Με αφορμή την ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, σας προτείνουμε τα παρακάτω βιβλία, που είναι καλό να υπάρχουν στις βιβλιοθήκες μας, καθώς καθοδηγούν παιδιά και γονείς για το πώς μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια online και να αντιμετωπίσουν τους διαδικτυακούς κινδύνους.
Η φάρμα του διαδικτύου-Βερόνικα Σαμαρά, Γεώργιος Κορμάς
Το βιβλίο μυεί τα παιδιά στους βασικούς κανόνες χρήσης του διαδικτύου από μικρή ηλικία. Μέσα από πέντε ιστορίες σε μια φάρμα ζώων με ήρωες το Νικόλα και τη Νίκη, τη σοφή κουκουβάγια και τον πιστό φίλο Ηρακλή, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολύ σημαντικά θέματα διαδικτυακής ασφάλειας (αποφυγή επικοινωνίας με αγνώστους, προστασία προσωπικών δεδομένων, ανάπτυξη κριτικής σκέψης γύρω από την αξιοπιστία των πληροφοριών, σεβασμός στην ιδιωτική ζωή τρίτων, παρενόχληση και γελοιοποίηση, ηθική και υπεύθυνη χρήση του internet). Διαβάστε τις ιστορίες αυτές μαζί με τα παιδιά, αφυπνίζοντας έτσι τη σκέψη τους και οξύνοντας την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν αντίστοιχα ζητήματα στις δικές τους διαδικτυακές αναζητήσεις τώρα και στο μέλλον.
Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό-Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εκδόσεις ΕΨΥΠΕ
Όλοι νομίζουν ότι ο Κωνσταντής είναι αυτός που έστειλε τα απειλητικά μηνύματα στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση. Ο Φάνης, ο Μάρκος κι ο Παντελής για αστείο βιντεοσκόπησαν τη Μαρία να αλλάζει στα αποδυτήρια και έστειλαν το βιντεάκι τους σε όλους. Η e-Μάγισσα εκφοβίζει τη Μαρία καλυμμένη πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου. Όλοι αυτοί, οι ήρωες του βιβλίου, θα μπορούσαν να είναι φίλοι των παιδιών σας. Στη θέση κάποιου από αυτούς ίσως να είναι τα παιδιά σας. Θύτες και θύματα σε μια αλυσίδα φόβου μέσα από τις οθόνες των κινητών, των υπολογιστών, των τάμπλετς. Τρεις και μία ιστορίες για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ένα βιβλίο από το οποίο τα παιδιά θα πάρουν δύναμη για να του κάνουν delete!
Πώς θα ζήσω με το διαδίκτυο; Πλαίσιο συμβίωσης για γονείς, δασκάλους και κάθε χρήστη-Μιχάλης Βαφόπουλος, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Το διαδίκτυο βρίσκεται πλέον παντού. Στο σχολείο, στο έγκλημα, στη διασκέδαση, στον εκφοβισμό, στην ενημέρωση, στην εργασία, στην απάτη, στην εξουσία και στον θάνατο. Βρίσκεται στο κινητό. Στα χέρια μας. Στα χέρια των παιδιών και των φίλων, των δασκάλων και των συνεργατών. Το να είσαι σήμερα γονιός, δάσκαλος ή επαγγελματίας απαιτεί να διαχειρίζεσαι πρωτόγνωρες ισορροπίες και νέες δεξιότητες. Οι έτοιμες συνταγές δεν λειτουργούν καλά διότι το διαδίκτυο επηρεάζει σχεδόν κάθε υφή της ύπαρξής μας και αλλάζει σαν αστραπή. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την online διαβίωση και τα κύρια συστατικά της. Δεν αρκεί μόνο η συμβουλή “μέχρι δύο ώρες στο Διαδίκτυο και ο υπολογιστής σε κεντρικό σημείο”. Γιατί μπορεί να μη φτάνει ο χρόνος ή να είναι καταστροφικά άφθονος. Γιατί τα παιδιά μας είναι στο διαδίκτυο από το κινητό του συμμαθητή τους. Και από οπουδήποτε αλλού θελήσουν. Σ’ αυτό το βιβλίο ξεχωρίζουμε ό,τι θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε γονιός, ο δάσκαλος και ο χρήστης. Τι μπορώ να πάθω και τι να κάνω στη ζωή με το διαδίκτυο. Με απτά παραδείγματα, σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και δημιουργικότητας. Η ζωή παραμένει έξω από το Διαδίκτυο, αλλά μπορεί να γίνει καλύτερη ή χειρότερη μέσα από αυτό. Και αυτό εξαρτάται και από εμάς.
Γονείς, παιδιά και Διαδίκτυο-Χρήστος Γουλτίδης, Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Προστατέψτε το παιδί σας από τους κινδύνους του Διαδικτύου. Το Διαδίκτυο είναι ένας πολύτιμος κόσμος πληροφοριών και επικοινωνίας, που σαγηνεύει ιδιαίτερα τα παιδιά. Ωστόσο, ως γνωστόν, κρύβει πολλούς κινδύνους, άλλους προφανείς και άλλους περισσότερο συγκαλυμμένους. Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να ενημερώσει τους γονείς για κάθε είδους κινδύνους που κρύβει για τους ίδιους και τα παιδιά τους η συνεχής και χωρίς προφυλάξεις χρήση του υπολογιστή και του Διαδικτύου, και να τους βοηθήσει να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες καταστάσεις και προβλήματα. Με εμπεριστατωμένο τρόπο και σαφήνεια, θα μάθετε πώς να ενημερώσετε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που κρύβει η επιπόλαιη χρήση του υπολογιστή και του Διαδικτύου, να αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες στη χρήση των εφαρμογών και των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας (Facebook, Twitter, Google, YouTube, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.λπ.), να κάνετε ασφαλέστερη τη χρήση των διαδικτυακών εφαρμογών και υπηρεσιών από τα παιδιά, να εγκαθιστάτε, ρυθμίζετε και χρησιμοποιείτε προγράμματα εντοπισμού ιών και άλλες εφαρμογές ασφαλείας, να εκμεταλλευθείτε τις δυνατότητες γονικού ελέγχου και φιλτραρίσματος των Windows, να καθορίσετε κανόνες για τη χρήση του υπολογιστή και του Διαδικτύου σε συνεργασία με τα ίδια τα παιδιά, να ενημερωθείτε για τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε σε περίπτωση που χρειαστείτε συμβουλές ή βοήθεια. Η συγγραφή του βιβλίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ψυχολόγο και οικογενειακή θεραπεύτρια Νικολέτα Μπουλταδάκη.
Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου-Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Κωνσταντίνος Σιώμος, Γεώργιος Φλώρος, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2012
Το Διαδίκτυο έχει αναδειχτεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο για προσωπική επικοινωνία, ακαδημαϊκή έρευνα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία. Ενώ, όμως, τα θετικά στοιχεία είναι πασιφανή, αυξάνεται διαρκώς η ανησυχία για την ανάπτυξη παθολογικών συμπεριφορών. Οι επιδράσεις στη σωματική υγεία από την πολύωρη έκθεση στην οθόνη και τον καθιστικό τρόπο ζωής, ο εθισμός, ο τζόγος και η πορνογραφία, η υπερβολική ενασχόληση με τα παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η ανάδυση νέων τύπων αντικοινωνικών συμπεριφορών που εκφράζονται με την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις αυτοκτονίες απασχολούν πλέον τους επιστήμονες. Με δεδομένο ότι οι παθολογικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται από ενηλίκους και παιδιά έχουν σημαντικές συνέπειες, το βιβλίο, που μπορεί να διαβαστεί τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από γονείς, αποτελεί έναν οδηγό γνωριμίας με αυτές και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και στήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την παθολογική χρήση του διαδικτύου.
Παιδί και internet-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για μια δημιουργική και ασφαλή χρήση του διαδικτύου-Μάκης Παπαγεωργίου, Εκδόσεις Εν πλω
Γιατί είναι χρήσιμο το διαδίκτυο σε ένα παιδί; Πόσο επιδρά στην προσωπικότητά του; Από ποιους κινδυνεύει ένα παιδί στο διαδίκτυο; Πώς μπορώ να το προστατέψω; Με ποιους επιτρέπεται να συζητάει; Πώς θα καταλάβω αν είναι εθισμένο; Πού πρέπει να απευθυνθώ για υποστήριξη; Το διαδίκτυο έγινε το μέσο που επέτρεψε τη διάχυση της πληροφορίας, της ενημέρωσης, της γνώσης και της ψυχαγωγίας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας την ισότιμη και άμεση πρόσβαση όλων των ανθρώπων στο συσσωρευμένο πλούτο του. Παράλληλα, μετέβαλε την επικοινωνία σε μια ανοικτή, άμεση και αμφίδρομη σχέση. Για το παιδί, η χρήση του είναι απαραίτητη και η γνώση του είναι αναγκαίο εφόδιο. Ο εθισμός και οι αρνητικές επιδράσεις του μπορούν να αποφευχθούν με την ενεργό παρέμβαση γονέων και εκπαιδευτικών. Αυτοί θα μάθουν στα παιδιά την ωφέλιμη και εποικοδομητική χρήση του διαδικτύου, θα τα πληροφορήσουν για τους κινδύνους και θα διασφαλίσουν ότι η σχέση των παιδιών με αυτό το πολύτιμο εργαλείο θα γίνει δημιουργική και ασφαλής.
Το facebook στη ζωή των παιδιών μας-Οδηγός για το πώς να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας στην ψηφιακή εποχή- James P.Steyer, Μίνωας
Το βιβλίο προσφέρει μια σειρά από πρακτικές και άμεσες συμβουλές και απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τους σοβαρότερους κινδύνους στη χρήση των μέσων ενημέρωσης και της τεχνολογίας. Αντί να αποκλείει εντελώς τα παιδιά από διαδικτυακές εικόνες και μηνύματα, η πρακτική προσέγγιση του Στάιερ προσφέρει χρήσιμα εργαλεία που μας βοηθούν να φιλτράρουμε αποτελεσματικά το διαδικτυακό περιεχόμενο. Με αυτό τον τρόπο λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις για τα παιδιά μας, σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται, με βάση πάντα τις πεποιθήσεις και τις αξίες μας, ενώ κατορθώνουμε να διατηρήσουμε μια πολύ καλή σχέση μαζί τους.
Η παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο-Συλλογικό έργο, Νομική Βιβλιοθήκη
Μια απόπειρα προσέγγισης του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο, που διαρκώς αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, διαμορφώνοντας νέες προκλήσεις για τον επιστήμονα και το νομοθέτη. Το έργο διαρθρώνεται σε δύο επιμέρους άξονες: στον φαινομενολογικό και στον νομικό. Στο φαινομενολογικό σκέλος τυγχάνει πραγμάτευσης το ίδιο το φαινόμενο, δηλαδή οι εκφάνσεις του, το προφίλ δράστη και θύματος και άλλα ειδικότερα ζητήματα, ενώ στο νομικό πλαίσιο παρουσιάζεται η νομοθετική ρύθμιση του θέματος σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Συμπληρώνεται με ιδιαίτερα πλούσια βιβλιογραφία και αρθρογραφία, χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και αλφαβητικό ευρετήριο.