Με τον καιρό να αρχίζει να γίνεται επιτέλους χειμωνιάτικος, κάνουμε μια τραχανόπιτα χωρίς φύλλο. Για να φτιάξουμε αυτή τη νόστιμη πίτα, ολίγον… διαφορετική από τις άλλες, θα χρειαστούμε:
Υλικά
- 1 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή νερό
- 200 γρ. ξινό τραχανά
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 180 γρ. φέτα
- 180 γρ. κασέρι
- 1/2 μάτσο μαϊντανό
- 3 αυγά και 1 αυγό για την επάλειψη
- 200 γρ. (περίπου 3/4 του φλιτζανιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το νερό ή το ζωμό στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε ώστε τη φωτιά και βάζουμε τον τραχανά να βράσει. Ανακατεύουμε συχνά και μόλις απορροφήσει όλα τα υγρά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Αφήνουμε στην άκρη.
- Παράλληλα τρίβουμε τα τυριά και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον τραχανά. Ρίχνουμε 3 αυγά, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το σοταρισμένο κρεμμύδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον μαϊντανό και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε καλά και αν είναι αρκετά αραιός ο χυλός, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Αν είναι πολύ σφιχτός, αραιώνουμε με λίγο χλιαρό νερό.
- Αλείφουμε το ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και Αδειάζουμε σε αυτό τον χυλό. Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολάκι και με ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια τις πίτας.
- Ψήνουμε στον αέρα, στους 170oC για 1 ώρα και αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε σε κομμάτια.
Σκεύη / Συσκευές: Μπολ, Κατσαρόλα, Τηγάνι, Στρογγυλό ταψί
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά
Μερίδες: 10
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Credits
Συνταγή & Food Styling: Madame Ginger
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Πηγή: alevri.com