Για να φτιάξουμε το πιο νόστιμο κέϊκ λεμονιού, θα χρειαστούμε:
Σκεύη/συσκευές: μπολ, φόρμα κέικ
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Μερίδες: 8-10
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά για το κέικ:
- 500 γρ. Φαρίν Απ Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 4 μεγάλα αυγά
- 1 βανίλια σε σκόνη
- 60 ml χυμό λεμονιού
- 200 ml γάλα
Υλικά για το γλάσο:
- 125 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2-3 κ.σ. νερό ή χυμό λεμονιού
- λίγο ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
- Χτυπάμε το βούτυρο με μίξερ ή μίξερ χειρός, σε μπολ, για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο και μαλακό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας με το μίξερ μετά από το καθένα. Συνεχίζουμε με τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε για 30’’ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Με το μίξερ να λειτουργεί στη χαμηλότερη ταχύτητα, προσθέτουμε το Φαρίν απ και το γάλα εναλλάξ, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ.
- Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για 1 ώρα. Το αφήνουμε εκτός φούρνου για 10-15 λεπτά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη (περασμένη απο σίτα) και την ανακατεύουμε με το νερό ή το χυμό λεμονιού. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό ή χυμό επιπλέον. Με ένα κουτάλι, περιχύνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο για 20 λεπτά και σερβίρουμε.
Πηγή: alevri.com