ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟ ΣΟΥΦΙΚΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ

σουφικόΤο σουφικό Ικαρίας είναι ένα παραδοσιακό, πανεύκολο και γρήγορο καλοκαιρινό φαγητό. Οι νοικοκυρές μάζευαν τα  λαχανικά του καλοκαιριού από το μποστάνι τους και τα μαγείρευαν όλα μαζί για να βγάλουν το φαγητό της ημέρας! Σας δίνω τη συνταγή της γιαγιάς μου, από τα ημερολόγιά της.

Υλικά

* 4 κρεμμύδια
* 4 πατάτες μεγάλες
* 4 πιπεριές πράσινες ή 3 πράσινες + 1 κόκκινη
* 2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
* 2 ντομάτες ώριμες
* 1 κολοκύθι άσπρο μεγάλο
* 3-4 σκελίδες σκόρδο
*4 πιπερίτσες καυτερές
*1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο
* 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
* αλάτι
Εκτέλεση: Κόβουμε τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια. Ανάβουμε τη φωτιά. Βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα. Βάζεις από κάτω το μισό κρεμμύδι (“το κρεμμύδι ίσα με πως μοναχό του”, έλεγε η γιαγιά μου, δηλαδή για λίγο μόνο του) από πάνω λαχανικά και μετά από πάνω το υπόλοιπο κρεμμύδι, σαν μια αγκαλιά. Σβήνουμε με κρασί. Τα αφήνουμε να πιουν το νερό τους. Αυτά μόνο γράφει η γιαγιά για το σουφικό στο τετράδιο που μου άφησε. Γενικά αυτοσχεδιάζαμε στην κουζίνα και μας έβγαινε πάντα σε καλό. Ακόμα μας βγαίνει !

Leave a Reply