ΕΦΗ ΛΑΔΑ: ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΑΠΛΩΣΕΙ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΑΥΤΕΣ

Έφη Λαδά-Οι μέρες της σιωπής

Έφη Λαδά-Οι μέρες της σιωπής

Η εικαστικός Έφη Λαδά γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό της Αχαΐας. Σπούδασε σχέδιο και χρώμα στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 130 βιβλία και πολλά εξώφυλλα, ενώ σε οχτώ εξ αυτών υπογράφει και το κείμενο, με πιο πρόσφατα τα “Οι μέρες της σιωπής” (Πατάκης, 2019) και “Μια ξεχωριστή Κυριακή” (Διόπτρα, 2021). Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει κάνει και ατομικές εκθέσεις. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, κορεάτικα, ρώσικα και κινέζικα. Ήταν υποψήφια για το Astrid Lindgren Memorial Award 2011 και για το Hans Christian Andersen Award 2012. Τη συναντήσαμε και συζητήσαμε για τη δουλειά της ως εικονογράφου παιδικών βιβλίων.
Έφη Λαδά1. Πώς ξεκίνησες να εικονογραφείς παιδικά βιβλία; Μπήκα στον κόσμο των παραμυθιών φτιάχνοντας με τις κόρες μου ιστορίες και διαβάζοντας δεκάδες παραμύθια μαζί τους, πριν από αρκετά χρόνια. Αποφάσισα τότε να κάνω ένα τολμηρό βήμα, προτείνοντας  το δικό μου εικονογραφημένο παραμύθι και είχα την τύχη να κυκλοφορήσει… Κι αυτός είναι από τότε ο δρόμος μου.

2. Ποιες προκλήσεις κρύβει η εικονογράφησή τους; Πάντα υπάρχουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις μέσα σε μια εικόνα. Εκτός από την αποτύπωση της ιστορίας,  οι εικόνες περπατάνε πιο πέρα και κρύβουν και άλλες ερμηνείες. Οι εικόνες προκαλούν και προσκαλούν το παιδί να απλώσει τη φαντασία του και να ταξιδέψει μέσα απ’ αυτές.

3. Από πού εμπνέεσαι; Από όλα όσα υπάρχουν και συμβαίνουν γύρω μου και μακρύτερα από εμένα. Απ’ όλα όσα με αγγίζουν και θεωρώ πως μ’ έναν τρόπο μου δίνουν ένα ερέθισμα για να ασχοληθώ μαζί τους κι απ’ όλα όσα υπάρχουν αποθηκευμένα στο μυαλό μου και βρίσκουν τρόπο να φανερωθούν όταν χρειάζεται.

Η εξωγήινη μαμά μου

4. Πού ζωγραφίζεις συνήθως και ποιες τεχνικές χρησιμοποιείς; Ζωγραφίζω στο εργαστήριο μου, όπου έχω όλα τα σύνεργά μου και την απομόνωση-ησυχία που χρειάζομαι.  Ξεκινάω με τα σχέδια πάνω στο χαρτί.  Χρωματίζω με ακουαρέλα, gouache, ακρυλικά ή μολύβι, γραφίτη ή κολάζ κ.ά. Υπάρχει μια ελευθερία στα υλικά, καθώς κάνω κάθε φορά καινούργιες εικαστικές προσεγγίσεις.

5. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο από όλα όσα έχεις εικονογραφήσει; Και ποιος ο αγαπημένος σου ήρωας; Όλα αγαπημένα είναι όσα έχω εικονογραφήσει. Έχουν πάρει χρόνο και αγάπη. Επίσης, όλοι οι ήρωες έχουν κάτι να πουν και έχουν όλοι τη σημαντικότητά τους στην κάθε ιστορία.

6. Πώς συνεργάζεσαι συνήθως με τους συγγραφείς; Δουλεύετε παράλληλα ή παίρνεις το κείμενο μετά την ολοκλήρωσή του; Από τον/η συγγραφέα έχω το κείμενο ολοκληρωμένο. Έτσι μπορώ να έχω τα βήματα για την εικονογράφησή του. Η οπτική και η γνώμη του/της λαμβάνεται υπ’ όψιν και συζητιέται με πρόχειρα σκίτσα και προτάσεις, καθώς ξεκινώ την εικονογράφηση.

7. Ποιον εικονογράφο, Έλληνα ή ξένο, θαυμάζεις; Θαυμάζω πολλούς, πάρα πολλούς. Κάθε φορά ανακαλύπτω και καινούργιες δουλειές από σπουδαίους εικονογράφους. Αναφέρω ενδεικτικά κάποιους αγαπημένους: Beatrice Alemagna, Albertine Zullo, Oliver Jeffers, Isabelle Arsenault, Alexandra Boiger, Ana Juan…

8. Ποιο βιβλίο θα ήθελες να έχεις εικονογραφήσει; Πολλά βιβλία είναι υπέροχα! Μια όαση εικαστική και συγγραφική. Τι να πρωτοζηλέψεις, αλήθεια; Πρόχειρα, μου έρχεται στο μυαλό, το Child of Glass της Beatrice Alemagna.

9. Τι δουλεύεις αυτή τη στιγμή; Αυτήν την περίοδο δουλεύω μια ιστορία για το ταξίδι της ψυχής που κάνουμε εμείς οι ίδιοι, σχετικά με την αποθήκευση συναισθημάτων και τη διαχείριση της  ανάμνησης.

10. Τέλος, πώς θα σύστηνες τον εαυτό σου σε ένα παιδί; Σαν ένα παιδί που ζωγραφίζει με οδηγό την καρδιά, κάθε φορά, ένα καινούργιο κόσμο.

Μια ξεχωριστή Κυριακή

Η Έφη Λαδά διατηρεί την ιστοσελίδα www.effielada.com όπου θα βρείτε συγκεντρωμένη τη δουλειά της. 

Leave a Reply