ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ “ΤΟ ΓΚΡΟΤΛΙΝ”

ΓκρότλινΩς μεγάλη φαν του Benji Davies, περιμένω, όπως και τα παιδιά μου (ακόμη κι ο μεγάλος, που είναι πια… μεγάλος), κάθε νέο του βιβλίο με ανυπομονησία. Έτσι έγινε και με το Γκρότλιν και φυσικά για άλλη μια φορά ενθουσιαστήκαμε.

Το Γκρότλιν είναι ένα μοναδικά εικονογραφημένο βιβλίο γεμάτο μυστήριο και αγωνία από τον βραβευμένο δημιουργό, εικονογράφο και συγγραφέα, των βιβλίων «Ο Νόι και η φάλαινα», «Το νησί του παππού», «Φίλοι στον λόφο» και της σειράς του Αρκουδάκου, που κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Ίκαρος.

81hpJbVy+sL

Καταρχάς, το βιβλίο σε κερδίζει αμέσως με την ατμόσφαιρά του, καθώς διαδραματίζεται σε μια σκοτεινή, βικτωριανή πόλη (εγώ την είδα ως Λονδίνο και βρήκα την ευκαιρία να κάνω στα παιδιά και μια επανάληψη για το πώς ζούσαν εκεί οι άνθρωποι των 19ο αιώνα).

Πριν αρχίσετε την ανάγνωση παρατηρήστε το πρώτο εικονογραφημένο σαλόνι… Ίσως εκεί κρύβεται η λύση του μυστηρίου.

71vqRp72EFL

Τι είναι το μυστηριώδες πλάσμα Γκρότλιν; Πρώτη το αντιλαμβάνεται, λίγο πριν πέσει για ύπνο, η μικρή Ρουμπίνη, που μας προειδοποιεί…

I know when the Grotlyn’s been
Slipping through your house unseen
But what at first we think to be
the eye does blindly make us see 

Ή όπως το απέδωσε εξαιρετικά ο Αντώνης Παπαθεοδούλου

Τo Γκρότλιν σπίτι σου τα βράδια
στριφογυρίζει στα σκοτάδια…
Μα πρόσεχε, μην μπερδευτείς!
Tο μάτι βλέπει, ό,τι σκεφτείς.

Τι δουλειά έχει το Γκρότλιν μέσα στη νύχτα να χώνεται στα σπίτια να κλέβει τα πράγματα των ανθρώπων; Τι είδους πλάσμα είναι αυτό που τριγυρίζει σε όλη την πόλη, τρομάζοντας όλους στο πέρασμά του; Ποιοι το είδαν; Ποιοι το φοβούνται; Τι σκοπούς έχει; Αν ακόμα και ο αστυνόμος πέφτει θύμα της πανουργίας του, πώς είναι δυνατόν εμάς να μη μας φοβίζει; Άραγε μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος για να αποκτήσει την ελευθερία του από όσα τον κρατούν φυλακισμένο;

Copia-di-Benji-Davies-The-Grotlyn-Harper-Collins-13_modificato

Αυτό το έμμετρο, ατμοσφαιρικό και λυρικό, παραμύθι του Benji Davies, αποδεικνύει πετίτρανα ότι τις περισσότερες φορές τα φαινόμενα απατούν… Ας μην αγχωνόμαστε άδικα, λοιπόν κι ας μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να φυλακίζονται, είτε από πρόσωπα, είτε από καταστάσεις.

Don’t be scared to sleep- to dream! For things are not quite what they seem… (Την απόδοση αναζητήστε τη στο βιβλίο, ο Αντώνης, για άλλη μια φορά, έκανε φοβερή δουλειά).

Γκρότλιν

Πάντως, σας εγγυόμαστε ότι τα μικρά σας δεν θα τρομάξουν, αντιθέτως θα εντυπωσιαστούν από το ευχάριστο τέλος της ιστορίας και θα θέλουν να τη διαβάσουν ξανά και ξανά, αναζητώντας πλέον τις λεπτομέρειες- spoilers στη φοβερή εικονογράφηση. Το παραμύθι προσφέρεται και για ανάγνωση δυνατά, χάρη στο ρυθμό και στην ομοιοκαταληξία του. Παίξτε με το ύφος και τις φωνές και προσοχή στα πράγματά σας. Ίσως κάτω από το κρεβάτι σας ή μέσα στην καμινάδα σας κρύβεται ένα Γκρότλιν. Μην το αφήσετε να σας φοβίσει. Δεν έχει κακό σκοπό…

68062ae23acff51833b7506e

Benji Davies

Ο Benji Davies είναι εικονογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων. Το πρώτο του εικονογραφημένο βιβλίο, Ο Νόι και η φάλαινα τιμήθηκε με το Oscar’s First Book Prize, το Generalitat Valenciana Best Picture Book στην Ισπανία, και το CPNB Dutch Picture Book 2017 στην Ολλανδία. Το δεύτερο βιβλίο του, Το νησί του παππού, κέρδισε το AOI World Illustration Awards 2015, το Children’s Books Professional, το Sainsbury’s Picture Book Award και το-Sainsbury’s Children’s Book of the Year 2015. Έχει σπουδάσει animation στο πανεπιστήμιο, και έχει εργαστεί πάνω σε εικονογραφημένα βιβλία, ταινίες μικρού μήκους, μουσικά βίντεο, και διαφημίσεις. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε πολλές γλώσσες και χώρες σε όλο τον κόσμο. Ζει στο Λονδίνο με τη σύζυγό του Νίνα. Περισσότερα για τον Benji Davies και τα βιβλία του θα βρείτε εδώ.

Leave a Reply