ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Paradosiaka Melomakarona (2)Συνταγή για σπιτικά, παραδοσιακά μελομακάρονα για να μοσχοβολήσει το σπίτι. Φτιάξτε τα και θα ξετρελαθείτε με το αποτέλεσμα.

Θα χρειαστείτε:  

Σκεύη/συσκευές: κατσαρόλα, μπολ, ταψιά φούρνου

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 20-25 λεπτά

Χρόνος αναμονής:  –

Μερίδες: 25-30 μελομακάρονα

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά για τα μελομακάρονα:

  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 120 ml σπορέλαιο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 60 ml χυμό πορτοκάλι
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • 50 ml κονιάκ
  • ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για το σιρόπι:

  • 350 ml νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. μέλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φέτα πορτοκαλιού

Άλλα υλικά:

  • 100 γρ. κοπανισμένα καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1)  Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τη φέτα πορτοκαλιού. Βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη.

2) Βάζουμε σε μπολ το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το ξύσμα, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

3) Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι.

4) Πλάθουμε μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε με πιρούνι.

5) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170oC, για 25-30 λεπτά.

6) Όσο είναι ζεστά τα περνάμε για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι και τα ακουμπάμε σε πιατέλα.

7) Πασπαλίζουμε τα παραδοσιακά μελομακάρονα με τα κοπανισμένα καρύδια.

Paradosiaka Melomakarona (1)

Credits

Recipe | Food Styling: Madame Ginger

Photos & Video Direction: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

Production Manager: Άννα Χαλικιά

Βοηθός Παραγωγής: Αντρέας Χατζηπαρίσης