ΖΗΛΙΑ ΜΟΥ!

Περιμένοντας το τέταρτο μέλος της οικογένειάς μας έχω αρχίσει να βιώνω αρκετά καλά πλέον το όμορφο συναίσθημα της ζήλιας. Και όσο και αν με πιέζει κάποιες φορές να επιβεβαιώνω τα αυτονόητα, όσο περνά ο καιρός κατανοώ πόσο απαραίτητο είναι τελικά να εκφράζουμε τη ζήλια μας για ό,τι συναισθηματικά διακυβεύεται.

Για ένα παιδί, η έλευση ενός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια τραντάζει τα όσα μέχρι τώρα έχει καταφέρει να κατανοήσει ως δεδομένα. Κι ένα από αυτά είναι η αγκαλιά και το χάδι των γονιών του κατά αποκλειστικότητα. Θα περάσει καιρός για να απολαμβάνει τη συντροφιά του αδερφού του και να αποκτήσει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Ίσως περάσουν και χρόνια μέχρι να καθησυχαστεί ότι οι γονείς μπορούν να αγαπούν πολλαπλάσια τα παιδιά τους και όχι μοιρασμένα. Ίσως να μην καθησυχαστεί και ποτέ, άλλοτε γιατί δεν το έχει νιώσει κι άλλοτε γιατί έτσι είναι η ιδιοσυγκρασία του.

Πρέπει νομίζω να αφήνουμε χώρο σε όλα τα συναισθήματα να βγαίνουν. Το να μην επιτρέψουμε να βγουν δεν θα τα κάνει να πάψουν να υπάρχουν. Όσο περισσότερο εκφράζεται ένα συναίσθημα, τόσο περισσότερα συναισθήματα προκαλεί στο περιβάλλον του, από ευχαρίστηση έως και θυμό. Και είναι οι ανταλλαγές συναισθημάτων που τρέφουν τις σχέσεις και τις χτίζουν. Αυτό που μετατρέπει ένα δύσκολο συναίσθημα, όπως αυτό της ζήλιας, σε παθολογία είναι όταν το τροφοδοτούμε και δεν το οριοθετούμε.

Αναγνώριση, καθησυχασμός και οριοθέτηση του μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος επειδή ζηλεύει πάνε χέρι -χέρι και ιδιαίτερα στα παιδιά που η αγάπη των γονιών τους δεν μπορεί ποτέ να είναι υπό διαπραγμάτευση. Και όσο το παιδί μεγαλώνει και πατά στα πόδια του, μια γερή αυτοπεποίθηση θα βοηθά πάντα να μη νιώθει ότι χρειάζεται να διεκδικεί τα αυτονόητα. Αν λοιπόν νιώθετε ότι η ζήλια κυριεύει την οικογένειά σας, μην πανικοβάλλεστε∙ είναι μια φυσιολογική φάση μέχρι να ξαναβρούν όλοι τον ρόλο και τον ρυθμό τους στις αλλαγές. Γιατί στα παιδιά κάθε μεγάλη αλλαγή φέρνει ανακατατάξεις στα συναισθήματά τους. Αν θυμόμαστε λοιπόν ότι είναι ειλικρινείς εκφράσεις τότε μόνο για καλό μπορεί να είναι.

Leave a Reply