ΤΟ ΑΥΓΟ ΠΟΥ ΡΑΓΙΣΕ

«Το αυγό που ράγισε»Μια πασχαλινή ιστορία με πολλά μηνύματα για τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της αγάπης είναι το νέο βιβλίο της Εύης Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου «Το αυγό που ράγισε» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη. Το βιβλίο απευθύνεται σε ηλικίες 7+ και είναι ιδανικό δώρο για το Πάσχα, αφού περιέχει και όμορφες ιδέες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Η υπόθεση 

Μεγάλη Πέμπτη. Η γιαγιά Ναυσικά βάφει, όπως κάθε χρόνο, τα πασχαλινά αυγά. Ένα από αυτά ραγίζει στο βράσιμο και όλα τα υπόλοιπα, τα γερά, αρχίζουν να το κοροϊδεύουν και να το υποτιμούν. Η στάση τους δεν διαφέρει από εκείνη πολλών συνανθρώπων μας μπροστά στην αδυναμία, την αναπηρία, τη διαφορετικότητα. Όμως ο εγγονός της, ο Νικηφόρος, θα βρει τον τρόπο να κάνει το ραγισμένο αυγό από τελευταίο πρώτο και να του χαρίσει μια καινούργια αποστολή, επαναφέροντας τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Πώς; Επιστρατεύοντας την ευαισθησία, τη συμπόνια, την αγάπη, τις γνώσεις, τη φαντασία και την ευρηματικότητά του. Γιατί κανείς δεν περισσεύει στη ζωή και στην κοινωνία μας. Και έρχεται κάποτε για όλους μας η ώρα που θα νιώσουμε αδύναμοι, θα δοκιμαστούμε από τον πόνο, τη λύπη, τη δύσκολη στιγμή… «Το αυγό που ράγισε» είναι μια ιστορία για τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της καλοσύνης και της αγάπης, τη συμπεριφορά μας απέναντι στο απρόοπτο, στην ατυχία, στη δύσκολη στιγμή του άλλου. Εκτυλίσσεται στη γιορτινή ατμόσφαιρα του Πάσχα, περιγράφοντας παράλληλα και πολλά από τα σχετικά έθιμα της πατρίδας μας. Περιέχει, επίσης, ιδέες και προτάσεις για την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

TO-AVGO-POY-RAGIS

Η συγγραφέας

Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Έχει γράψει αρκετά παιδικά βιβλία, ανάμεσα στα οποία και τα «Η Βασίλισσα Καλοφαγού» και «Μην τρως τη μαμά μου» από τις εκδ. Παπαδόπουλος.  Την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα η παιδική λογοτεχνία και οι εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές παραγωγές που αφορούν στα παιδιά και σε όσους απευθύνονται σε αυτά.

«Κάθε νέο βιβλίο σε γεμίζει με ανυπομονησία να τα πεις όλα, να τα κάνεις όλα γι’ αυτό. Αλλά σήμερα που έφερα για πρώτη φορά στην τάξη μου το καινούργιο μου βιβλίο, “Το αυγό που ράγισε”, ανακάλυψα ότι δεν μπορούσα να πω τίποτα γι’ αυτό. Δυσκολεύτηκα ακόμη και να το διαβάσω…Ίσως επειδή αυτή η ιστορία είναι πολύ προσωπική, ίσως επειδή μερικές φορές νιώθεις την ανάγκη να σιωπήσεις μπροστά στα απροσδόκητα τερτίπια της ζωής, ίσως επειδή δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι ναι, είναι αλήθεια χειροπιαστή αυτό που κάποτε ονειρεύτηκες ως παιδί και τώρα ήρθε η ώρα να το μοιραστείς, να το εκθέσεις μπροστά σε όλους και να κριθείς και γι’ αυτό» λέει η ίδια για την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της στους μαθητές της.

Η εικονογράφος

Η Έφη Κοκκινάκη έχει τελειώσει τη Σχολή Καλών Τεχνών και είναι εικαστικός, καθώς επίσης και καθηγήτρια σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Leave a Reply