ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ, ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ, ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ

58793263_10157371468113447_589090022032932864_nΟι Εκδόσεις Διόπτρα καλωσόρισαν πρόσφατα στον κόσμο τα δίδυμα βιβλία της Μαρίνας Γιώτη “Μια αγκαλιά” (που πραγματεύεται τη σχέση πατέρα και κόρης) και “Μια στιγμή” (που πραγματεύεται τη σχέση μητέρας και γιου) που μιλούν για την αγάπη μέσα στην οικογένεια. Βγάλτε χαρτομάντιλα, λέμε, πολλά χαρτομάντιλα και προμηθευτείτε και το παλαιότερο “Μια καρδιά” (που πραγματεύεται τη σχέση μητέρας και κόρης). Και όταν τα διαβάζετε, να έχετε δίπλα σας χαρτομάντιλα, όπως προείπαμε.

Μια στιγμή

Όταν είχα διαβάσει το “Μια καρδιά” στην κόρη μου, σχεδόν δεν είχα μπορέσει να ολοκληρώσω την ανάγνωση από τη συγκίνηση. Το ίδιο μου συνέβη όταν εχθές διάβασα το “Μια στιγμή” στον γιο μου. Τα λόγια και οι εικόνες της Γιώτη χτυπούν κατευθείαν στο συναίσθημα, μιλούν κατευθείαν καρδιά, πραγματευόμενα την αδιαπραγμάτευτη αγάπη που έχουμε προς τα παιδιά μας. Δεν θέλω να γράψω πολλά εδώ, δεν θέλω να σας τα μαρτυρήσω… Θα αναφέρω, όμως, το πιο δυνατό -κατά τη γνώμη μου- απόσπασμα. “Και η καρδούλα σου για δυο πια χτυπάει με χτύπο ένα. Γι’ αυτό, αγάπη μου, πρόσεχε διπλά: για σένα μια φορά και μια για μένα”…  Από τη στιγμή που γεννιούνται τα παιδιά μας, οι κόρες και οι γιοι μας, τους χαρίζουμε την καρδιά µας χωρίς δεύτερη κουβέντα για να τους προστατεύει από κάθε αναποδιά.

Μια αγκαλιά

Όσο για το “Μια αγκαλιά”… Αυτό κι αν με συγκίνησε. Γιατί βρέθηκα εγώ στη θέση του παιδιού, να μιλώ στον μπαμπά μου, που μου λείπει εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Σε κάθε του σαλόνι ταυτιζόμουν με την πρωταγωνίστρια. “Φύλακας άγγελός μου θα είσαι πάντα εσύ και θα με προσέχεις μια ζωή”… Γιατί κάθε κορίτσι, κοπέλα, γυναίκα έχει μια σχέση μοναδική και αναντικατάστατη. Μια σχέση που θα αναζητά πάντα. Αυτή με τον  πατέρα της…

241b9cbc830b7e362e6624fd22ee083d

Λίγες μέρες πριν, μιλούσα με τη Μαρίνα Γιώτη για τα τρία αυτά βιβλία. Ακόμα δεν είχα διαβάσει τα δυο καινούργια και της μίλησα για το λυτρωτικό κλάμα στο οποίο είχα αναδυθεί όταν διάβασα το “Μια καρδιά”. Κι η Μαρίνα μού απάντησε (μεταφέρω αυτούσια τα λόγια της): “Από τις λίγες φορές που γελάω όταν κλαίνε οι άλλοι. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό αυτών των βιβλίων. Δεν έχω γνωρίσει ακόμα γυναίκα -και πολλούς πια άντρες- που να μην έχει συγκινηθεί. Δεν το πίστευα και δεν το περίμενα, αλλά η αντίδραση είναι σχεδόν καθολική… Όταν το δίνω σε κάποιον να το διαβάσει περιμένω λίγο και… μετά με 99% επιτυχία βλέπω τα δάκρυα”.

gioti

Και στα τρία βιβλία, θα βρείτε μια εισαγωγή από τη συγγραφέα, που μας βάζει στο κλίμα τους, εξηγώντας μας πώς προέκυψαν τα κείμενα αυτά και ποιοι ήταν οι στόχοι της γράφοντας και εικονογραφώντας τα!

Αν είστε μητέρα και έχετε γιο, διαβάστε παρέα το “Μια στιγμή”.

Αν είστε μητέρα και έχετε κόρη, διαβάστε παρέα το “Μια καρδιά”.

Αν είστε γυναίκα και η μητέρα σας ζει, χαρίστε της το “Μια καρδιά”

Αν είστε γυναίκα και η μητέρα σας δεν ζει, κάντε στον εαυτό σας δώρο το “Μια καρδιά” και θυμηθείτε την.

Αν είστε πατέρας και έχετε κόρη, δώστε της να (σας) διαβάσει το “Μια αγκαλιά”.

Αν είστε γυναίκα και ο πατέρας σας ζει, κάντε του δώρο το “Μια αγκαλιά”.

Αν είστε γυναίκα και ο πατέρας σας δεν ζει, κάντε στον εαυτό σας δώρο το “Μια αγκαλιά” και θυμηθείτε τον.

Γενικά, προμηθευτείτε και τα τρία λευκώματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας αγγίξουν βαθιά. Πολύ βαθιά. Πλησιάζει η Γιορτή της Μητέρας, πλησιάζει η Γιορτή του Πατέρα! Ευκαιρία για ένα ουσιαστικό δώρο-παρακαταθήκη των οικογενειακών μας δεσμών. Που θα σας βοηθήσει να εκφράσετε, είτε διαβάζοντας τα όσα λέει, είτε αφήνοντας τους αγαπημένους σας να τα διαβάσουν, όσα αισθάνεστε για αυτούς!

Leave a Reply