80 χρόνια Εκδόσεις Ίκαρος

Εκδόσεις ΊκαροςΦέτος, οι Εκδόσεις Ίκαρος συμπληρώνουν 80 χρόνια εκδοτικής παρουσίας. Ήταν Δεκέμβριος του 1943 όταν τρεις φίλοι, οι Νίκος Καρύδης, Μάριος Πλωρίτης και Αλέκος Πατσιφάς, αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Ίκαρο. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες μα το πάθος τους μεγάλο. Από τότε πέρασε καιρός. Καιρός γεμάτος θάματα. Καιρός σπαρμένος μάγια. Το έργο του Νίκου Καρύδη συνέχισαν οι κόρες και τα εγγόνια του.

Σήμερα, λοιπόν, κόβουν την κορδέλα αυτής της γενέθλιας χρονιάς παρουσιάζοντας τον εορταστικό τους λογότυπο. Τα 80 τους χρόνια στηρίζονται σε βιβλία. Βιβλία που εξέδωσαν. Βιβλία στα οποία πίστεψαν. Βιβλία που πήγαν καλά, βιβλία που τους έβαλαν μέσα. Βιβλία που βραβεύτηκαν, βιβλία που ξεχάστηκαν. Βιβλία που ακόμα παρηγορούν, μαγεύουν και φωτίζουν. Κάθε τίτλος και μια διαδρομή. Κάθε τίτλος και περηφάνια.

Με αφορμή αυτή την επέτειο, γιορτάζουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους. Την κάθε τους μικρή και μεγάλη στιγμή, κάθε πτυχή της πολύπλευρης παρουσίας τους: την ποίηση, την ελληνική και ξένη πεζογραφία, τα δοκίμια, τα graphic novels, την αστυνομική λογοτεχνία, το παιδικό βιβλίο. Τους επόμενους μήνες, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά εκδηλώσεων που θα τιμά ξεχωριστά κάθε κομμάτι του καταλόγου και της ιστορίας τους.

Οι Εκδόσεις Ίκαρος μοιράζονται τη μεγάλη αυτή γιορτή με τους δημιουργούς των βιβλίων, τους συγγραφείς και τους εικονογράφους. Αλλά και με τους μεταφραστές και τους επιμελητές, καθώς και τους τυπογράφους και τους βιβλιοδέτες. Ξεκινώντας πάντα από τα κείμενα, πίσω από κάθε στάδιο της παραγωγής ενός βιβλίου βρίσκεται ένας πολύτιμος συνεργάτης. Χωρίς αυτούς ο Ίκαρος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα.

Και πάνω απ’ όλα, βέβαια, γιορτάζουν τη σχέση τους με εμάς, τους αναγνώστες, που τόσα χρόνια διαβάζουμε τα βιβλία τους, τους αγαπάμε και τους στηρίζουμε· και μας δίνουν μια υπόσχεση… να μην πάψουν να πετούν.

Leave a Reply