ΜΙΚΡΟΣ ΜΠΛΕ: ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΜΕΛΕΤΑΕΙ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ

Μικρός ΜπλεΌταν η κόρη μου διάβασε το «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο», το παιδικό βιβλίο της Ευτυχίας Γιαννάκη (εκδόσεις Ίκαρος), φαγώθηκε να συναντήσει τα Πιτσιμπουίνια, τους πολύχρωμους μικρούς πιγκουίνους που πρωταγωνιστούν στις σελίδες του. (Αδυναμία της ο Μικρός Μπλε). Φυσικά της εξήγησα πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μια και οι Πιτσιμπουίνοι και τα παιδιά τους είναι… φανταστικοί ήρωες, επινενοημένοι από τη συγγραφέα για τις ανάγκες της συγγραφής του βιβλίου.

Ξέρετε, όμως, καλά, ότι η παιδική φαντασία δίνει φτερά. Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, η Ελεάννα, χωρίς να μας αποκαλύψει ποτέ το πώς τα κατάφερε, ταξίδεψε –χωρίς να την πάρουμε χαμπάρι– μέχρι την άλλη άκρη της Γης, συνάντησε τον ντετέκτιβ Μικρό Μπλε, ήπιαν την Πιτσικολάδα τους, τα είπαν και έκαναν και μια βουτιά στη Λίμνη Λαμπίκο, πιτσι-λώντας ο ένας τον άλλον, όπως μου είπε…

Την επόμενη, η μικρή μού έδωσε αυτή τη συνέντευξη που πήρε από το ίνδαλμά της και με παρακάλεσε να δημοσιευτεί στο καλοκαιρινό Τaλκ, ώστε ο Μικρός Μπλε να γίνει γνωστός σε όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες… Τη μεταγράφω, λοιπόν! Καλή σας απόλαυση! 

Καλημέρα, Μικρέ Μπλε. Είμαι η Ελεάννα και πρόσφατα διάβασα την πρώτη σου περιπέτεια. Πες μου, αρχικά, τι ακριβώς είναι οι Πιτσιμπουίνοι; 

Καλημέρα, Ελεάννα και σ’ ευχαριστώ γι’ αυτή την πρώτη μου συνέντευξη. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι συνηθισμένος να μου κάνουν ερωτήσεις για τη δουλειά μου. Είμαι συνηθισμένος να κάνω εγώ τις ερωτήσεις, ώστε να εξιχνιάζω τα μυστήρια του Πίτσι Πίτσου, εκεί όπου κατοικούν εδώ και εκατομμύρια χρόνια οι Πιτσιμπουίνοι. Με ρωτάς, λοιπόν, ποιοι είμαστε και θα σου πω ότι για να καταλάβεις εμάς και τα μυστήριά μας θα πρέπει να διαβάσεις τις ιστορίες μας. Είναι ο μόνος τρόπος για να μας γνωρίσεις, ακόμη κι αν νομίζεις ότι μας ξέρεις ήδη, αφού τα ονόματά μας μοιάζουν με τα ονόματα των πιγκουίνων· αλλά δεν είμαστε συνηθισμένοι πιγκουίνοι.

Πού είναι το νησί Πίτσι Πίτσου; Γιατί δεν το βρήκα στον χάρτη… Μη ρωτάς πώς έφτασα εδώ. Μεγάλη ταλαιπωρία. Ας είναι καλά η φαντασία μου!

Ο λόγος που δεν το βρίσκεις στον χάρτη, αλλά που τα κατάφερες τελικά να φτάσεις εδώ, είναι γιατί το Πίτσι Πίτσου φανερώνεται μόνο σε όσους βουτάνε για τα καλά στο μυστήριο. Όπως σίγουρα γνωρίζεις, υπάρχει ένας και μόνο χάρτης του νησιού που είναι καλά κρυμμένος στην τελευταία σελίδα του βιβλίου για να δώσει στον αναγνώστη μια ιδέα, αλλά για να φτάσει κανείς ως εδώ θα χρειαστεί να λύσει αρκετά μυστήρια. Ξέρεις…

Pitsibouinoi_3

Πώς αποφάσισες να γίνεις ντετέκτιβ; Θα φτιάξεις, όντως, σχολή όταν μεγαλώσεις; Πώς θα μπαίνει κανείς εκεί;

Το Πίτσι Πίτσου είναι το πιο μυστήριο, αλλά και το πιο ασφαλές νησί στον κόσμο. Αποφάσισα να γίνω ο μοναδικός ντετέκτιβ του νησιού για να λύνω όλα τα μυστήρια που εμφανίζονται στη ζωή των Πιτσιμπουίνων. Το όνειρό μου είναι στο μέλλον να φτιάξω μια σχολή για να εκπαιδεύω τους επόμενους ντετέκτιβ που θα κόβει το μάτι τους και θα έχουν διαβάσει τις ιστορίες μου.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι σου φίλοι; Οι δικοί μου είναι η Μυρτώ και ο Δημήτρης (που θα τρελαθούν όταν μάθουν ότι σε συνάντησα)…

Κολλητή μου είναι η Αντελί, που ξέρει το μυστικό της καλύτερης Πιτσικολάδας στην κοιλάδα και συνεργαζόμαστε στενά για να λύνουμε τα μυστήρια. Σαν αδερφός μου είναι ο Πιτς Φιτίλης που τρέχει πιο γρήγορα και από τον άνεμο. Παρέα κάνουμε και τον Μακαρόνη κι ας βαριέται που ζει, τον Κιτρινομάτη που είναι δυνατός στους γρίφους και τη Μυστήρια Τζεντού που αγαπάει το διάβασμα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλός  ντετέκτιβ;

Πρέπει να είναι παρατηρητικός, να κάνει τις σωστές ερωτήσεις, να προχωράει βήμα βήμα, να σκέφτεται γρήγορα, να μη βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα και να ξέρει ότι πολύ συχνά τα φαινόμενα απατούν. Επίσης πρέπει να έχει καλούς φίλους που τον βοηθούν και τους βοηθάει, γιατί μόνος του ποτέ κανείς δεν έφτασε μακριά.

Θα μου δώσεις τη συνταγή για την Πιτσικολάδα για να πίνω και στις διακοπές μου; Είναι πεντανόστιμη και μυρίζει θάλασσα…

Δυστυχώς, μου απαγορεύει η Αντελί να πω λεπτομέρειες στη συνέντευξη. Είναι κι αυτό ένας μεγάλος γρίφος του Πίτσι Πίτσου που τον λύνει κανείς σιγά σιγά διαβάζοντας τις ιστορίες μου. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μιλάμε για τον αγαπημένο χυμό των Πιτσιμπουίνων που φτιάχνεται από ζουμερές γαρίδες και ψάρια. Για μεγαλύτερη απόλαυση πίνεται παγωμένος και συνοδεύεται από φρέσκο πιτσωμί!

Με εντυπωσίασε το πώς έλυσες το Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο. Μπορείς να μου πεις κάτι για την επόμενη περιπέτειά σου;

Η επόμενη περιπέτειά μου έχει να κάνει με μια εξαφάνιση. Δεν μπορώ να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή, γιατί είμαι σε περίοδο που λύνω το μυστήριο και το ζήτημα είναι λεπτό. Πάντως, το φθινόπωρο που μας έρχεται κι αυτή η ιστορία θα είναι στα χέρια σου.

Αμάν, βρε Μικρέ Μπλε. Νόμιζα ότι με τα πολλά  πίτσι-πίτσι θα έβγαζα και μια αποκλειστικότητα. Τέλος πάντων. Ας έχω κάτι να περιμένω τον Σεπτέμβριο εκτός από το σχολείο (που δε λες ότι το περιμένω κιόλας). Ποια η γνώμη σου για την Ευτυχία Γιαννάκη και τη Σοφία Τουλιάτου, που σε δημιούργησαν; 

Μα, τώρα σοβαρά, πιστεύεις ότι μπορώ να μιλήσω ανοιχτά γι’ αυτές τις δύο; Είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουν οι ιστορίες μου σε εσένα. Δεν θα πω περισσότερα γιατί φοβάμαι πώς θα με ζωγραφίσουν στην επόμενη ιστορία και δε θέλω να με δω με κανένα μουστάκι.

Μην είσαι αρνητικός. Μπορεί και να σου πήγαινε… Τέλος (γιατί πρέπει να φύγω, θα με ψάχνουν οι γονείς μου) έναν Χάρη Κόκκινο, ντετέκτιβ κι αυτόν, αλλά για μεγάλους, τον έχεις ακουστά; Τι φάση, αυτός; Η μαμά μου μουρμουρίζει ότι εξαιτίας σου δεν έχει βγει καινούργια περιπέτειά του. Είναι αλήθεια;

Ναι, τον ξέρω τον Κόκκινο. Αν κοιτάξεις προσεκτικά στο σπιτάκι του κήπου στις τελευταίες σελίδες θα δεις ότι έχω κι ένα βιβλίο του. Ένας καλός ντετέκτιβ, μελετάει και μαθαίνει από τους μεγαλύτερους. Για την ακρίβεια μοιραζόμαστε την ίδια συγγραφέα, αλλά μέχρι εκεί. Δεν θέλω να ακούω και φήμες ότι τον εμποδίζω στη δουλειά του. Ξέρω πολύ καλά ότι είναι απασχολημένος κι αυτός με το επόμενο μυστήριό του! Αν κανείς νομίζει ότι είναι εύκολη η δουλειά του ντετέκτιβ, τότε δεν έχει διαβάσει καμία ιστορία μας.

Ευχαριστώ για όσα είπαμε, Μικρέ Μπλε. Η Πιτσικολάδα κερασμένη από μένα!

Σε ευχαριστώ και σε χαιρετώ, λοιπόν, Ελεάννα, κι επιστρέφω στην επόμενη υπόθεσή μου! Καλό καλοκαίρι!

Pitsibouinoi_2

Το βιβλίο της Ευτυχίας Γιαννάκη “Πιτσιμπουίνοι – Μυστήριο στη λίμνη Λαμπίκο” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος σε εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου. Εντωμεταξύ, φήμες λένε ότι ο Μικρός Μπλε θα επιστρέψει στα βιβλιοπωλεία σύντομα με νέα περιπέτεια… 

Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο

No Responses

Leave a Reply