ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ “ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ”

Ένα δέντρο για μέναΤο νέο βιβλίο της παιδαγωγού Μαριάννας Κουμαριανού με τίτλο “Ένα δέντρο για μένα” (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Ράνια Ηλιάδου) μιλάει στα παιδιά από 5 ετών για το δέντρο της ζωής και για τις ρίζες της οικογένειας. Ο μικρός πρωταγωνιστής, που μάλιστα μόλις έχει αποκτήσει αδελφάκι και είναι πολύ δεμένος με τη γιαγιά και τον παππού του, έπρεπε να φτιάξει το δέντρο της οικογένειάς του στο πλαίσιο μιας σχολικής εργασίας. Έτσι, ξεκίνησε με τη γιαγιά του ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από φωτογραφίες, έγχρωμες και ασπρόμαυρες. Είδε τους γονείς του και τους θείους του παιδιά, τη γιαγιά και τον παππού νέους, είδε ξαδέρφια που είχε ξεχάσει, φαντάστηκε τον εαυτό του στο μέλλον… Παραξενεύτηκε βλέποντας ανθρώπους που είχε συνηθίσει να είναι μιας συγκεκριμένης ηλικίας σήμερα να είναι νεότεροι. Ανακάλυψε μια άλλη διάσταση του χρόνου, αυτή που περνά μέσα από τις γενιές των ανθρώπων.

ena_dentro_gia_mena_coverΕκτός από το ότι η ιστορία είναι γλυκύτατη και η εικονογράφηση πολύ ενδιαφέρουσα, το βιβλίο δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά μας το οικογενειακό, γενεαλογικό μας δέντρο και να τους μιλήσουμε για το παρελθόν της οικογένειάς τους. Ιδανικό θα ήταν στο ταξίδι μας αυτό να έχουμε συνοδοιπόρους και παππούδες και γιαγιάδες, καθώς σίγουρα θα έχουν πολλά περισσότερα να διηγηθούν και να μοιραστούν και μαζί μας και με τα εγγόνια τους. Θα δείτε πόσο πολύ τραβάει το ενδιαφέρον των παιδιών η αφήγηση οικογενειακών ιστοριών. Οι φωτογραφίες αποτελούν πάντοτε την καλύτερη αφορμή.

Αυτό είναι κάτι που εμείς ως οικογένεια κάνουμε πολύ συχνά (έχουμε άλλωστε χιλιάδες οικογενειακές φωτογραφίες, με μερικές μάλιστα να κρατούν ακόμα από τον 19ο αιώνα) και σήμερα, με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου αυτού, το κάναμε για μια ακόμη φορά. Περάσαμε, λοιπόν, τρεις ώρες βουτηγμένοι σε αναμνήσεις και αφηγήσεις και ιστορίες. Θα δείτε, λοιπόν, πως σε τέτοιες περιπτώσεις αναμόχλευσης του παρελθόντος, το ενδιαφέρον των παιδιών είναι πάντοτε κεντρισμένο. “Ποιος είναι αυτός;” “Πού είστε εδώ;” “Ποια χρονιά έγινε αυτό;” “Πώς είσαι έτσι εδώ;” “Α, αυτό είναι ίδιο και σήμερα!” “Αυτό το έχουμε στο σαλόνι μας!” “Κοίτα πόσο μου μοιάζεις εδώ!” “Αυτό το φορμάκι το φορούσα κι εγώ!” “Εδώ έχουμε πάει κι εμείς!” “Πώς ήταν έτσι τα αυτοκίνητα παλιά!” “Οχ, η νονά μου στο δημοτικό!”

Ανοίξτε παλιά άλμπουμ, ανασύρετε μνήμες, συστήστε στα παιδιά σας το παρελθόν σας και το παρελθόν της οικογένειάς σας, μιλήστε τους για γνωστούς και άγνωστους συγγενείς, για τα χρόνια που ζήσατε χωρίς παιδιά, για τα παιδικά σας χρόνια, ζητήστε από τους γονείς ή άλλους συγγενείς σας να αφηγηθούν κι αυτοί τις αναμνήσεις τους, να βγάλουν παλιές φωτογραφίες από άλμπουμ και κουτιά, παίξτε με το παρελθόν και χτίστε έτσι για τα παιδιά σας ένα γερό μέλλον. Αυτό το ταξίδι στον χρόνο, έννοια δυσνόητη για τα μικρά παιδιά, σίγουρα θα σας αποζημιώσει! Αφήστε που μπορεί να σας παρακινήσει να κάνετε ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι!

Τίτλος: Ένα δέντρο για μένα
Συγγραφέας: Μαριάννα Κουμαριανού
Εικονογράφηση: Ράνια Ηλιάδου
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Δεκέμβριος 2019

Leave a Reply