Γνωρίζατε ότι υπάρχει μια σχολή ανώτατης εκπαίδευσης, που δεν αναφέρεται στα μηχανογραφικά δελτία ούτε προτείνεται από τους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού; Μια σχολή τόσο μυστική, που φέτος έκανε αναγκαστικά ένα έμμεσο άνοιγμα προς νέους φοιτητές, καθώς οι ανάγκες για αποφοίτους της αυξάνονται; Μιλώ για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία (ακόμα δεν τη χαρακτηρίζω περίφημη, αλλά σε λίγες ημέρες θα είναι σίγουρα), όπου σπουδάζεις… Αϊ-Βασίλης. Ο Αϊ-Βασίλης, ο ορίτζιναλ, έδωσε τη δυνατότητα στον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και στην εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά να περιηγηθούν στην Ακαδημία, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και να μοιραστούν τη γνώση που αποκόμισαν μέσα από ένα βιβλίο με τίτλο Εξετάσεις για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν οδηγό προετοιμασίας για την είσοδο στη σχολή, που ταυτόχρονα μας συστήνει τον τρόπο λειτουργίας της. Μίλησα, λοιπόν, με τον Αντώνη και τη Μυρτώ για την εμπειρία τους, γιατί ψήθηκα να πάρω άλλο ένα πτυχίο…
Πελιώ: Αντώνη, υποθέτω ότι για να γράψεις το βιβλίο αυτό, κι εσύ, Μυρτώ, για να το ζωγραφίσεις, κάνατε επιτόπιο ρεπορτάζ στην Αϊ-Βασιλική Ακαδημία. Πήγατε ως παρατηρητές ή προτιμήσατε να σπουδάσετε incogniti και μετά να παραδώσετε αυτό το δώρο στα παιδιά;
Αντώνης: H Μυρτώ έκανε το ρεπορτάζ, που πέρασε με τη μία φέτος. Εγώ έχω κοπεί τέσσερις φορές στην οπισθογωνία με το έλκηθρο, αλλά θα ξαναδώσω τον Σεπτέμβριο πάλι.
Μυρτώ: Πάνε τουλάχιστον 12 χρόνια που μου πρωτοείπε ο Αντώνης για αυτή την Ακαδημία και που γελάσαμε τόσο πολύ καθώς μας φανταζόμασταν να πηγαίνουμε εκεί. Μην τον ακούτε ότι πέρασα με τη μία. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποτύχει άπειρες φορές στις εξετάσεις, αλλά φέτος επιτέλους τα καταφέραμε (η οπισθογωνία είναι ένα μάθημα μόνο, θα τα καταφέρει ο Αντώνης με λίγη ακόμα εξάσκηση, τα άλλα τα παρακολούθησε επιτυχώς). Προσωπικά, είμαι έτοιμη να μεταλαμπαδεύσω τη γνώση που φέρνουν τα λάθη –που μπορεί να κρύβουν και κάτι σωστό.
Πελιώ: Ποια είναι πάνω κάτω η ύλη που πρέπει κάποιος να βγάλει (θεωρητικά) για να αποφοιτήσει από τη σχολή; Προσοχή, όχι spoilers αναφορικά με την τελική επιλογή…
Αντώνης: Βασικές απλές γνώσεις: να ξέρεις όλα τα μέρη, τις γειτονιές, τις διευθύνσεις και τις γλώσσες στον πλανήτη, να μπορείς να διαβάζεις με ταχύτητα ένα εκατομμύριο γράμματα το λεπτό, να μπορείς να μιλάς σε ταράνδους και να σε καταλαβαίνουν, τέτοια πράγματα, απλά, όλοι τα ξέρουμε.
Μυρτώ: Η ύλη περιλαμβάνει και κόκκινη στολή, γενειάδα, γεωγραφία, φιόγκους, γέμισμα σάκου και πολλά άλλα. Δεν περιλαμβάνει μελομακάρονα προς το παρόν. Γιατί μην ξεχνάμε ότι είναι οι εισαγωγικές εξετάσεις για να σε δεχτούν στην Αϊ-Βασιλική Ακαδημία. Τα μελομακάρονα είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο φοίτησης.
Πελιώ: Τι σας δυσκόλεψε πιο πολύ στα skills που έπρεπε να αναπτύξετε; Εκτός από την απουσία μελομακάρονων…
Αντώνης: Αυτό που πρέπει να ταιριάξεις τα παιδιά με τα δώρα. Μου φαίνεται ότι όλα τα παιδιά ταιριάζουν με όλα τα δώρα.
Μυρτώ: Οι φιόγκοι και ποιο ζώο να διαλέξω για το έλκηθρο.
Πελιώ: Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στο ξεχωριστό αυτό ακαδημαϊκό περιβάλλον;
Αντώνης: Η βιβλιοθήκη της σχολής. Έχει βιβλία όπως: «Επίτομος ιστορία επιτραπέζιων παιχνιδιών του Αλφρέ Ριξέ Ζαρί», «Σάμουελ Πάκετ: Τύλιγμα δώρου με το ένα χέρι, ο απόλυτος οδηγός», «Λεξικό Ταρανδολογίας», «Η φροντίδα της γενειάδας, του Λευκάδιου Μουσάσι» και τόσα ακόμη. Και πρέπει να τα έχεις διαβάσει όλα!
Μυρτώ: Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ είναι το πόσο ανοιχτόμυαλος είναι ο Αϊ-Βασίλης όσον αφορά τα λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι. Φαίνεται πως κι εκείνος έχει κάνει αρκετά λάθη και αντιλαμβάνεται την ιδέα που κρύβεται πίσω από μια «λανθασμένη» απάντηση. Κι επίσης τα ξωτικά. Που μοιάζουν λίγο με πράσινα κουνούπια με τεράστια αυτιά. Και οι τάρανδοι που είναι μπλε με κόκκινη μύτη.
Πελιώ: Αχ, είναι υπέροχα όλα όσα λέτε και για τη βιβλιοθήκη και για τον Άγιο και για τα ξωτικά και για τους ταράνδους. Αλήθεια, ποιο γράμμα από όσα διαβάσατε σας άγγιξε περισσότερο και γιατί;
Αντώνης: Εμένα με άγγιξε το Ξ. Μου αρέσει πολύ το Ξ. Τα παιδιά που το χρησιμοποιούν ζητούν τα πιο πρωτότυπα δώρα: ξαπλώστρα ξυπνητήρι, φούξια σαξόφωνο, μίξερ ξινολάχανου, ξύλινο ξίφος ξωτικού, αξίνα θησαυρο-ξετρυπωτική, λεξοξεσκονιστήρι…
Πελιώ: Δεν εννοούσα ακριβώς αυτό, αλλά με ξάφνιασε ευχάριστα το ξεχωριστό, ξέγνοιαστο ξέσπασμά σου και σκέφτηκα πόσο ωραία θα ήταν να ζητούσα μια ξύλινη ξαπλώστρα (χωρίς ξυπνητήρι) από τον Άγιο…
Μυρτώ: Ήταν ένα πολύ μικρό γράμμα. Ένα κοριτσάκι ξεκινούσε λέγοντας στον Αϊ- Βασίλη πως χθες τάισε μόνη της το κουνέλι της και αμέσως τελείωνε λέγοντάς του: «Θα πω στη μαμά μου να σας χαρίσει κι εσάς ένα κουνέλι». Μέσα στη χαρά της που του έγραφε γράμμα και του έλεγε για το κουνέλι της, είχε ξεχάσει να ζητήσει κάποιο δώρο, αλλά πρόσφερε εκείνη ένα!
Πελιώ: Αλήθεια, ποιο ήταν το πιο όμορφο δώρο που λάβατε από τον Αϊ-Βασίλη όταν ήσαστε παιδιά και ποιο δώρο του ζητήσατε φέτος;
Αντώνης: Ήταν δύο παπαγαλάκια που τα είχα μέχρι μεγάλος. Φέτος, πάντως, δεν του ζήτησα. Αν είναι να προσπαθήσει να φέρει ό,τι ποθεί ένα παιδί, από ένα παιχνίδι ή ένα βιβλίο ως την ηρεμία του, τη χαρά, το σπίτι, το σχολείο, την κανονικότητά του τις μέρες που ζούμε, ε, έχει σούπερ δύσκολη δουλειά. Πού να προλάβει και τους μεγάλους;
Πελιώ: Έλα, τώρα, που είμαστε μεγάλοι, Αντώνη…
Μυρτώ: Μια κούκλα αλεπού, κάπως… ευμεγέθη, που μου είχε φέρει ο πατέρας μου, ο ίδιος ο Άγιος (αν διαβάζει κάποιο παιδί). Φέτος, του ζήτησα ένα λουλούδι για τον κήπο μας.
Πελιώ: Και μια ερώτηση από το κοινό μας, που δεχόμαστε πολύ συχνά. Ο Άγιος έρχεται Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά;
Αντώνης: Οχ. Δεν ξέρω τη σωστή απάντηση. Και στις εξετάσεις για την Ακαδημία είχε πέσει η ερώτηση «ποια είναι η μέρα των δώρων;» και επειδή ήμουν αδιάβαστος και αντέγραφα από τον διπλανό μου που έτυχε να είναι Ισπανός, έγραψα ότι τα δώρα τα φέρνουν οι τρεις Μάγοι στις 6 Ιανουαρίου! Λέτε να μου το πάρουν για λάθος;
Πελιώ: Εξαρτάται από την αυστηρότητα των πράσινων ξωτικών, που διορθώνουν, αλλά μάλλον όχι. Πάντως, σ’ εμάς έρχεται Πρωτοχρονιά, αλλά σε κάτι φίλους Χριστούγεννα…
Μυρτώ: Χαχαχά! Και σ’ εμάς πάντα Πρωτοχρονιά έρχεται! Πάει μάλλον αναλόγως με τα δρομολόγια.
Μια ευχή από τον Αντώνη και τη Μυρτώ: Συγχαρητήρια που διάλεξες Aϊ-Βασίλης να σπουδάσεις! Καλή επιτυχία ευχόμαστε ολόκαρδα στις εισαγωγικές σου εξετάσεις!
Μια συμβουλή από την Πελιώ: Αν, πάντως, θες στ’ αλήθεια να περάσεις, το βιβλίο του Αντώνη και της Μυρτώς πρέπει να διαβάσεις! Αν είσαι από τεσσάρων, μην το χάσεις, δεν θα μάθεις μόνο, μα κυρίως θα γελάσεις!
Διαβάστε: Αντώνης Παπαθεοδούλου, Εξετάσεις για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία, εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος