ΜΙΚΡΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ…

ΜΙΚΡΟΙ_ΚΥΡΙΟΙ_-_ΜΙΚΡΕΣ_ΚΥΡΙΕΣ_ΑΣΤΕΙΟΙ_ΠΕΙΡΑΤΕΣΘυμάστε αυτά τα μικρά βιβλιαράκια που κυκλοφορούσαν πολύ μια περίοδο πιο παλιά; Με γενικό τίτλο «Μικροί κύριοι» και «Μικρές κυρίες» και ειδικό τίτλο «Ο κύριος τεμπέλης», «Η κυρία Άτακτη» κ.λπ; Ε λοιπόν αυτά τα μικρά βιβλιαράκια εγώ τα διάβαζα (μου τα διάβαζαν δηλαδή στην αρχή) πολύ στην παιδική μου ηλικία και ήταν από τα αγαπημένα μου. Τα ξανά βρήκα μπροστά μου πέρυσι σε ένα βιβλιοπωλείο, ενθουσιάστηκα και πήρα μία ντουζίνα (σχεδόν) από αυτά στην αδερφή μου, αλλά επειδή μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα τα χρησιμοποιούσα κι εγώ στη δουλειά μου.

Θα αρχίσω από τις εντυπώσεις της αδερφής μου κι έπειτα από του μικρού στη δουλειά πριν σας πως γιατί θα ήταν ωραίο να τα έχετε για τα παιδιά σας, τα ανίψια, τα ξαδέρφια, τα εγγόνια σας. Η αδερφή μου (3η δημοτικού) τα διάβασε κατευθείαν μόνη της, τα μετέφερε παντού μέσα στο σπίτι, στο σαλόνι, στο κρεβάτι, στον καναπέ και με την ευκαιρία διάβαζε ένα. Γελούσε πολύ και μας μετέφερε λόγια από το βιβλίο. Έφτιαξε ξεχωριστό «ραφάκι» γι αυτά επειδή είναι μικρά και δεν ήθελε να χάνονται. Τέλος αν δεν κοιμόταν με ένα από αυτά στην άκρη του κρεβατιού (αφού το είχαμε διαβάσει πριν) δεν ξάπλωνε. Ο μικρός στη δουλειά (3 ετών) με έβαλε να του διαβάσω τον «Κύριο Τεμπέλη» 3 φορές σίγουρα και μετά με παρακάλεσε να του το αφήσω και για το Σαββατοκύριακο. Φυσικά τον εμπιστεύτηκα, του το δάνεισα και με ομολογία και της μαμάς αλλά και αντικρίζοντας το βιβλίο την Δευτέρα το πρόσεχε συνεχώς, το κουβαλούσε παντού μαζί του και το διάβασαν αρκετές φορές μέχρι που το έμαθε απ’ έξω. Τέλος παρήγγειλαν αρκετά από αυτά που ο ίδιος διάλεξε να τα έχει δικά του.

Γιατί λοιπόν προτείνω τα συγκεκριμένα βιβλία;

  • Γιατί τώρα το καλοκαίρι πολλοί γονείς δύσκολα σκέφτονται να μεταφέρουν στις διακοπές τους παραμύθια και βιβλία για την απασχόληση των παιδιών διότι πιάνουν χώρο (χοντρά εξώφυλλα, αρκετές σελίδες, μεγάλα). Τα συγκεκριμένα όμως επειδή είναι μικρά και λεπτά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πάρετε μαζί σας και 20 από αυτά αν τα έχετε και θέλετε.
  • Οι ιστορίες είναι ευφάνταστες, έχουν μια δόση πλάκας και είναι αρεστές στα παιδιά.
  • Επίσης λόγω των μικρών προτάσεων αλλά και των εικόνων που έχουν, δεν κουράζουν τα παιδιά ( που έχουν συνεχώς το μυαλό στο παιχνίδι τέτοια εποχή) αλλά μπορούν να διαβαστούν και από τα ίδια τα παιδιά αν είναι παιδιά δημοτικού.
  • Στα παιδιά αρέσει που είναι μικρά και μπορούν να τα «αγκαλιάσουν» εύκολα, να τα μεταφέρουν.
  • Τέλος, ανάλογα με τον «κύριο» ή την «κυρία» που θα επιλέξετε, τα παιδιά μπορεί να βρουν ομοιότητες ή και αντιθέσεις με τον εαυτό τους. Να γελάσουν και να επηρεαστούν θετικά από τον ήρωα του βιβλίου.

Είναι καλό να μην αποκόβουμε τα παιδιά από την ανάγνωση το καλοκαίρι, λόγω του άφθονου παιχνιδιού. Πάντα υπάρχει χρόνος κι αν είναι λίγος ας προτιμήσουμε αυτές τις μικρές ιστορίες ή άλλες εξίσου ωραίες και εύκολες στη μεταφορά που θα προσφέρουν στα παιδιά ιδέες, γέλιο και αγάπη όχι μόνο προς τους ήρωες αλλά και προς το βιβλίο.

1170_174815852458cfe69e01a663.77029732

Η Νεκταρία Πέγκα είναι παιδαγωγός προσχολικής εκπαίδευσης.

Leave a Reply