ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ “ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ”

Τα πΤα παπούτσια των άλλων είναι ένα τρυφερό βιβλίο για την ενσυναίσθηση και την αμοιβαία κατανόηση από την Άλκηστη Χαλικιά, συγγραφέα του βιβλίου Το κουτί του Σιλάν, με την ιδιαίτερη εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου, που εγκαινιάζει την συνεργασία της με τις εκδόσεις Ίκαρος.

Η Ματού, μένει στην Πιγιόμ, 23 χιλιόμετρα από το Πάρισι, αλλά όχι ΣΤΟ Παρίσι με τους γονείς της. Γυρίζει καθημερινά περπατώντας από το σχολείο μόνη, στο άδειο σπίτι μια και οι δικοί της δουλεύουν. Μια μέρα παρατηρεί έξω από το Τζαμί της πόλης ένα ξεχωριστό θέαμα: πάρα πολλά ζευγάρια παπούτσια· και εντυπωσιάζεται. Η Ματού, λοιπόν, φτιάχνει ένα δικό της, καινούργιο, διασκεδαστικό παιχνίδι, δοκιμάζοντας κρυφά κάθε μέρα και ένα άλλο ζευγάρι και προσπαθώντας να φανταστεί ποιος είναι ο κάτοχός του.

Μια μέρα θυμώνει με τη μαμά της. Η καθεμιά έχει το δίκιο της. Η Ματού θα στενοχωρηθεί. Κι εκεί που το χάσμα μεταξύ τους μοιάζει αγεφύρωτο, η μαμά τής ζητά “να μπει στα παπούτσια της”. Η Ματού τα χάνει. Τη ρωτά τι είπε. Η μαμά της εξηγεί ότι η έκφραση “μπαίνω στα παπούτσια του άλλου” σημαίνει μεταφορικά να μπαίνεις στη θέση του. Κι έτσι, η Ματού, για πρώτη φορά ίσως, μπαίνει κυριολεκτικά, καταρχάς, και μεταφορικά, έπειτα, στα παπούτσια της μαμάς της. Το παιχνίδι της αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο για να καταλάβει τον δύσκολο κόσμο των μεγάλων. Και καταλαβαίνει πολλά!

Clipboard01

Η Άλκηστη Χαλικιά συλλαμβάνει μια πανέξυπνη ιδέα, χρησιμοποιεί το λογοπαίγνιο/ξενισμό που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εντάσσεται και στη γλώσσα μας μέσω της θεωρίας της ενσυναίσθησης και δημιουργεί μέσα από την πρωτότυπη ιστορία της Ματού μια γέφυρα αλληλοκατανόησης μεταξύ γονιών και παιδιών, που μεταφέρει σε κάθε αναγνώστη ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας και αποδοχής, φωτίζοντας έτσι τη μοναδικότητα της γονεϊκής-παιδικής σχέσης. Παράλληλα, η συγγραφέας μιλάει για την πολυπολιτισμικότητα ως κάτι εντελώς φυσιολογικό, για την αποδοχή του Άλλου, για τις δυσκολίες της παιδικής ηλικίας που τείνει προς την εφηβεία και για την πάντα απαραίτητη φιλία με έναν υπέροχο και πολύ γλυκό τρόπο.

Εξαιρετική και ιδιαίτερη η εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου, αρωγός στο κείμενο, που θα δώσει αφορμή σε μικρούς και μεγάλους για αναζητήσεις πάνω στο χαρτί, ουσιαστικές συζητήσεις και πολύ παιχνίδι! “Τα παπούτσια των άλλων” μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ίκαρος, συστήνονται για παιδιά από 3 ετών, αλλά είναι αυτό που {αυθαίρετα} λέμε κατάλληλο -μην πω επιβεβλημένο- ανάγνωσμα για παιδιά από 3 έως… 103.

Μπράβο, Άλκηστη, μπράβο, Φωτεινή, μπράβο και στις εκδόσεις Ίκαρος που μας προσφέρουν άλλο ένα παιδικό αριστούργημα! Του πρέπει διεθνής “καριέρα”, ξέρετε…

Leave a Reply