Όχι, τα γλυκά δεν είναι μόνο «λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες». Είναι η ευχάριστη έκπληξη που έχει ετοιμάσει η μαμά για το πρωινό, το σχολείο, το απογευματινό ή τη βόλτα με τους φίλους, μια καθημερινή απόλαυση και μπορεί, προσέχοντας τα υλικά και τον τρόπο με τον οποίο θα τα φτιάξουμε, να αποτελέσουν και μια πολύ καλή πηγή ενέργειας και βιταμινών. Σας προτείνουμε λοιπόν νοστιμότατα κέικ, μπισκοτάκια και γλυκάκια για κάθε στιγμή που όχι μόνο τα παιδιά, αλλά οποιοσδήποτε στην οικογένειά σας πει: «Αχ, να είχα μια σοκολάτα!»
Άλειμμα με ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη
● 50 ml (1/4 φλιτζ. τσαγιού) Kρέμα Γάλακτος light
●50 γρ. (1/4 φλιτζ. τσαγιού) Σιρόπι Καραμέλας
●100 γρ. (2/3 φλιτζ. τσαγιού) ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη (τύπου Hemo)
●150 γρ.(2/3 φλιτζ. τσαγιού) Βούτυρο ή Μαργαρίνη
●1/2 φακ. Κουβερτούρα σε Σταγόνες
●50 γρ. (1/3 φλιτζ. τσαγιού) πούδρα φουντουκιού
Εκτέλεση: Bάζετε στη φωτιά την κρέμα γάλακτος, το σιρόπι, το ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη και το βούτυρο και τα αφήνετε να ζεσταθούν. Προσθέτετε την κουβερτούρα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Kατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε την πούδρα φουντουκιού. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο να πήξει.
Borwnies με ρόφημα σοκολάτας και καρύδα (για ένα ταψάκι περίπου 40*24)
●4 κούπες Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
●2 κουταλάκια μαγειρική σόδα
●1 κουταλάκι αλάτι
●150 γραμμάρια Κουβερτούρα ψιλοκομμένη
●120 γραμμάρια ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη
●2 κουταλιές ζάχαρη
●1 1/2 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
●1 1/2 κούπα Καστανή Ζάχαρη
●2 μεγάλα αυγά
●1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
●1/4 κούπα κρέμα γάλακτος
●1 κούπα νιφάδες γλυκιάς καρύδας
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ρηχό ταψί και το καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί που θα κόψουμε στο ανάλογο μέγεθος. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων και σε ένα μικρό μπολ την κουβερτούρα μαζί με τις δύο κουταλιές ζάχαρη. Στο mixer χτυπάμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και το ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη για 3 λεπτά. Τώρα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου τα αυγά και τη βανίλια και αναμειγνύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπολ με το αλεύρι και συνεχίζουμε την ανάμειξη για ένα επιπλέον λεπτό. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα και τις νιφάδες της καρύδας, ανακατεύουμε ξανά για 30 δευτερόλεπτα και μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στο ταψί. Το ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν το κόψουμε σε κομμάτια. Αφήνουμε το brownie να κρυώσει εντελώς και το σερβίρουμε.
Μους σοκολάτα
●1 φακ. Garni με γεύση Βανίλια
●200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
●100 γρ. (2/3 φλιτζ. τσαγιού) ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη
●1/2 φακ. Κουβερτούρα σε Σταγόνες
Εκτέλεση: Βάζετε στο μπολ του μίξερ το ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη, το γάλα και το περιεχόμενο του φακέλου Garni και χτυπάτε για 5 λεπτά. Προσθέτετε την κουβερτούρα αφού πρώτα τη λιώσετε σε μπεν μαρί. Βάζετε τη μους στο ψυγείο να παγώσει και γαρνίρετε με δημητριακά ή κακάο.
Μπισκότα με διπλή σοκολάτα
● 1/2 κουταλάκι Μπέικιν Πάουντερ
●1/2 κουταλάκι αλάτι
● 2 αυγά
● 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
● 5 κουταλιές Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
● 6 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
● 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
● 50 γραμμάρια ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη
● 50 γραμμάρια Κουβερτούρα Πλάκα
● 40 γραμμάρια Κουβερτούρα Γάλακτος
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Ψιλοκόβουμε τις σοκολάτες με ένα μαχαίρι και τις βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και τις λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων. Θα χρειαστούμε περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχει λιώσει καλά η σοκολάτα σε αυτόν τον χρόνο τη βάζουμε ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά περίπου για 5 δευτερόλεπτα. Αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για πέντε δευτερόλεπτα. Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε στο mixer σε μέτρια ταχύτητα για 4 λεπτά. Καθαρίζουμε τις πλευρές του μπολ με μια σπάτουλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για δύο επιπλέον λεπτά. Τώρα προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και το ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα επιπλέον λεπτό. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά στο μπολ, χτυπάμε το μείγμα για 1 επιπλέον λεπτό και μεταφέρουμε το μπολ στο ψυγείο για 5 λεπτά. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και χρησιμοποιούμε μια γεμάτη κουταλιά για κάθε μπισκότο και την τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε αρκετό χώρο ανάμεσα στα κομμάτια της ζύμης πάνω στο ταψί, γιατί η ζύμη θα διογκωθεί καθώς ψήνεται. Ψήνουμε τα μπισκότα για 10 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
Κέικ με σοκολάτα και βατόμουρα
● 125 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
● 1 κούπα Μαρμελάδα Βατόμουρο
● 1/2 κούπα κρασί Porto
● 1 κούπα ζάχαρη
● 60 γρ. Κουβερτούρα Πλάκα
● 50 γραμμάρια ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη
● 3 ασπράδια αυγού
● 3 κρόκοι αυγού
● 3/4 κούπας Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
● 1 πρέζα αλάτι
● 1 κουταλάκι Μπέικιν Πάουντερ
● Αλεύρι και βούτυρο για τη φόρμα (28-30 εκ.) του κέικ
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Με λίγο βούτυρο αλείφουμε τη βάση του κέικ και στη συνέχεια την περνάμε απαλά με ελάχιστο αλεύρι. Σε ένα μικρό κατσαρόλι και σε πολύ χαμηλή φωτιά λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο, στη συνέχεια προσθέτουμε τη σοκολάτα, τo ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη και το κρασί, ανακατεύοντας το μείγμα πολλές φορές με μια σπάτουλα. Το βγάζουμε από τη φωτιά. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι οι κρόκοι να αρχίσουν να ασπρίζουν σε χρώμα. Χωρίς να σταματήσουμε τη μηχανή, προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με τη σοκολάτα και στη συνέχεια το αλεύρι και το baking powder και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό. Σταματάμε τη μηχανή του μίξερ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σκληρύνουν ελαφρά. Στο μπολ αυτό προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα της σοκολάτας ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χύνουμε όλο το μείγμα μέσα στη φόρμα του κέικ και στη συνέχεια απλώνουμε τη μαρμελάδα στην κορυφή του μείγματος. Το ψήνουμε για 30 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού το σερβίρουμε. Μπορεί να συνοδευτεί με παγωτό ή λίγη κρέμα.