Τα μπισκότα βουτύρου είναι από μόνα τους είναι πολύ νόστιμα, πόσο μάλλον αν συνδυαστούν με πραλίνα σοκολάτας (σπιτική ή του εμπορίου). Τότε γίνονται ακόμα πιο λαχταριστά. Φτιάξτε τα γιατί εκτός ότι είναι πεντανόστιμα, είναι πανεύκολα και θα τα λατρέψει όλη η οικογένεια σας.
Υλικά
- 1 πρέζα αλάτι
- 300 γρ. αλεύρι μαλακό
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- ½ κ.σ. κανέλα σε σκόνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 250 γρ. βούτυρο, παγωμένο
Για τη γέμιση
- 100 γρ. βούτυρο, μαλακό
- 100 γρ. πραλίνα σοκολάτας
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο σε κομμάτια.
- Χτυπάμε με το φτερό μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας, περίπου 2-3 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε τη ζύμη για πολύ ώρα για να γίνουν τα μπισκότα μας τραγανά, αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε αλεύρι μαλακό που δεν έχει πολύ γλουτένη.
- Αφαιρούμε από τον κάδο τη ζύμη μας, εδώ μπορούμε να την δέσουμε και λίγο με τα χέρια μας κάνοντάς τη μία μπάλα.
- Τυλίγουμε τη ζύμη μας με μία μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να σφίξει. Μετά από μία ώρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στον αέρα.
- Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας, κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη μας, και το αφήνουμε στον πάγκο και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 3 χιλιοστών. Αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι.
- Με ένα κουπάτ κόβουμε μπισκοτάκια διαμέτρου 5-6 εκατοστών. Αν δεν έχουμε κουπάτ χρησιμοποιούμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού ή ένα ποτήρι για να κόψουμε τη ζύμη μας.
- Απλώνουμε τα μπισκότα μας πάνω σε δύο ταψάκια με λαδόκολλα προσέχοντας να τα βάζουμε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Επαναλαμβάνουμε για όλη τη ζύμη μας. Θέλουμε 24-30 μπισκότα.
- Ψήνουμε για 8-11 λεπτά. Τα μπισκότα πρέπει να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα αλλά να μην περιμένουμε να είναι σκληρά όταν βγουν από τον φούρνο.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά για 20 λεπτά μόλις βγουν από τον φούρνο να ξεκουραστούν.
Για τη γέμιση
- Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και χτυπάμε με το φτερό για 1 λεπτό για να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε την πραλίνα και χτυπάμε για ακόμα 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμισή μας (δεν χτυπάμε πολύ για να μην κόψει).
Για τη συναρμολόγηση
- Βάζουμε μια μικρή ποσότητα από τη γέμισή μας (1 κ.σ.) πάνω σε ένα μπισκότο από τη μεριά που ήταν στο ταψί.
- Σκεπάζουμε με ένα άλλο μπισκότο. Πιέζουμε λίγο να πάει παντού. Αν θέλουμε μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
- Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα.
Extra Tip: Σε περίπτωση που μπισκότα βουτύρου μαλακώσουν, αν δεν τα έχουμε κλείσει αεροστεγώς, τα βάζουμε στον φούρνο στους 100° C στον αέρα για 10 λεπτά.