσφέρει στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και πληροφορίες που αφορούν σε θέματα δύσκολα, όπως στη διαφορετικότητα, στην απομόνωση, στον εκφοβισμό και στον φόβο της αποτυχίας. Όταν μιλώ για γνώσεις δεν αναφέρομαι σε εγκυκλοπαιδικές, αλλά σε «γνώσεις – ερεθίσματα». Μέσα από την μυθοπλασία και τις εικόνες υπάρχουν παιδικά βιβλία με ενσυναίσθηση που μπορούν να μεταμορφωθούν σε ένα «παράθυρο» που επιτρέπει στον οίκο της ψυχής των αναγνωστών να έρθει σε επαφή με ψυχολογικά και κοινωνικά θέματα.

Μέσα από αυτά τα αναγνώσματα οι γονείς και όσοι ασχολούνται με τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να να ενημερώσουν, να στηρίξουν και να ενδυναμώσουν τους μικρούς κοινωνούς της ζωής ώστε να μυηθούν ομαλά στο συνυπάρχειν με ενσυναίσθηση, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση. Βιβλία- παράθυρα υπάρχουν σε όλες τις εκδόσεις και είναι εξίσου σημαντικά και βοηθητικά. Στο παρόν άρθρο θα σας προτείνω κάποια από τις εκδόσεις Πατάκη και σε επόμενα άρθρα θα ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις βιβλίων στα οποία «επιβάλλεται» να έχουν πρόσβαση οι ενήλικες του αύριο.

ενσυναίσθηση

ΤΟ ΑΥΓΟ. Το βιβλίο της Εύας Βακιρτζή, σε εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου, είναι ένα βιβλίο που φέρνει τον αναγνώστη σε επαφή με τον Αυτισμό. Η αγάπη και ο σεβασμός είναι οι λέξεις κλειδιά για να απεγκλωβιστούμε από όσα μας φοβίζουν αλλά και να απεγκλωβίσουμε όλους όσους αισθανόμαστε φοβισμένους και απομονωμένους γύρω μας. Αυτές οι δύο μαγικές λέξεις είναι που βοηθούν και τον μικρό Βίκτωρα, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα σε ένα σκληρό αυγό, αυτό του αυτιστικού φάσματος. Διαβάστε αυτό το βιβλίο με τα παιδιά σας και συζητήστε μαζί τους για το πόσο σημαντικά αγαθά είναι ο σεβασμός, η αγάπη και (θα συμπληρώσω) η υπομονή με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν «εσωτερικές δυσκολίες» οι οποίες τους στερούν την ψυχοκοινωνική επαφή με τον έξω κόσμο!

23574066_1454303374677078_1360306669_n

ΦΕΝΙΑ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΩΝ ΗΧΩΝ, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου, με την εικονογράφηση της Εφης Λαδα, είναι άλλο ένα τέτοιο βιβλίο. Μέσα από τις αθώες περιγραφές του μικρού αδελφού της Φένιας, μπαίνουμε σε έναν κόσμο από ήχους, αρώματα και αγγίγματα… Πρόκειται για ένα συγκινητικό βιβλίο που προβληματίζει και ευαισθητοποιεί.

23574112_1454303338010415_69696806_n

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΤΡΙΚΕΡΑΤΟΨ ΦΟΒΑΤΑΙ; Ο Βαγγελης Ηλιόπουλος γράφει και η Κωνσταντίνα Καπανίδου εικονογραφεί ένα βιβλίο για τον σχολικό εκφοβισμό. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο με τα παιδιά μας και έπειτα συζητώντας μαζί τους, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αναγνωρίζουν να αντιστέκονται και να αντιδρούν στον σχολικό εκφοβισμό, είτε τον υφίστανται είτε πιστεύουν πως τον υφίσταται κάποιος συνομήλικος τους.

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στο soultraveler.gr

Leave a Reply