ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ|ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Καθώς διάβαζα το βιβλίο του Edward Hallowell Ευτυχισμένα παιδιά, ευτυχισμένοι ενήλικες. Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαμορφώσουν υγιή προσωπικότητα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, έφερα στο μυαλό μου όλους εκείνους τους γονείς, και μέσα σε εκείνους και εμένα, που αγωνιούν για το συναισθηματικό μέλλον των παιδιών τους!

Ο  Edward Hallowell, ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος και πατέρας, σε αυτό το βιβλίο μας προσφέρει, με όλα τα μέσα που έχει, τις γνώσεις του και την εμπειρία του (επαγγελματική αλλά και προσωπική), έναν σημαντικό οδηγό ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαμορφώσουν μια υγιή προσωπικότητα!

Οι γονείς που απευθύνονται σε μένα αγωνιούν για το πώς θα μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί τους σε σχέση με τις διαπροσωπικές και κοινωνικές του δεξιότητες, τη συμπεριφορά του μέσα στο σπίτι ή το σχολείο, τις σχολικές του επιδόσεις αλλά και για πιο δύσκολα θέματα, όπως για κάποια παραβατική συμπεριφορά, διατροφικές διαταραχές, σωματοποιήσεις και εκδηλώσεις υπερβολικού άγχους. Κάθε φορά που αναλαμβάνω μια τέτοια περίπτωση τονίζω στους γονείς πως δεν αρκεί να δεσμευτούν τα παιδιά σε μια θεραπευτική σχέση αλλά το πιο σημαντικό είναι να κοιτάξουν οι ίδιοι οι γονείς μέσα τους ώστε να κατανοήσουν τα συμπτώματα των παιδιών τους!

Είναι πραγματικά δύσκολο να είσαι γονιός αλλά και εκπαιδευτικός ή προπονητής και γενικά υπεύθυνος για την καθοδήγηση των παιδιών! Ο Edward Hallowell σε κάποιο σημείο στο βιβλίο του, γράφει πως όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζ. Φ. Κένεντι είχε στο γραφείο του μια επιγραφή που έλεγε «Ω, Θεέ μου, η θάλασσα είναι τόσο μεγάλη και η βάρκα μου τόσο μικρή!» και σκέφτεται, ποιος  γονιός δεν το έχει νοιώσει αυτό; Όλοι μας! Όλοι μας χρειαζόμαστε  στήριξη για τις βαρκούλες μας όπως και βοήθεια για να καταλάβουμε πόσο απέραντη είναι η θάλασσα και όχι μόνο να αντέξουμε στο ταξίδι αλλά να το απολαύσουμε κιόλας!

Η παιδική ηλικία κρατά περίπου δεκαπέντε χρόνια, καθοριστικά για όλη την υπόλοιπη ζωή μας! Ο Edward Hallowell προτείνει ένα πρόγραμμα πέντε βημάτων, το κάθε βήμα οδηγεί στο επόμενο ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο, να έχουμε βοηθήσει τα παιδιά μας να καλλιεργήσουν την αυτοεκτίμηση τους ώστε να είναι χαρούμενα και συναισθηματικά υγιή! Τα βήματα αυτά, βέβαια, δεν είναι τόσο απλό να γίνουν, αλλά χρειάζεται χρόνος και προσωπική προσπάθεια!

Αν είστε ένας γονιός που μπορεί να κατανοήσει και να δεχτεί πως η ευτυχία δεν είναι θέμα τύχης και πως τα παιδιά είναι οι ενήλικες του μέλλοντος και πως επηρεάζονται απόλυτα από τους ενήλικες του παρόντος τότε αυτό το βιβλίο είναι για σας!

Καλή σας ανάγνωση!

0010688_195

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στοhttp://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr/ 

Leave a Reply