ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ: ΦΩΤΗ ΔΟΥΣΟ, ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΠΑΒ;

83122423_10221976020252477_6541471754311696384_oΧάρτινοι ήρωες σε καραντίνα. Τo Τaλκ συναντά εξ αποστάσεως αγαπημένους πρωταγωνιστές βιβλίων και τους δημιουργούς τους και μαθαίνει πώς τα περνάνε και οι μεν και οι δε τις παράξενες ετούτες ημέρες. Καλεσμένοι μας ο Φώτης Δούσος και ο Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας!

Φώτη, πώς περνάει ο Παβ στην Καραντίνα; 

Ο Παβ έχει περάσει και χειρότερα. Να σας θυμίσω τότε που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο στόμα ενός σαρκοφάγου λουλουδιού. Ή, ακόμα χειρότερα, τότε που βρέθηκε περικυκλωμένος από τα τυφλά μυρμήγκια, τα γνωστά και ως “πιράνχας της ερήμου”. Αντιμετώπισε με το τραγούδι τα αδιέξοδα εκείνα. Το ίδιο κάνει και τώρα. Ιντερνετικά live, ηχογραφήσεις, τζαμαρίσματα στο σπίτι. Έχει και αυτή την έμφυτη αισιοδοξία που τον κάνει να βρίσκει παρηγοριά και στα πιο μικρά πράγματα. Ανησυχεί όμως για τους φίλους του, τους άλλους μουσικούς. Και ακόμα πιο πολύ ανησυχεί για τους φίλους του, τους ανθρώπους του θεάτρου, που έχουν χτυπηθεί από την κατάσταση όσο κάνεις άλλος.

46452315_2187707344829448_7125166313873342464_o

 -Εσύ πώς περνάς στην καραντίνα;

Με ένα τρίχρονο και με ένα νεογέννητο στο σπίτι είχαμε μπει σε ένα είδος καραντίνας αρκετά πριν μας επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Κάποιες φορές ξεκινάμε τη μέρα μας σαν το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι και καταλήγουμε Σπιρτόκουτο. Τις περισσότερες μέρες, όμως, απλώς παίζουμε και χορεύουμε με τα παιδιά όλη μέρα. Τι φταίνε και αυτά που τα φέραμε σε έναν δυστοπικό κόσμο; Προσωπικά, και εγώ σαν τον Παβ, προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα θετικά. «Άλλωστε τι άλλο είναι η αισιοδοξία πέρα από τεράστια και άδολη αγάπη για το παρόν;» Ωστόσο ανησυχώ πολύ για τους φίλους μου, τους μουσικούς και ακόμα πιο πολύ για τους φίλους μου, τους ανθρώπους του θεάτρου. Χωρίς την τέχνη θα έχουμε ένα εντελώς άνυδρο καλοκαίρι. Συμφωνεί και ο Παβ σε αυτό.

dousos

Ο Φώτης Δούσος σπούδασε θεατρολογία στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη σκηνοθεσία, το γράψιμο και τη διδακτική της δημιουργικής γραφής. Αυτό το διάστημα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα την τεχνική της νεοελληνικής πεζογραφίας. Το τελευταίο του βιβλίο «Παβ ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια» ήταν προτεινόμενο για τo βραβείo ΙΒΒΥ καθώς και για το βραβείο του περιοδικού ο Αναγνώστης.  Το μότο του είναι: Nulla dies sina linea (καμία μέρα χωρίς γραμμή).

Παβ

Πώς γίνεται να γεννιέσαι τζιτζίκι και να είσαι φάλτσος; Ο Παβ θέλει οπωσδήποτε να πείσει το δάσκαλο Λυκάων να του κάνει μαθήματα φωνητικής κι εκείνος τον στέλνει σε μια αποστολή στη ζούγκλα όπου όλα μπορούν να συμβούν. Μια τρελή περιπέτεια με πρωταγωνιστές ζώα που ανατρέπουν όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα. Ένα ταξίδι αναζήτησης και μια ιστορία που με τον πιο αισιόδοξο τρόπο μάς λέει ότι δεν είσαι ποτέ μικρός για να κυνηγήσεις το όνειρό σου. Το βιβλίο του Φώτη Δούσου Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας  και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

Leave a Reply