ΜΑΜΑ, ΠΩΣ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΩΡΑ; |ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Αργά ή γρήγορα το παιδί σας θα σας ρωτήσει πώς έρχονται τα μωρά στον κόσμο. 

Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, μην προσπαθήσετε να του εξηγήσετε τη διαδικασία βιαστικά. Επιπλέον, να προσπαθείτε να το καλύπτετε με τις απαντήσεις σας (πάντα προσαρμοσμένες στην ηλικία του), ώστε να μην απευθύνεται αλλού για πληροφορίες, οι οποίες είναι συχνά αμφίβολης ποιότητας.

Μπορείτε, λοιπόν, να του απαντήσετε «θα σου βρώ ένα βιβλίο που θα δείχνει ακριβώς τον τρόπο που γίνονται τα μωρά, γιατί δεν είναι πολύ απλό«.

Οι απορίες των παιδιών σχετικά με το σεξ είναι απόλυτα φυσιολογικές. Ας μην ξεχνάμε ότι αν τα παιδιά μας έχουν μεγαλώσει τόσο ώστε να μας ρωτήσουν κάτι, τότε είναι έτοιμα να ακούσουν και την απάντηση. Οπότε ας μην προβληματιζόμαστε, ας μη θεωρούμε το σεξ θέμα-ταμπού, καθώς από τα λόγια και από τη στάση μας το παιδί παίρνει τα μηνύματα για τις σχέσεις των δυο φύλων και ας έχουμε σαν μπούσουλα τα παρακάτω βιβλία:

Πώς γίνονται τα μωρά;

Εκδόσεις Άγκυρα

Συγγραφέας: Εύα Καραντινού

Για παιδιά από 4 ετών.

Oι γνωστές παιδικές ερωτήσεις, παίρνουν σαφείς απαντήσεις με τρυφερότητα και χιούμορ. Ένα μοναδικό βιβλίο για παιδιά αλλά κι ένα βιβλίο-εργαλείο για γονείς και δασκάλους.

Πώς γεννιούνται τα παιδιά

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς.

Για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Η πρώτη φορά που μου γεννήθηκε η απορία για το πώς γεννιούνται τα παιδιά ήταν όταν πήγαινα νηπιαγωγείο. Δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά μια μέρα, εκεί που ζωγραφίζαμε τον εαυτό μας, σήκωσα το χέρι και ρώτησα την κυρία Χριστίνα: “Πώς γεννιούνται τα παιδιά, κυρία;”. Οι συμμαθητές μου έσκασαν στα γέλια. Η κυρία Χριστίνα χαμογέλασε. “Από την κοιλιά της μαμάς τους, Κωνσταντή” μου απάντησε. Από τότε έχω μάθει ότι τα παιδιά γεννιούνται, βέβαια, από την κοιλιά της μαμάς τους, αλλά όχι έτσι, στην τύχη. Κάτι γίνεται πιο πριν, που, για να το μάθω, χρειάστηκε να ψάξω πολύ. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή… Μια χαριτωμένη ιστορία για ένα παιδί που θέλει να μάθει πώς γεννήθηκε, αλλά οι συνήθεις απαντήσεις των μεγάλων δεν τον καλύπτουν. Ο μικρός δεν πτοείται με τίποτα προκειμένου να βρει την αλήθεια πίσω από τους μύθους και τα μισόλογα: συζητάει με φίλους και συγγενείς, παρακολουθεί ζευγαράκια, σκαρφαλώνει σε καμπαναριά και κυρίως ρωτάει. Ρωτάει ανηλεώς τον οποιονδήποτε πιστεύει ότι ξέρει αυτό που θέλει να μάθει.

ενα σπιτακι στην κοιλιτσα της μαμας μου

Ένα σπιτάκι στην κοιλίτσα της μαμάς μου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας: Τζιλ Αντρέ

Για παιδιά από 3 ετών.

Η μαμά μου στην κοιλιά της έχει ένα μικρό σπιτάκι εκεί μέσα μεγαλώνει το μικρό μου αδερφάκι. Μια όμορφη και τρυφερή ιστορία με χαρούμενες και ζωηρές εικόνες που θα αγγίξει μικρούς και μεγάλους και θα κρατήσει συντροφιά σε όλα τα παιδάκια που περιμένουν με αγωνία το μικρό τους αδερφάκι. Διαβάστε και τα άλλα όμορφα βιβλία της σειράς ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ και δείτε πώς το μικρό παιδί αποκτά τις πρώτες του εμπειρίες στη ζωή.

Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: Ρόμπι Χάρις

Για παιδιά από 4-5 ετών

Το βιβλίο απαντά σε όλες τις ατέρμονες και απολύτως φυσιολογικές ερωτήσεις των παιδιών με απλή γλώσσα, ευχάριστη εικονογράφηση και σαφείς και επιστημονικά ακριβείς πληροφορίες. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά  να γνωρίσουν το σώμα τους και να νιώσουν περήφανα και άνετα γι’ αυτό.

Το πρώτο μου βιβλίο για το σεξ

Εκδόσεις Μίνωας

Συγγραφείς: ΝΤΙΑΘ ΜΟΡΦΑ Χ.Ρ. – ΜΑΡΑΣΙ ΚΑΝΤΙΑ Κ. -ΜΙΓΑΓΙΟΝ Λ.Π. – ΠΑΛΟΠ Μ. Μ.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Καππάτου (Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος)

Για παιδιά από 4 ετών 

To πρώτο μου βιβλίο για το σεξ ενημερώνει τα παιδιά για το σεξ και τη σεξουαλικότητα με τρόπο άμεσο, τρυφερό και σαφή και αποτελεί τον τέλειο οδηγό για τους γονείς που θέλουν να δίνουν σωστές απαντήσεις στις πιο άβολες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά τους. Αναλύονται οι κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις, οι ανατομικές διαφορές ανδρών και γυναικών, οι αλλαγές κατά την εφηβεία, η γονιμοποίηση και η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η δημιουργία οικογένειας, ενώ ξεδιαλύνονται λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από το σεξ.Με θαυμάσια εικονογράφηση και κείμενα γραμμένα από ειδικούς, το βιβλίο αυτό αποτελεί την καλύτερη επιλογή προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά μας τον εαυτό τους και τους άλλους, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για εκείνες τις διαφορές που μας κάνουν μοναδικούς.

Η μαμά γέννησε ένα αυγό

Εκδ. Πατάκη

Συγγραφέας: Μπαμπέτ Κολ.

Από 5 ετών

Η φαντασία των γονιών ξεπερνάει αυτή των παιδιών μπροστά στην αμηχανία τους να απαντήσουν στα παιδιά για την προέλευσή τους. Ένα βιβλίο που λύνει όλες τις απορίες των παιδιών για την προέλευσή τους. Αυτό το βιβλίο έχω αγοράσει στα δικά μου παιδιά! 

Ο Περ, η Ίντα και το μικρούτσικο

Εκδ. Πατάκη

Συγγραφέας: Γκρέτε Φάγκεστρεμ

Τούτο το εικονογραφημένο βιβλίο περιγράφει σε μορφή συζήτησης την ιστορία του Περ και της Ίντα που θ’ αποκτήσουν αδελφάκι. (Είναι το βιβλίο που μου πήραν οι γονείς μου, στα 6 μου, για να με ενημερώσουν περί σεξ, οπότε είναι το αγαπημένο μου. Βέβαια, δεν μου είπαν κάτι καινούριο. Ήμουν ήδη ενημερωμένη και αυτά 25 χρόνια πριν. Φανταστείτε σήμερα…)

Θέλω να μάθω για το σεξ

Εκδόσεις Καστανιώτη

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Το βιβλίο αυτό βοηθάει τα μικρά παιδιά να προσεγγίσουν το θέμα του σεξ με τρόπο απλό, τρυφερό και ξεκάθαρο. Αποτελεί επίσης ένα πολύτιμο βοήθημα για τους γονείς και τους προσφέρει τις κατάλληλες απαντήσεις στις παιδικές απορίες που δημιουργούν αμηχανία. Πραγματεύεται ζητήματα όπως οι συναισθηματικές και σεξουαλικές σχέσεις, οι ανατομικές διαφορές μεταξύ αντρών και των γυναικών, οι μεταβολές του σώματος στην εφηβεία, η γονιμοποίηση, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, οι εσφαλμένες απόψεις γύρω από το σεξ. Με έξοχη εικονογράφηση, το βιβλίο αυτό, έργο μιας ομάδας Ισπανών που ειδικεύονται σε θέματα κλινικής σεξολογίας, είναι ένας άριστος οδηγός για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, μαθαίνοντας ταυτόχρονα να ανακαλύπτουμε τις βιολογικές διαφορές και τις ψυχολογικές ιδιαιτερότητες που μας καθιστούν μοναδικούς.

Κουβεντιάζοντας για το σεξ με τα μικρά μας παιδιά

Εκδόσεις Θυμάρι

Συγγραφέας: Τζουν Μόρρις

Οι γονείς δεν ξέρουν πότε είναι αρκετά μεγάλα τα παιδιά τους για να τους πουν την αλήθεια για το σεξ. Ωστόσο, τα παιδιά είναι απαραίτητο να μάθουν και πιστεύουν ότι οι γονείς τους είναι οι πιο σοφοί άνθρωποι για να τους μεταδώσουν αυτές τις γνώσεις. Τα σκίτσα που εμπλουτίζουν το βιβλίο διευκολύνουν τη συζήτηση και κάνουν ευχάριστη την ατμόσφαιρα. Η δομή του «λύνει τα χέρια» των γονιών που νιώθουν δέος μπροστά στο καθήκον της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Τους προσφέρει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, τρόπους χειρισμού δύσκολων καταστάσεων, απαντήσεις στις ερωτήσεις που συνήθως κάνουν τα μικρά παιδιά, αλλά και στις δικές τους απορίες. Η συζήτηση γίνεται σε γλώσσα κατανοητή από τα παιδιά.

Πώς ήρθα στον κόσμο;

Εκδόσεις Άγκυρα

Συγγραφείς: Μικ Μάννινγκ-Μπρίτα Γκρανστρομ

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ζεστή και φιλική εισαγωγή στα γεγονότα της ζωής. Απευθύνεται σε μικρά παιδιά και ακολουθεί την ιστορία μιας καινούριας ζωής, από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι τον τοκετό. Η διαδικασία περιγράφεται βήμα βήμα, μέσα από υπέροχη εικονογράφηση και απλές εξηγήσεις, προκαλώντας τη συζήτηση και δίνοντας απαντήσεις σε όλες τις δύσκολες ερωτήσεις.

Πού πήγε ο Σπερματούλης; Ένα μεγάλο ταξίδι για ένα μικρό σπερματοζωάριο.

Εκδόσεις Νίκας/Ελλ.Παιδεία Α.Ε

Συγγραφέας: Νίκολας Άλαν

Μέσα από ζωηρή εικονογράφηση και χιούμορ, οι μικρές αλήθειες της ζωής παρουσιάζονται με απλό και κατανοητό τρόπο. Το σημείο όπου το παρόν βιβλίο καινοτομεί είναι στο ότι, πέρα από το θέμα της αναπαραγωγής, εισάγει τα παιδιά στην έννοια της κληρονομικότητας, τονίζοντας το γεγονός ότι πολλά από τα φυσικά χαρακτηριστικά ή τα ταλέντα μας υπάρχουν μέσα μας από τη στιγμή της γέννησής μας.

Η πρώτη μου βιβλιοθήκη σεξουαλικής και συναισθηματικής αγωγής

(4 τόμοι: Τι κάνουν ο μπαμπάς και η μαμά, Από πού βγαίνει το μωρό, Τι μπέρδεμα!, Γιατί υπάρχουν αγόρια και κορίτσια)

Εκδ. Σύγχρονη Εποχή

Συγγραφείς: Κατερίνα Μαράσι Κάντια, Πιλάρ Μιγαλιόν Λοπεθόσα, Μερθέδες Πάλοπ Μποτέλια, Χοσέ Ντίαθ Μόρφα

Για παιδιά από 6 ετών

Tο τετράτομο αυτό έργο Ισπανών ειδικών σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, κλινικής ψυχολογίας και παιδαγωγικής είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά, αφού τα κείμενα είναι απλά και η εικονογράφηση διασκεδαστική. Παρουσιάζονται θέματα όπως οι ανατομικές διαφορές των φύλων, η τεκνοποίηση, η εγκυμοσύνη, η ανάπτυξη του μωρού, η αγάπη, η επικοινωνία.

Ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά και πώς να απαντήσετε

Εκδόσεις Κεντικελένη/Ακμή,

Συγγραφέας: Δρ.Μίριαμ Στόπαρντ

Μεταξύ άλλων, περιέχει και ενότητα που αφορά στη σεξουαλικότητα.

 photo 9789601637549_zpscb0fa2e4.jpg

Ας μιλήσουμε για το σεξ (best seller)

Συγγραφέας: Harris Robie H.

Εκδόσεις: Πατάκη

Για παιδιά από 10 ετών

Από το 1994 που εκδόθηκε για πρώτη φορά το βιβλίο αυτό, εκατομμύρια νέοι άνθρωποι έχουν ανατρέξει στις σελίδες του, βρίσκοντας αξιόπιστες και κατανοητές απαντήσεις για ζητήματα όπως: η εφηβεία, οι αλλαγές στο σώμα, η αναπαραγωγή, το σεξ και η σεξουαλική υγεία, η εγκυμοσύνη, η γέννηση, η οικογένεια. Νέα, αναμορφωμένη έκδοση με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για την αντισύλληψη, το εμβόλιο κατά των κονδυλωμάτων και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS, και με ένα καινούριο κεφάλαιο για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του ίντερνετ, το Ας μιλήσουμε για το σεξ δίνει στους νέους την πληροφόρηση που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς και ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους. 

Το βιβλιο του σεξ

Το βιβλίο του σεξ

Συγγραφέας: Τζέιν Πάβανελ

Εκδόσεις Κέδρος

Για εφήβους

Ένας πλήρης οδηγός για εφήβους… και όχι μόνο Εδώ θα βρεις την απάντηση σε όσα πάντα ήθελες να μάθεις για το σεξ αλλά ντρεπόσουν να ρωτήσεις. Σ’ έναν οδηγό γραμμένο σε μορφή λεξικού, η συγγραφέας δίνει συνοπτικές απαντήσεις σε ζητήματα που σε απασχολούν και διαψεύδει μύθους γύρω από αυτά. Σε κάθε λήμμα θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες. Επίσης θα βρεις: – την απάντηση σε ερωτήματα που έχουν πολλοί έφηβοι – περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο – στοιχεία που αφορούν τα αγόρια και στοιχεία που αφορούν τα κορίτσια Είτε αρχίζεις μόλις τώρα να σκέφτεσαι το σεξ είτε έχεις ήδη σεξουαλικές επαφές, τόσο αν είσαι αγόρι όσο κι αν είσαι κορίτσι, το “Βιβλίο του σεξ” θα αποδειχθεί για σένα πολύτιμος σύμβουλος.

stork_baby

Μπορείτε ακόμα να μελετήσετε το εκπαιδευτικό λογισμικό για τη σεξουαλική αγωγή στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου με τίτλο “Ο Ζώης και Ζωή-Μια νέα αρχή”, που μπορείτε να βρείτε στο www.tpe-education.com

Υπάρχει επίσης στο YouTube, η σειρά Το δέντρο της ζωής για παιδιά από 4 ετών

Το όφελος από τη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είναι μεγάλο, διότι προσανατολίζοντάς τα σωστά, τα βοηθάμε, ώστε να αναπτυχθούν συναισθηματικά, να αποκτήσουν αυτοσεβασμό και ετεροσεβασμό, εμπιστοσύνη στους γονείς και στην οικογένεια,  υγιή στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα και το άλλο φύλο. Ας μην ξεχνάμε ότι αν  αντιμετωπίσουμε το θέμα ως ταμπού και δεν μιλήσουμε στο παιδί μας, αυτό πολύ σύντομα θα λάβει τις πληροφορίες που αναζητά, συχνά αμφίβολης ποιότητας, είτε από φίλους και συμμαθητές είτε από άλλα άτομα εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος και βέβαια από τα ΜΜΕ. Έτσι υπάρχει κίνδυνος να χάσει την εμπιστοσύνη του σε εμάς και να σχηματίσει την εντύπωση ότι το σεξ είναι ανήθικο και βρώμικο.

Leave a Reply