Προς το παρόν δεν πάω γραφείο, όχι λόγω Covid-19 αλλά γενικά προσπαθώ να εργάζομαι όσο μπορώ στο σπίτι, με δικό μου ωράριο κ.λπ. Όταν όμως πήγαινα, στις 4 από τις 5 ημέρες της εβδομάδας έφτιαχνα το δικό μου ταπεράκι. Σήμερα, λοιπόν, έχω να σου δώσω μία ιδέα για μία σαλάτα, εύκολη και πολύ χορταστική. Σαλάτα με πλιγούρι και ταχίνι. Χορταστική σαν να λέμε ότι δε θα ψωμολυσσάξεις μέχρι να φτάσεις στο σπίτι σου αλλά δε θα βαρύνεις κιόλας για να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις της δουλειάς σου. Κάνε λοιπόν τη σαλάτα πλιγούρι με ταχίνι που σου προτείνω και να είσαι σίγουρος/η ότι πολλοί θα θέλουν να πάρουν μια πιρουνίτσα από το ταπεράκι σου
Σαλάτα πλιγούρι με ταχίνι
Η σαλάτα πλιγούρι με ταχίνι είναι νομίζω μια από τις πιο χορταστικές επιλογές για ταπεράκι. Αλλά και γενικά όταν θέλεις ένα χορταστικό συνοδευτικό για ψητά, αν έχεις κάποιο τραπέζι (πχ. BBQ με φίλους) και θέλεις να τη φτιάξεις από την προηγούμενη μέρα! Είναι όπως είπα χορταστική και όσο μένει στο ψυγείο γίνεται όλο και πιο γευστική. Εγώ την κάνω με μπόλικο φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό, τόσο που θυμίζει το ανατολίτικό ταμπουλέ. Το πλιγούρι είναι σίγουρα αγαπημένο σε ό, τι αφορά την αντικατάσταση του ρυζιού και της πάστα. Έχει πολλές φυτικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. Πολλές φορές αντικαθιστώ το ρύζι με πλιγούρι σε διάφορες συνταγές όπως για παράδειγμα στα γεμιστά αλλά και σε συνταγές όπως τα ντολμαδάκια και τους γεμιστούς κολοκυθανθούς. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ποτέ, στο προτείνω ανεπιφύλακτα. Θα το βρεις στο σούπερ μάρκετ δίπλα στο ρύζι και τα όσπρια.
Για τη σαλάτα πλιγούρι θα χρειαστείς:
- 1 κούπα πλιγούρι
- 2 μικρά αγγούρια
- 1 ντομάτα
- 1/3 κούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/3 κούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- αλάτι, πιπέρι, κύμινο
Για το ντρέσινγκ με ταχίνι θα χρειαστείς :
- 1/4 κούπας ελαιόλαδο
- 1/4 κούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά χυμό λάιμ
- ξύσμα λεμονιού ή λάιμ (ή και τα δύο)
- 1 κουταλιά ταχίνι
- 1 κουταλιά νερό
Εκτέλεση:
- Το πρώτο και πιο εύκολο βήμα της σαλάτας αυτής είναι να μουλιάσεις το πλιγούρι. Θα το βάλεις σε ένα μεγάλο μπολ και θα προσθέσεις σχεδόν διπλάσια ποσότητα βραστού νερού και 1/2 κουταλάκι αλάτι. Δηλαδή για 1 κούπα πλιγούρι, βάζεις 1 3/4 κούπας νερό βραστό. Το σκεπάζεις με ένα πιάτο ή με μεμβράνη και το αφήνεις στην άκρη μέχρι να το απορροφήσει όλο για 30 λεπτά περίπου.
- Περιμένοντας το πλιγούρι ψιλόκοψε όλα τα υλικά, υπολογίζοντας περίπου το ίδιο μέγεθος για όλα.
- Μόλις απορροφήσει το πλιγούρι το νερό, αφράτεψέ το με ένα πιρούνι. Ανακάτεψέ το δηλαδή καλά και ρίξε μέσα όλα τα ψιλοκομμένα υλικά, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο.
- Ανακάτεψε ξανά να μοιραστούν τα υλικά καλά έτσι ώστε όταν παίρνεις μια μεγάλη κουταλιά να έχει από όλα.
- Φτιάξε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας με ένα πιρούνι όλα τα υλικά μαζί, νερό, ταχίνι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
- Αν δεν πρόκειται να πάρεις τη σαλάτα σου μαζί, στο γραφείο, πρόσθεσε μέσα ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Μπορείς επίσης αν σου αρέσει το σκόρδο να προσθέσεις στο ντρέσινγκ και μισή σκελίδα σκόρδο ψιλοτριμμένη.
Extra Tip: Ένα χρήσιμο κόλπο για να ελαφρύνεις τη γεύση του ωμού κρεμμυδιού είναι να “μουλιάσεις” το ωμό, ψιλοκομμένο κρεμμύδιγ ια 15 λεπτά, σε κρύο νερό.
Αν φτιάξεις αυτή τη συνταγή, μη διστάσεις να με ταγκάρεις στο instagram @elenaiscooking για να το δω ή να χρησιμοποιήσεις απλά το hashtag #elenaiscooking !
Η Έλενα Σμπώκου είναι food blogger και ασχολείται με τη μαγειρική από το 2007. Συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο elenaiscooking.com