ΔΥΟ ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΤΖΟΥΛΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤΣΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

28279047_10155610879147955_4469759316038517073_nΟι εκδόσεις Μεταίχμιο γνωρίζουν στους μικρούς αναγνώστες δύο βιβλία της πολυαγαπημένης και πολυβραβευμένης συγγραφέα Τζούλια Ντόναλντσον, εικονογραφημένα από τη Λίντια Μονκς και μεταφρασμένα από τη Μάρω Ταυρή.

Τι άκουσε η πασχαλίτσα

Το “Τι άκουσε η πασχαλίτσα” είναι μία ξεκαρδιστική περιπέτεια… μυστηρίου, γραμμένη σε έμμετρο λόγο. Πρωταγωνίστρια μια μικρή πασχαλίτσα που  ζούσε σε ένα αγρόκτημα όπου επικρατούσε… πανδαιμόνιο από βελάσματα, κακαρίσματα, γαβγίσματα και χλιμιντρίσματα. Στην πασχαλίτσα αυτή δεν  άρεσαν οι πολλές κουβέντες. Δεν μίλαγε ποτέ, όμως… είχε τα αυτιά της ανοιχτά. Και ήταν αυτή που άκουσε δύο πονηρούς κλέφτες να σχεδιάζουν να κλέψουν την όμορφη αγελάδα του αγροκτήματος.

Κι η πασχαλίτσα η µικρή, που ως τότε δε µιλούσε,
στα ζώα αµέσως έτρεξε και τα προειδοποιούσε:
«Θα κλέψουν τη γελάδα µας, αν κάποιος δεν τη σώσει!
Άκουσα και το σχέδιο που έχουν καταστρώσει!».

Έτσι, για πρώτη φορά μίλησε στα ζώα του αγροκτήματος, ανέλαβε δράση και τους εξήγησε το σχέδιό της. Και όλοι μαζί, χάρη στην εξαιρετική ιδέα της πρωταγωνίστριας, υπερασπίζονται τη φάρμα τους και στέλνουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του!

Ο Ζαχαρής και ο μονόκερος

Το δεύτερο παραμύθι της Τζούλια Ντόναλντσον, γραμμένο και αυτό σε έμμετρο λόγο, ονομάζεται “Ο Ζαχαρής και ο μονόκερος” και είναι… μαγικό. Πρωταγωνιστεί ένα ξύλινο αλογάκι, ο Ζαχαρής, το οποίο μεγαλώνει σε ένα σπίτι, ως παιχνίδι  δύο παιδιών. Όμως, αυτό δεν του αρκεί και δεν είναι ευτυχισμένο. Έτσι, εύχεται να μπορούσε να δει τον κόσμο. Τότε εμφανίζεται ένας λευκός μονόκερος με μαγικές δυνάμεις, που πραγματοποιεί την ευχή του και τον μεταμορφώνει σε αληθινό άλογο.

Αγέρωχα τη χαίτη του
τινάζει µε ορµή
κι έπειτα κάνει εφτά στροφές,
και γίνεται η ευχή!

Και έτσι ο Ζαχαρής εγκαταλείπει την ασφάλεια του σπιτιού του και δουλεύει αρχικά σε αγρόκτημα, έπειτα τρέχει στον ιππόδρομο, ύστερα δίνει παράσταση σε τσίρκο και σταδιακά καταλαβαίνει ότι μάλλον πρέπει να προσέχει τι εύχεται και πόσο του λείπουν τα παιδιά με τα οποία έπαιζε. Όμως, είναι πια αργά να επιστρέψει στο σπίτι του γιατί οι μικροί του φίλοι έχουν μεγαλώσει και δεν παίζουν πια με ξύλινα αλογάκια. Είναι άραγε πολύ αργά για άλλη μια ευχή; Την απάντηση και τη λύση θα δώσει φυσικά ο λευκός μονόκερος.

Τζούλια Ντόναλντσον

Leave a Reply