#ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ… ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ

ζύμη για πίτσαΚάθε μέρα, προτείνουμε απλές συνταγές που μπορείτε να φτιάχνετε εύκολα, με λίγα υλικά και τη βοήθεια των παιδιών σας, τις ημέρες που #μένουμεσπίτι. Για σήμερα το μενού έχει την καλύτερη ζύμη για πίτσα!

Μέρες καραντίνας και το ζύμωμα μοιάζει με ψυχοθεραπεία. Είναι το άρωμα της μαγιάς, είναι η επαφή με αυτό το μαλακό, ζεστό ζυμάρι, είναι η ικανοποίηση όσο το βλέπεις να φουσκώνει ή η τέλεια πίτσα στην οποία μεταμορφώνεται; Είναι όλα αυτά μαζί τελοσπάντων που μας οδήγησαν στο να κάνουμε έναν από τους σκοπούς της καραντινοζωής μας την εύρεση της καλύτερης συνταγής για ζύμη για πίτσα. Τη μοιραζόμαστε μαζί σας:

Υλικά

500 γραμμάρια αλεύρι αλεύρι 0 ή 00

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

300 ml  χλιαρό νερό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

½ κ.γ. ζάχαρη

Εκτέλεση: Ξεκινάμε ενεργοποιώντας τη μαγιά. Σε μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και το ανακατεύουμε. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση και σταδιακά ρίχνουμε το νερό ενοποιώντας με το χέρι. Στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Δουλεύουμε στη λεκάνη τη ζύμη με το χέρι μας. Αν μας φαίνεται πάρα πολύ μαλακή προσθέτουμε πολύ σταδιακά αλεύρι. Την ακουμπάμε σε αλευρωμένο πάγκο και τη δουλεύουμε αρκετά με το χέρι μας για 5-10 λεπτά. Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ (ελαφρά λαδωμένο) που καλύπτουμε με μια υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες. Αφού φουσκώσει την δουλεύουμε ελάχιστα, ίσα ίσα να φύγει ο φυλακισμένος αέρας από μέσα. Σχηματίζουμε 2 ή 4 μπάλες (η δόση αυτή δίνει 2 μεγάλες ή 4 μικρότερες πίτσες. (Στο στάδιο αυτό μπορούμε να αποθηκεύσουμε το ζυμάρι μας στην κατάψυξη σε wrap και να το χρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε). Ανοίγουμε τη ζύμη για πίτσα πάνω σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και γαρνίρουμε με ό, τι μπορούμε να φανταστούμε. Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 240 βαθμούς χαμηλά.

Για κλασική μαργαρίτα προσθέτουμε σάλτσα τομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικό. Για πιο σπέσιαλ καταστάσεις εμπλουτίζουμε τη ζύμη για πίτσα με αλλαντικά. Μια γκουρμέ εκδοχή είναι η εξής: Γαρνίρουμε τη ζύμη μας με μοτσαρέλα και ψήνουμε. Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με λάδι τρούφας και προσθέτουμε προσούτο και ρόκα. Γιάμι!

Μπορείτε να στέλνετε και τις δικές σας ιδέες στο ppapadia@talcmag.gr 

Leave a Reply