ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥ ΣΠΟΤ

Πέθανε εχτές σε ηλικία 86 ετών ο συγγραφέας και εικονογράφος του ήρωα δεκάδων παιδικών βιβλίων,του Σποτ, ο Έρικ Χιλ. Τα δημοφιλέστατα, διαδραστικά (lift the flap books) βιβλία του Χιλ μέ ήρωα τον αξιαγάπητο και αστείο σκυλάκο έχουν πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από 60 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε 60 γλώσσες. Ο Χιλ εμπνεύστηκε τον Σποτ στα μέσα της δεκαετίας του ’70, παίζοντας με το μικρό του γιο και δημιούργησε ένα χαρούμενο σκυλί, μια φιλική φιγούρα με την οποία έχουν μεγαλώσει έκτοτε εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίες σε πολλές χώρες του πλανήτη. Στην αρχή δεν σκόπευε να τη δημοσιεύσει, αλλά όταν το 1980 κυκλοφόρησε το “Πού είναι ο Σποτ;”, έγινε αμέσως best seller! Κατά τον Χιλ, η επιτυχία του βιβλίου του και των πολλών συνεχειών του που ακολούθησαν οφειλόταν στην απλότητά του.

Eric Hill

Το πρόσωπο και η χαρούμενη προσωπικότητα του σκύλου βοηθούν τους μικρούς αναγνώστες να μάθουν ότι η γνώση είναι απόλαυση, ότι η προσπάθεια, δηλαδή, για να μάθουν καινούργια πράγματα μπορεί να είναι ταυτόχρονα και διασκέδαση. Σε κάθε βιβλίο του Χιλ το παιδί παρακολουθεί τις δραστηριότητες του Σποτ με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζει σ’ αυτές τις δικές του εμπειρίες.
Τα βιβλία της σειράς έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να υποστηρίζουν τα αρχικά στάδια της αναγνώρισης σχημάτων, χρωμάτων και βασικών εννοιών. Τα πολλά και διαφορετικά θέματα που καλύπτονται από τα βιβλία του Σποτ μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για πολλές συζητήσεις και δραστηριότητες. Στα ελληνικά, τα βιβλία με ήρωα τον Σποτ κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ερευνητές.

spotthedog

Leave a Reply