ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ;

Το Τaλκ έκανε τη βόλτα του στα βιβλιοπωλεία λίγο πριν από τις διακοπές του Πάσχα, είδε, διάβασε και σας προτείνει!

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο βοηθούν τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου χάρη στο νέο βιβλίο «Πασχαλινές δραστηριότητες με τα Στρουμφάκια». Σε αυτό περιλαμβάνονται εξελικτικά δομημένες δραστηριότητες, οι οποίες, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο, ικανοποιούν βασικούς παιδαγωγικούς στόχους, όπως πρώτη γραφή και ανάγνωση, έννοιες και μαθηματικά. Σίγουρα τα παιδιά σας θα περάσουν συντροφιά του όμορφες και διασκεδαστικές πασχαλινές διακοπές!

1

Άλλο ένα βιβλίο για ευχάριστες και δημιουργικές διακοπές είναι το «Πάσχα με τον Χρήστο» (Εκδόσεις Ψυχογιός), στο οποίο τα παιδιά θα βρουν πασχαλιάτικες κατασκευές και δραστηριότητες από τον Χρήστο Δημόπουλο, που θα τους κρατήσουν συντροφιά τις πασχαλινές ημέρες και θα τους χαρίσουν πολλές ώρες διασκέδασης. Μέσα στις σελίδες του θα ανακαλύψουν τρόπους για να φτιάξουν λαγουδάκια, αυγά, λαμπάδες και καλαθάκια! Θα λύσουν σταυρόλεξα, θα αποκαλύψουν την κρυμμένη εικόνα, θα χρωματίσουν,  θα ψάξουν για διαφορές. Ανάμεσα στα τσουρέκια, στα κόκκινα αυγά, στην εκκλησία, στον Επιτάφιο και στην Ανάσταση –αλλά και μετά– σίγουρα θα βρουν χρόνο, παρέα με την οικογένεια ή τους φίλους τους, για να κάνουν κατασκευές.2

Αν θέλετε να γνωρίσετε στα μικρά σας τον Χριστό και την ιστορία του μέσα από βιβλία, έχουμε δυο ιδανικές προτάσεις από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. «Τα θαύματα του Χριστού» και «Η Ανάσταση του Χριστού», του βραβευμένου Φίλιππου Μανδηλαρά, σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, σίγουρα αποτελούν ιδανικά πασχαλινά αναγνώσματα για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, καθώς αντλούν τις ιστορίες τους από τα βιβλία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, και τις αφηγούνται με τρόπο σύγχρονο και κατανοητό, αλλά ταυτόχρονα με σεβασμό στην παράδοση.

3

 Άλλη μια αντίστοιχη πρόταση, από τις Εκδόσεις Πατάκη αυτήν τη φορά, είναι «Η ιστορία του Πάσχα» της Katherine Sully, σε μετάφραση της Κατερίνας Σέρβη. Γιατί το Πάσχα είναι μια τόσο μεγάλη γιορτή; Τα παιδιά θα διαβάσουν την ιστορία της Σταύρωσης, της Ανάστασης και της Ανάληψης και θα μάθουν ποιο ήταν το ελπιδοφόρο μήνυμα του Ιησού στους ανθρώπους. Στην ίδια σειρά, στις «Πρώτες μου ιστορίες από τη Βίβλο», που περιλαμβάνει θρησκευτικές ιστορίες με ευφάνταστες, πολύχρωμες εικόνες και μικρά, αλλά γεμάτα νοήματα κείμενα, κυκλοφορούν και «Τα θαύματα του Ιησού», «Ο Ιησούς και οι μαθητές Του» και «Ο Μυστικός Δείπνος».

5

Μια διασκεδαστική πασχαλινή ιστορία είναι δίχως άλλο «Ο λαγός που μισούσε τα κόκκινα αυγά», των Εκδόσεων Διάπλαση. Ένας λαγός συναντά τυχαία κάποιες κότες σε ένα κοτέτσι. Εκεί μαθαίνει με έκπληξη πως οι άνθρωποι κάθε Πάσχα βάφουν κόκκινα αυγά. Πώς είναι δυνατόν να έχουν οι άνθρωποι ένα τόσο ανόητο έθιμο; Γιατί δηλαδή έπρεπε να βάφουν και να τσουγκρίζουν αυγά και όχι λαγούς; Οι κότες είναι καλύτερες από τους λαγούς; αναρωτιέται συνέχεια. Έτσι καταστρώνει ένα σχέδιο: αν πετύχει, τα κόκκινα αυγά θα είναι πλέον παρελθόν για τους ανθρώπους. Λέτε να τα καταφέρει; Μετά την επιτυχία του βιβλίου «Το αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα», η Χρυσάνθη Καραΐσκου επιστρέφει με μια ακόμη χιουμοριστική ιστορία, σε εικονογράφηση Νέστορα Ξουρή, που σίγουρα θα συναρπάσει τους μικρούς αναγνώστες.6

Πασχαλινή ιστορία και από τον αγαπημένο μας παραμυθά Ευγένιο Τριβιζά! «Χλαπατσούληδες. Το αυγό που δεν σπάει ποτέ» (Εκδόσεις Ψυχογιός). Ο κύριος Κλεομένης Κλαμπατσίμπαλος, άσπονδος γείτονας του Χαράλαμπου Χλαπατσούλη, του σπάει θριαμβευτικά κάθε Πάσχα το αυγό. Αυτό το Πάσχα όμως ο Χαράλαμπος Χλαπατσούλης είναι αποφασισμένος να μην υποστεί ξανά τέτοια ταπείνωση. Επινοεί, λοιπόν, ένα σχέδιο που θα κάνει το αυγό του να θριαμβεύσει. Το σχέδιο όμως δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του και οδηγεί τον Χαράλαμπο Χλαπατσούλη στις πιο απίθανες και σπαρταριστές περιπέτειες σε αίθουσες δικαστηρίων, αυλές φυλακών, στρατόπεδα πυρομαχικών και τελικά σε ένα… εκρηκτικό φινάλε.

7

Από τις Εκδόσεις Ίκαρος μόλις κυκλοφόρησε «Η Πριγκίπισσα και τα Δώρα», της Caryl Hart σε εικονογράφηση της Sarah Warburton και απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Το αστείο, προειδοποιητικό αυτό παραμύθι, που απευθύνεται στις απανταχού… καλομαθημένες πριγκίπισσες άνω των 3 ετών, μιλάει για τη Ρουμπίνη, την πιο καλομαθημένη πριγκίπισσα που έχετε ποτέ συναντήσει. Όταν έχει γενέθλια δεν φαντάζεστε πόσα δώρα παίρνει… Αλλά ακόμη και μια πριγκίπισσα μπορεί να το ΠΑΡΑκάνει με τα δώρα. Έτσι, η Ρουμπίνη μαθαίνει ότι ίσως τα δώρα ΔΕΝ είναι τελικά το πιο σημαντικό. Και μαζί της το μαθαίνουν και οι λιλιπούτειοι αναγνώστες της ιστορίας της.

8

Από τις Εκδόσεις Κόκκινο κυκλοφορούν δυο υπέροχα βιβλία του Chris Haughton, το “Ωχ, όχι, Τζωρτζ” και το “Χάθηκα”, μεταφρασμένα στα ελληνικά από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου. Στο πρώτο βιβλίο, ο Τζωρτζ, ο σκύλος, θέλει και προσπαθεί να είναι φρόνιμος, αλλά δεν τα καλοκαταφέρνει, τουλάχιστον αρχικά…

t1

Στο δεύτερο βιβλίο, μια μικρή κουκουβάγια πέφτει από τη φωλιά της και αναζητά τη μαμά της, προσπαθώντας να την περιγράψει, με τη βοήθεια ενός σκίουρου κι ενός βάτραχου.

25

Σε πολύ μικρά παιδάκια που… τα προβληματίζει ο ύπνος απευθύνει το νέο βιβλίο της «Ο φίλος μου ο ύπνος» (Εκδόσεις Ψυχογιός) η Ράνια Μπουμπουρή. Γραμμένο σε έμμετρο λόγο, με τρυφερούς στίχους για ύπνους μεσημεριανούς και βραδινούς, που απλώνουν το χέρι τους στα παιδιά όλου του κόσμου, τους χαμογελούν και τους ανακατώνουν τα μαλλιά, καθώς αυτά κοιμούνται, το βιβλίο, με τη γλύκα και το χιούμορ του, αλλά και με τις όμορφες εικόνες της Χρύσας Σπυρίδωνος, σίγουρα θα συμφιλιώσει τα παιδιά σας με την ιδέα ότι πρέπει να περνούν κάμποσες ώρες στο κρεβάτι τους και να ξεκουράζονται. Άλλωστε, είναι μοναδική ευκαιρία να δουν και υπέροχα όνειρα! Και να ξεκουραστείτε και εσείς…

9

Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν δύο βιβλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας για τα γράμματα και τους αριθμούς, «Τα γραμματάκια διαφωνούν» και το «Συν και πλην» αντίστοιχα. Στο πρώτο βιβλίο, τα γραµµατάκια αποφασίζουν να πάνε µια βόλτα, αλλά δυσκολεύονται να συνεργαστούν και να μπουν στη σωστή σειρά. Έτσι, καλούν τα παιδιά να τα ακολουθήσουν στην περιπέτειά τους και να τα βοηθήσουν. Στο δεύτερο βιβλίο, τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας, με έναν έξυπνο τρόπο, τις πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης.

 11

Κι αν κουραστούν από γράμματα και αριθμούς, υπάρχει πάντα η ζωγραφική! «Μαθαίνω να ζωγραφίζω» από τις Εκδόσεις Διόπτρα! Θέλετε να μάθετε να ζωγραφίζετε, μέσα σε λίγα λεπτά, δράκους, πριγκίπισσες, ιππότες, ζώα, αυτοκίνητα και πρόσωπα; Περισσότερα από 60 διαφορετικά και συναρπαστικά σχέδια! Γνωρίστε όλες τις τεχνικές κολάζ, τη σκίαση, τις μίξεις χρωμάτων και όλα τα κόλπα για θεαματικά αποτελέσματα. Ένας μοναδικός οδηγός για ατελείωτες ώρες διασκέδασης με σχέδιο και ζωγραφική.

12

Και πάλι χάρη στις Εκδόσεις Διόπτρα, εκτός από ζωγράφοι, τα παιδιά μπορούν να γίνουν και μάγοι, αν μελετήσουν ενδελεχώς τα «Μαγικά Τρικ», ένα φανταστικό βιβλίο, που περιέχει πάνω από 100 εντυπωσιακά κόλπα και οφθαλμαπάτες, με πολλές πληροφορίες, παιχνίδια και συμβουλές που θα τα διασκεδάσει για πολλές ώρες και θα τους μάθει πώς να γίνουν υπέροχοι μάγοι για να εντυπωσιάζουν τους φίλους τους με τις ταχυδακτυλουργικές τους ικανότητες!

13

Στο πλαίσιο της αγαπημένης μας σειράς βιβλίων Μικρές Καληνύχτες (Εκδόσεις Μεταίχμιο), μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο της Ιωάννας Μπουλντούμη «Ο άνεργος πρίγκιπας», σε εικονογράφηση Νικόλα Ανδρικόπουλου. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες! Και είναι αλήθεια! Η οικονομική κρίση δεν κάνει διακρίσεις: μέχρι και οι γαλαζοαίματοι μένουν άνεργοι. Έτσι και ο δικός μας ο πρίγκιπας. Όμως δεν το έβαλε κάτω: ξεκίνησε αμέσως να ψάχνει για μια θέση στα γειτονικά βασίλεια. Και γνωστούς πήρε τηλέφωνο, και βιογραφικά έστειλε, και συνεντεύξεις έδωσε. Δουλειά όμως δεν έβρισκε. Δεν ήθελε και πολύ να τον πιάσει απελπισία! Η μοίρα όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη: και ο πρίγκιπας ήταν πιο ώριμος από ποτέ για να την ακούσει. Για παιδιά μικρά με μεγάλη φαντασία και για νέους γονείς με πολλή όρεξη, άλλη μια όμορφη ιστορία που διαβάζεται μέσα σε 10 λεπτά.

14

Το βιβλίο της Ζωής Βαλάση «Το Βιβλιόδεντρο» είναι και δέντρο –αφού έχει φύλλα– και βιβλίο αφού έχει παραμύθια… Τέσσερα μικρά παραμύθια και δύο παραμυθοτράγουδα, όλα με θέμα και ήρωά τους το βιβλίο: άλλοτε μικρό, που μεγαλώνει όμως σαν δέντρο, άλλοτε μεγάλο, σαν το βιβλίο της Μοίρας, κάποτε ακόμα πιο μεγάλο, όπως το βιβλίο της ειρήνης, και σπάνια τόσο ωραίο, που άλλοι να το θέλουν για το μουσείο, άλλοι να το ζητάνε για βραβείο, μα που ταιριάζει μόνο στα χέρια ενός μικρούλη άστεγου που θέλει να το διαβάσει. Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στα φύλλα, διάφορα φιλομαθή ζωάκια παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή για την αξία των γραμμάτων. Όσο για Το μεγάλο βιβλίο της ειρήνης, υπάρχει στ’ αλήθεια! Είναι ένα πελώριο υπέροχο βιβλίο με αυτήν την ιστορία, κατασκευασμένο και εικονογραφημένο από παιδιά. Το Βιβλιόδεντρο κυκλοφορεί στις εκδόσεις Κέδρος, με εικονογράφηση της Βάλλυς Λιάπη και με την καλλιτεχνική φροντίδα της Δήμητρας Πελεκάνου.

15

Οι Εκδόσεις Fagotto παρουσιάζουν το μουσικό παραμύθι «Ο Τάκης Τεταρτάκης και οι φίλοι του». Ο Τάκης το σκουλήκι  και η παρέα του θα ζήσουν τη δική τους μουσική περιπέτεια μέσα σε ένα δάσος μαγικό-μελωδικό. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με σκοπό την εξοικείωσή τους με μουσικές έννοιες, την ανάπτυξη της μουσικής τους αντίληψης και τη συστηματικότερη καλλιέργεια των δυνατοτήτων τους. Κύριος στόχος του δεν είναι η γνωστική προσέγγιση κάποιων μουσικών εννοιών αλλά η δημιουργία ενός πλαισίου για την ανάπτυξη της δημιουργικής έκφρασης συνολικότερα. Η ιστορία συνοδεύεται από πρωτότυπη μουσική, τραγούδια και ένα παράρτημα με κινητικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες για έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο ανάγνωσης.

16

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο προτείνουν το βιβλίο της Κατερίνας Χριστόγερου «Εγώ είμαι Εγώ… και μου αρέσω! 101 δραστηριότητες για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού», ένα πρωτότυπο βιβλίο με φύλλα δραστηριοτήτων που βοηθά το παιδί από 5 έως 10 ετών  να γνωρίσει τον εαυτό του, να κατανοήσει τη μοναδικότητά του και να αισθανθεί ότι είναι σημαντική προσωπικότητα. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται δραστηριότητες οι οποίες, με χιούμορ και φαντασία, αποσκοπούν στην καλλιέργεια, την ενίσχυση και τη διατήρηση της αυτοεκτίμησής τους, εξελικτικά δομημένες ώστε το παιδί περνώντας από διάφορα στάδια/ενότητες (Η προσωπικότητά μου, Τα συναισθήματά μου, Το σώμα μου, Εγώ και οι άλλοι) να προσεγγίζει τα ατομικά του χαρακτηριστικά, να τα αποδέχεται και να εκτιμά τον εαυτό του. Εν τέλει, χάρη στην αυτοεκτίμηση, η οποία αποτελεί πηγή χαράς και αισιοδοξίας, καταφέρνει να αγαπήσει τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του.

17

Για παιδιά από 7 ετών, η Ειρήνη Καμαράτου-Γιαλλούση έγραψε ένα μαγικό παραμύθι για την αισιοδοξία και τη σημασία της στη ζωή μας. «Οι τρεις καθρέφτες» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Άγκυρα και ήρωάς τους είναι ο νεαρός Τιμ, που ένιωθε μόνος και λυπημένος στον μακρινό τόπο που ζούσε, καθώς το μόνο που του είχε απομείνει από τον πατέρα του ήτανε ένα μικρό σπιτάκι στον κήπο του αρχοντικού τους, στο οποίο ήταν αναγκασμένος να ζει, αφού η μητριά του τον είχε διώξει. Όμως, μέσα σε αυτό υπήρχαν τρεις καθρέφτες σκεπασμένοι με ένα λεπτό ύφασμα. Σύντομα, ο Τιμ ανακάλυψε πως ο τρόπος που κοίταζε τον κάθε καθρέφτη είχε μεγάλη σημασία για τη ζωή του…

18

Δύο νέοι τίτλοι μόλις κυκλοφόρησαν στη νέα εικονογραφημένη σειρά των Εκδόσεων Μίνωας «Κλασικοί Θησαυροί», που συλλέγει και διασκευάζει τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας και της ελληνικής λογοτεχνίας και τα παρουσιάζει στα παιδιά 6-8 ετών, ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ! Συγκεντρώνοντας πολλούς θρύλους και μπαλάντες από την προφορική παράδοση, ο Χάουαρντ Πάιλ έγραψε και εικονογράφησε το 1883 μία από τις διασημότερες ιστορίες για παιδιά, τον «Ρομπέν των Δασών», και έτσι κατάφερε να απαθανατίσει τον άνθρωπο που έκλεβε από τους πλούσιους και χάριζε στους φτωχούς. Ο εμβληματικός ήρωας και η ιστορία του αναδεικνύονται μέσα από τη σύγχρονη απόδοση του Φίλιππου Μανδηλαρά, ο οποίος αναβιώνει εξαιρετικά και τον «Μόμπι Ντικ».19

Η επική αυτή αναμέτρηση ανάμεσα στη φύση και στον άνθρωπο πρωτοκυκλοφόρησε το 1851 και είναι το σημαντικότερο μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ, που εμπνεύστηκε το κείμενό του από τις θαλασσινές περιπέτειες που είχε ζήσει πάνω σε φαλαινοθηρικά. Πρόκειται για την ιστορία του Ισμαήλ, που μπάρκαρε με το Πίκουοντ δίχως να γνωρίζει ότι ο καπετάνιος του έχει έναν μόνο σκοπό: να βρει και να σκοτώσει τον Μόμπι Ντικ, μια τεράστια λευκή φάλαινα μπελούγκα…20

Από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο κυκλοφορεί το εξαιρετικό βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη «Το δικό τους ταξίδι», που αναφέρεται σε ένα δύσκολο θέμα, αυτό της απώλειας των αγαπημένων μας προσώπων και το προσεγγίζει με ξεχωριστό τρόπο, ώστε να συμφιλιώσει τα παιδιά, όσο γίνεται, με την έννοια του θανάτου. Δύο αδέλφια, ο Κοσμάς και η Λουκία, που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον παππού τους ο καθένας, βιώνουν τις μικρές, ακατανόητες γι’ αυτούς, αλλαγές στη συμπεριφορά του καθώς εκείνος γερνάει. Αλλά όταν πια εκείνος πεθαίνει, ξέρουν βαθιά μέσα τους πως η αγάπη του θα τους συντροφεύει για πάντα. Μια ιστορία για τη δύναμη της μνήμης και για όσους μας ακολουθούν στα όνειρά μας…21

 Πετάνε οι μαθητές; Πετάνε!, απαντάει o δάσκαλος με τα όνειρα στα μάτια και με συνεργάτες τα «παιδιά» του κάνει τα όνειρά τους πράξη. Πετάει ο δάσκαλος; Πετάει! απαντούν οι μαθητές του κυρίου Αργύρη Χρυσού ως αυτόπτες μάρτυρες και συνεργοί των πτήσεων στο όνειρο… Για παιδιά από 8 ετών «Ο δάσκαλος με τα όνειρα στα μάτια» (Εκδόσεις Πατάκη), το νέο βιβλίο της Σοφίας Μαντούβαλου, συγγραφέα της εξαιρετικής «Δασκάλας που το κεφάλι της έγινε καζάνι»,συνεχίζει τον προβληματισμό της για το εκπαιδευτικό σύστημα. Μια ιστορία που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι δάσκαλοι μαζί με τους μαθητές τους, αλλά και όλοι όσοι πιστεύουν ότι η δημοκρατία στην τάξη είναι όνειρο και πράξη, όλοι όσοι πιστεύουν ότι η εκπαίδευση μπορεί να γίνει μια δημιουργική περιπέτεια με ρεαλισμό, χιούμορ και φαντασία.

22

Για μεγάλα παιδιά, από 10 ετών και άνω, μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο της Άννας Κοντολέων «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα», που αφηγείται την ιστορία του Μάνθου, ενός εφήβου που αναζητεί τον εαυτό του σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται. Η μετακόμιση της οικογένειας του Μάνθου σε μια καινούργια πόλη, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλάζει τα δεδομένα της ζωής του και σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή τόσο για τον ίδιο όσο και για τους γονείς του. Μέσα όμως από αυτήν την απότομη και «αναγκαστική» διαδικασία προσαρμογής του ήρωα στα νέα δεδομένα γκρεμίζεται οτιδήποτε παλιό και φθαρτό και ανοίγονται νέες προοπτικές και ορίζοντες που ποτέ ως τότε δεν είχε φανταστεί.23

Έγινε νύχτα κι όλα μονομιάς άλλαξαν. Η Κοραλλένια, η μονάκριβη κόρη του βασιλιά Αιγέα, ξαφνικά έχασε το φως της. Το Ευτυχισμένο Νησί βυθίστηκε στη θλίψη. Την ίδια εκείνη νύχτα, ανοιχτά στο πέλαγος, ένα αγόρι πάλευε με τα κύματα. Μαζί του ήταν ένα χρυσόψαρο, που γνώριζε μια μυστική γλώσσα. Σε λίγο θα έφταναν στο νησί της τυφλής πριγκίπισσας. Είχαν ένα σχέδιο κρυφό να εκπληρώσουν. Έρχονταν από μακριά, από τη Χώρα του Πολέμου. Κι εκεί δεν ξέρεις ποτέ αν το ξημέρωμα θα σε βρει ζωντανό ή αν κάποια αδέσποτη σφαίρα θα σε χτυπήσει κατευθείαν στην καρδιά σου κι όλα όσα ονειρεύτηκες θα γίνουν κομμάτια. Το αγόρι ήθελε να ζήσει. Κι έφερνε ένα σπουδαίο γιατρικό στο πρώην Ευτυχισμένο Νησί. «Το Ευτυχισμένο νησί», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, είναι μια μαγική, αλληγορική ιστορία της καθηγήτριας ψυχολογίας Φωτεινής Τσαλίκογλου για όλους, μικρούς και μεγάλους, όσοι επιμένουν να ζουν και να ονειρεύονται με μάτια ανοιχτά.

24

Σήμερα, γονείς και παιδιά αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές προκλήσεις απ’ ό,τι οι προηγούμενες γενιές. Τα παιδιά δεν παίζουν μόνο στην παιδική χαρά της γειτονιάς, αλλά και στο απέραντο και περίπλοκο διαδικτυακό σύμπαν όπου οι δυνατότητες του γονέα για έλεγχο και επιτήρηση είναι περιορισμένες. Ο ισχυρός δεσμός ανάμεσα στον γονέα και το παιδί παίζει καταλυτικό ρόλο ώστε το παιδί να βλέπει τον γονέα σαν το φυσικό του σύμβουλο. Άλλωστε, οι παραδοσιακές μέθοδοι πειθαρχίας, όπως το ξύλο ή η απομόνωση, δεν έχουν πλέον πέραση και υπονομεύουν τη δυνατότητα του γονέα να επηρεάζει τα ολοένα και πιο ευάλωτα παιδιά που τον χρειάζονται ως οδηγό ζωής. Χρειάζονται, λοιπόν, νέα εργαλεία πειθαρχίας. Από τις Εκδόσεις Μάρτης μόλις κυκλοφόρησε, σε συνεργασία με την Gordon Hellas, το βιβλίο της Judy Arnall «Πειθαρχία χωρίς τιμωρία». Ένα βιβλίο με άφθονες πρακτικές συμβουλές, στρατηγικές, μεθόδους και ιδέες για τους γονείς βρεφών έως και εφήβων. Ένα βιβλίο που σας προτείνει ακριβώς τι να κάνετε, τη δεδομένη στιγμή, για κάθε τύπο συμπεριφοράς, από το κλαψούρισμα μέχρι το σερφάρισμα στο Ίντερνετ. Οι δεξιότητες πειθαρχίας που περιγράφονται είναι απόλυτα συμβατές με τη φιλοσοφία του Μοντέλου Gordon και με τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα.

25

 Κλείνουμε με άλλο ένα βιβλίο για γονείς, και όχι μόνο. «Η Τέχνη της Αγάπης», του Έριχ Φρομ, το διεθνές μπεστ σέλερ που έδειξε σε εκατομμύρια αναγνώστες πώς να κάνουν τη ζωή τους ενδιαφέρουσα και δημιουργική, αναπτύσσοντας τις κρυμμένες τους δυνατότητες για αγάπη, επανακυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διόπτρα, σε μια επετειακή έκδοση για τα πενήντα χρόνια του. Είναι η αγάπη τέχνη; Αν είναι, χρειάζεται γνώση και προσπάθεια. Ή μήπως η αγάπη είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα που κατά σύμπτωση το γνωρίζει κανείς, το «συναντά» αν είναι τυχερός; Αυτό το μικρό, αλλά κλασικό πλέον, βιβλίο βασίζεται στην πρώτη αντίληψη, ενώ αναμφισβήτητα η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύουν στη δεύτερη. Ο φημισμένος ψυχαναλυτής και κοινωνικός στοχαστής διερευνά την αγάπη απ’ όλες τις πλευρές και τις όψεις της – όχι μόνο τη ρομαντική αγάπη, αλλά επίσης την αδελφική αγάπη, την ερωτική, την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους, την αγάπη για τον εαυτό μας και την αγάπη για τον Θεό.

26

Leave a Reply