Ο ΝΟΙ ΚΑΙ Η ΦΑΛΑΙΝΑ

16924020_1202712049836213_689495930_nΠοιος είναι τελικά αυτός ο Νόι, μαμά; αναρωτιέται το μικρό κοριτσάκι που ακούει για χιλιοστή φορά την ιστορία “Ο Νόι και η φάλαινα” του Benji Davies, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Ο Νόι είναι ένα μικρό παιδάκι που ζει με τον πατέρα του σε ένα υπέροχο σπίτι κοντά στη θάλασσα. Ο μπαμπάς του κάθε μέρα απουσιάζει αρκετές ώρες απο το σπίτι, ο μικρός ήρωας μάλλον βαριέται και η ανάγκη του για παρέα δεν “βρίσκει χώρο να εκφραστεί” παρά μονο ένα πρωί που αποφασίζει να φιλοξενήσει μια μικρή φάλαινα… στην μπανιέρα του. Συνειρμικά φέρνω στο μυαλό μου τη φράση “Άντε τώρα να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας”, δηλαδή άντε μικρέ μου Νόι να κρύψεις την ανάγκη σου για παρέα… Είναι τεράστια και πετάει νερά στο πάτωμα!

Στις μέρες που ζούμε, που τα παιδιά είναι ολοένα και πιο κλεισμένα στους εαυτούς τους και εμείς όλο και πιο απορροφημένοι στις καθημερινές αγωνίες και σκέψεις, αναρωτιέμαι αν θα συναντηθούμε άραγε ποτέ με τα μικρό μας και τα μικρά που κουβαλούσαμε μέσα μας;

Ο μπαμπάς του μικρού πρωταγωνιστή τη στιγμή που ανακαλύπτει το μυστικό του γιου του δεν θυμώνει παρά κατανοεί και κάνει μια επανορθωτική κίνηση. Ας πάρουμε λίγο χρόνο να σκεφτούμε τι τρέχει με τα παιδιά μας και τα παιδιά που κουβαλάμε μέσα μας.

Προσωπικά, διαβάζοντας το εξαιρετικό βιβλίο Ο Νόι και η φάλαινα (ξανά και ξανά μιας και η δίχρονη κόρη μου όταν αγαπά ένα βιβλίο το αγαπά με πάθος, όπως άλλωστε όλα τα αυθεντικά μικρά παιδάκια) βρέθηκα και εγώ μέσα στις υπέροχες εικόνες του Davies και έγινα πότε ο μπαμπάς, πότε ο Νόι και άλλοτε η μικρή φαλαινίτσα!

Διαβάστε αγκαλιά με τα μικρά σας και δώστε τους την ευκαιρία να μιλήσουν για το πώς νιώθουν για το Νόι, την φάλαινα και τον μπαμπά… Όλα όσα λένε τα παιδιά μας, ακόμα και αν μας φαίνονται αστεία ή δίχως νόημα, αφορούν τόσο εκείνα όσο και εμάς και φυσικά την μεταξύ μας σχέση. Καλή ανάγνωση!

Ο Νόι και η φάλαινα: Η ιστορία ενός μοναχικού μικρού αγοριού, μιας μικρής φάλαινας που βγήκε στην ακτή, και μιας φιλίας που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές και των δυο τους. Μια ζεστή, τρυφερή ιστορία ειπωμένη με το μοναδικό ταλέντο του Benji Davies, σε εξαιρετική απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το Oscar’s First Book Prize, το Generalitat Valenciana Best Picture Book στην Ισπανία, και το CPNB Dutch Picture Book 2017 στην Ολλανδία. Ήταν επίσης στη βραχεία λίστα για τα Booktrust BestBooks, και Peter’s Book of the Year, καθώς και για το Bookseller’s Guild of Madrid Picture Book στην Ισπανία.

Ο Νόι και η φάλαινα,

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, ομαδική και οικογενειακή αναλύτρια. Θα τη βρείτε στο http://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr 

Leave a Reply