ΠΕΣ ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Λέμε ναι στο παιχνίδι! Γιατί μικροί, αλλά και μεγάλοι, μέσα από το παιχνίδι δημιουργούμε, αναπτυσσόμαστε, ενεργοποιούμαστε, θωρακιζόμαστε, προετοιμαζόμαστε για τη ζωή. Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουμε πώς να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον και πώς μπορούμε να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά.

Άραγε έχετε σκεφτεί ποτέ τρόπους για να παίζετε περισσότερο και να κάνετε περισσότερα πράγματα παίζοντας; Έχετε συνειδητοποιήσει ότι το παιχνίδι δεν περιορίζεται μόνο στα αντικείμενα, αλλά είναι ένας ολόκληρος τρόπος ζωής, χάρη στον οποίο διασκεδάζουμε, ό,τι κι αν κάνουμε καθημερινά, όποια ηλικία κι αν έχουμε, εκτός και εντός σπιτιού; Φανταστείτε για λίγο πόσο καλύτερα θα περνούσαμε μέσα στις καθημερινές μας δραστηριότητες και πόσο θα έσπαγε η ρουτίνα μας εάν αφήναμε τους εαυτούς μας να παίζουν περισσότερο. Καθημερινές υποχρεώσεις όπως το μαγείρεμα, το σκούπισμα και το μάζεμα των πραγμάτων μπορούν, μέσα από το παιχνίδι, να γίνουν… παιχνιδάκι. Αν τους δώσουμε αυτό το θετικό πρόσημο, γίνονται πιο ευχάριστες τόσο για εμάς τους γονείς αλλά και κινητοποιούν τα παιδιά μας να μας βοηθούν, να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές και να μαθαίνουν πράγματα απαραίτητα για τη ζωή τους, παίζοντας και επομένως διασκεδάζοντας!

Οι άνθρωποι στην ΙΚΕΑ πιστεύουν ότι αν πούμε «ναι» στο να παίζουμε περισσότερο, μπορούν να συμβούν υπέροχα πράγματα! Για το λόγο αυτό για την ΙΚΕΑ, το παιχνίδι είναι σοβαρή δουλειά. Τόσο σοβαρή, που πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο για το παιχνίδι και την οικογενειακή ζωή στο σπίτι. Μέσα από την έρευνα, αφού ερωτήθηκαν σχεδόν 30.000 γονείς και παιδιά για το παιχνίδι και το χρόνο που περνάνε μαζί, οι άνθρωποι της ΙΚΕΑ  συγκέντρωσαν πολλές πληροφορίες για την οικογενειακή ζωή σήμερα και διαπίστωσαν ότι μέρος της δουλειάς τους  στο να δημιουργούν μια καλύτερη καθημερινή ζωή στο σπίτι, είναι και να δίνουν έμπνευση στους ανθρώπους να παίζουν περισσότερο μαζί. 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 

Η ΙΚΕΑ ανέθεσε και πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα το 2014 σε 12 χώρες για να εξερευνήσει τα θέματα της παιδικής ανάπτυξης , του παιχνιδιού και της οπτικής τόσο των παιδιών όσο και των γονιών για την οικογενειακή ζωή στο σπίτι. Η έρευνα αυτή ακολουθεί τον απολογισμό για το παιχνίδι που είχε γίνει το 2009, στον οποίο συμμετείχαν 7.833 γονείς παιδιών 0-12 χρονών και παιδιά 7-12 χρονών. Με την πραγματοποίησή της σε 25 χώρες, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έρευνα παγκοσμίως που έχει γίνει για το παιχνίδι, την ανατροφή των παιδιών και τη ζωή στο σπίτι.

Έτσι, η έρευνα του 2009 επαναλήφθηκε και μεγάλωσε το εύρος τόσο των ερωτήσεων όσο και των ερωτηθέντων. Στην έρευνα του 2014, συμπεριλήφθηκαν νέοι 13-18 χρονών και γονείς παιδιών 0-16 χρονών. Η έρευνα του 2014 αποτελείται συνολικά από 16.174 διαδικτυακές συνεντεύξεις γονιών με παιδιά 0-16 χρονών, 6.235 συνεντεύξεις παιδιών 7-12 χρονών και 6.790 συνεντεύξεις νέων 13-18 χρονών.

Οικογένειες, παιδιά και νέοι συνεργάστηκαν με την ΙΚΕΑ για να δημιουργήσουν το ερωτηματολόγιο και … να προσφέρουν μια καλύτερη εικόνα για την ανάπτυξη των παιδιών, την ανατροφή των παιδιών, την οικογενειακή ζωή και τη σπουδαιότητα του παιχνιδιού.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 

Ο συνολικός στόχος της έρευνας ήταν να αναζητηθεί τι έχει αλλάξει στη ζωή στο σπίτι σε σχέση με  τον απολογισμό παιχνιδιού του 2009, στο παιχνίδι και στην οικογενειακή ζωή.

Μέσα από την έρευνα θα απαντηθούν όλες οι παρακάτω ερωτήσεις:

  • Έχει αλλάξει η άποψη για το παιχνίδι και τη φύση του παιχνιδιού ανάμεσα σε γονείς και παιδιά;
  •  Οι γονείς παίζουν περισσότερο ή λιγότερο με τα παιδιά τους;
  • Τα παιδιά παίζουν περισσότερο ή λιγότερο και ποια είναι η φύση του παιχνιδιού τους;
  • Ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες που συμβαίνουν στο σπίτι;
  • Ποιες συσκευές και κυρίως ποιες διαδικτυακές συσκευές έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή στο σπίτι, την κύρια συμπεριφορά, τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τα πλεονεκτήματα της ζωής στο σπίτι και του χρόνου που περνάνε όλοι μαζί, έτσι όπως τα βιώνουν οι οικογένειες παγκοσμίως;

Σε επόμενα άρθρα, θα δούμε τι ανακαλύψαμε!

Leave a Reply