ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ “ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΙΒΙΟ” ΚΑΙ “ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ” ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Χωρίς σωσίβιοΤα Χωρίς Σωσίβιο και Στα βαθιά είναι δύο σειρές βιβλίων σύγχρονης λογοτεχνίας για παιδιά που οι Εκδόσεις Πατάκη δημιούργησαν ως σύμμαχοι στον αγώνα που δίνουν γονείς και εκπαιδευτικοί για τη δημιουργία δια βίου αναγνωστών.

Η Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικός, ΜΑ, PhD in Media Education, έχει την παιδαγωγική επιμέλεια των σειρών και όπως λέει ”η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει την ”ήρεμη φωλιά” για τα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας. Μπορεί να σεβαστεί τους ρυθμούς τους, να τους δείξει με τις εικόνες όσα τα λόγια δεν μπορούν να πουν και με τα λόγια όσα το μυαλό τους σκέφτεται και τα ίδια δεν μπορούν ακόμη να εκφράσουν επαρκώς”.

ΣΕΙΡΑ: ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΙΒΙΟ

Η σειρά «Χωρίς σωσίβιο» είναι σχεδιασμένη για παιδιά 6-8 ετών, που έχουν κατακτήσει το μηχανισμό της ανάγνωσης και κάνουν τις πρώτες προσπάθειες να διαβάσουν μόνα τους. Αποτελείται από τρία επίπεδα με αυξανόμενη αναγνωστική δυσκολία. Οι έγχρωμες εικόνες κάνουν ελκυστική την ανάγνωση, οι χαρακτήρες των ηρώων θα κερδίσουν αμέσως τα παιδιά, που θα ταυτιστούν μαζί τους, ενώ οι ιστορίες είναι γραμμένες από καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Η παιδαγωγική επιμέλεια, η κατάλληλα επιλεγμένη γραμματοσειρά και το βολικό μέγεθος των βιβλίων, ο αριθμός των λέξεων και οι δραστηριότητες ανάγνωσης στο τέλος κάθε βιβλίου θα κάνουν τη σειρά την πρώτη σας επιλογή.

Με δύο νέα βιβλία στη σειρά ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΙΒΙΟ, οι Εκδόσεις Πατάκη υποδέχονται τον βραβευμένο συγγραφέα Θοδωρή Παπαϊωάννου. Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, δάσκαλος και βραβευμένος συγγραφέας (Βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της IBBY, βραβείο του περιοδικού Ο Ανα-γνώστης, ειδικό βραβείο βιβλιοπωλείων PUBLIC), ζει στην Έδεσσα, όπου υπηρετεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Είναι επίσης ερασιτέχνης μουσικός και ηθοποιός, καθώς και πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Έδεσσας. Μέσα από τα δύο βιβλία ζωντανεύει ιδανικά η σχολική τάξη και το προαύλιο και αποτυπώνονται με χιούμορ και τρυφερότητα τα πρώτα χρόνια της μαθητικής ζωής.

16

– Αφαιρέθηκα

Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Γίνεται να κάνεις Μαθηματικά, δίχως να κοιτάζεις στον πίνακα ή δίχως να γράφεις στο τετράδιο; Ο Αχιλλέας μπερδεύεται με τους αριθμούς και τις πράξεις. Κι όλο γυρίζει προς τα παράθυρα της τάξης, όλο κάτι βλέπει, όλο κάτι ακούει και τότε κάνει τα δικά του Μαθηματικά…

17

– Ο γίγαντας

Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Ο γίγαντας δεν αφήνει σε ησυχία τον Πάρη, με αποτέλεσμα να μην έχει πολύ ελεύθερο χρόνο για να παίζει με τον μικρό του αδερφό, τον Αχιλλέα. Έτσι ο Αχιλλέας αποφασίζει να παρακολουθήσει τον γίγαντα, να μάθει τις συνήθειες και τα κόλπα του, κι αν χρειαστεί… να τα βάλει μαζί του!

Επίσης μόλις κυκλοφόρησαν,

Χωρίς Σωσίβιο

–  Ο πειρατής Περπερούα και ο Κοιμισμένος κροκόδειλος

Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μπίζη

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Το έκτο βιβλίο με τις περιπέτειες του πειρατή Περπερούα. Ο κάπτεν Χο, ο σοφός δάσκαλος των πειρατών, ζητάει τη βοήθεια του Περπερούα. Ο Περπερούα πρέπει να πάει στον Κουρδιστό Καρχαρία και να βρει τον Κοιμισμένο κροκόδειλο. Μα το πιο δύσκολο απ΄ όλα: για να τα καταφέρει, πρέπει να συνεργαστεί με την τρομερή πειρατίνα Μάρθα Ρουθ…

18

– Ο «τρελός»

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Βλαστάρης

Εικονογράφηση: Χρήστος Γουσίδης

Δύο φίλοι θα ζήσουν μια περιπέτεια πάνω στη σκακιέρα. Ο ένας, ο «τρελός», είναι αξιωματικός κι ο άλλος ένα μικρό πιόνι. Τι θα κάνει ο «τρελός» όταν δει ότι ο φίλος του κινδυνεύει; Μέχρι πού θα φτάσει για να σώσει τόσο αυτόν όσο και ολόκληρη την παρτίδα; Ο μαύρος αξιωματικός παραμονεύει…

Μια ιστορία για όσους μπορούν να θυσιαστούν για τον φίλο τους και το καλό της ομάδας. Μια ιστορία που εκτυλίσσεται πάνω σε μια… σκακιέρα γίνεται ένα ευφάνταστο βιβλίο που φέρνει τα παιδιά κοντά στο σκάκι και ακόμα πιο κοντά στην ανάγνωση! O Κωνσταντίνος Βλαστάρης είναι δάσκαλος, διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος για την περιβαλλοντική πολιτική και διαχείριση. Έχει υλοποιήσει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έχει υλοποιήσει και συντονίσει ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, δίδασκει σκάκι σε μικρά παιδιά και διοργανώνει τουρνουά.

ΣΕΙΡΑ: ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ

Η σειρά «Στα βαθιά…» είναι σχεδιασμένη για παιδιά που έχουν αποκτήσει ευχέρεια στην ανάγνωση μικρών λογοτεχνικών κειμένων, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται ένα ασφαλές αναγνωστικό περιβάλλον. Τα βιβλία της σειράς είναι χωρισμένα σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο 1 τα παιδιά βουτάνε στις 2.000 λεύγες, απολαμβάνοντας κείμενα με 2.000 λέξεις και πλούσια εικονογράφηση. Προχωρώντας στο επίπεδο 2, έτοιμα πια, κάνουν μια απολαυστική βουτιά στις 4.000 λεύγες, ταξιδεύοντας στη συναρπαστική θάλασσα της ανάγνωσης. Στο τέλος κάθε βιβλίου οι μικροί αναγνώστες θα διασκεδάσουν με δημιουργικές δραστηριότητες βασισμένες στην ιστορία που διάβασαν. Σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, μοντέρνα εικονογράφηση και συναρπαστικοί ήρωες κρατούν την καλύτερη συντροφιά στα παιδιά που μπορούν πλέον να διαβάσουν μόνα τους το πρώτο τους λογοτεχνικό βιβλίο!

33

– Πώς μπορεί ένα Μπιπ να σου αλλάξει τη ζωή

Συγγραφέας: Δώρα Δόριζα

Εικονογράφηση: Δανάη Κηλαηδόνη

Ο κύριος Μπιπ –που έφτασε στο γυμναστήριο πριν 4 χρόνια μέσα σ’ ένα μεγάλο κουτί σε συ-σκευασία δώρου και τυλιγμένος με μεγάλες κόλλες περιτυλίγματος– γίνεται η αφορμή για μια αστυνομική ιστορία με αίσιο τέλος τη μεταμόρφωση ενός κοριτσιού και μια μεγάλη φιλία.

Ένα κείμενο για τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τη δύναμη της θέλησης, την αποδοχή, από μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα που μας εξέπληξε με τη φρεσκάδα και την ευρηματικότητά της.

1_227_1

– Το δίλημμα του Ερμή

Συγγραφέας: Παντελής Καναράκης

Εικονογράφηση: Βίλλυ Καραμπατζιά

«Ποιον αγαπάς πιο πολύ; Τη μαμά ή τον μπαμπά;» ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν συγγενείς και φίλοι τον Ερμή. Και εκείνος ποτέ δεν ήξερε τι να απαντήσει. Είχε χίλιους λόγους για να αγαπάει τη μαμά και άλλους τόσους
για να αγαπάει τον μπαμπά. Ώσπου σκέφτηκε να μοιράσει τις μέρες της εβδομάδας και να αγαπάει τις μισές τον έναν και τις άλλες μισές τον άλλον.

Ένα άκρως χιουμοριστικό αφήγημα πάνω στη γονεϊκή αγάπη από ένα πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα.

Leave a Reply