ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ. ΨΗΝΕΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ;

tsourekiΚαθώς μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και έρχεται το Πάσχα, το σπίτι αρχίζει να μυρίζει γιορτή! Οι πασχαλινές μυρωδιές με γυρνούν πίσω στην παιδική μου ηλικία, όταν η γιαγιά Δέσποινα, κάθε Μεγάλο Σάββατο πρωί, φούρνιζε τα πασχαλινά τσουρέκια της και ευωδίαζε το σπίτι. Τα χρόνια πέρασαν, η μαμά πήρε τη θέση της γιαγιάς, εγώ έγινα μαμά, η γιαγιά έφυγε, αλλά μας έμεινε η αγάπη της και βέβαια η μυρωδιά των πασχαλινών τσουρεκιών της, σημείο αναφοράς στο καταφύγιο της μνήμης μας!

Κάθε Μεγάλο Σάββατο, η μαμά μου κι εγώ φτιάχνουμε παρέα την ίδια συνταγή της γιαγιάς, και μάλιστα με το ίδιο αλεύρι για τσουρέκια από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου. Φυσικά, μας βοηθούν και τα παιδιά, στα οποία έχουμε κληροδοτήσει το… πασχαλινό μας μυστικό! Θυμάμαι την πρώτη φορά που η κόρη μου με ρώτησε:

«Μαμά, είναι δύσκολο να φτιάξεις τσουρέκι;».

Η απάντησή μου ήρθε αυθόρμητα!

«Όχι, κορίτσι μου, δεν είναι καθόλου δύσκολο. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη, υπομονή και αλεύρι για τσουρέκι από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου. Και τη βοήθεια των γιαγιάδων, φυσικά. Της δικιάς μου, που μας έχει αφήσει παρακαταθήκη την υπέροχη συνταγή της και της δικιάς σου, που έρχεται να μας βοηθήσει».

tsoureki cooking

Καθώς η γιαγιά φτάνει στην κουζίνα μας και ανασκουμπώνεται, τα παιδιά κατεβάζουν από το ντουλάπι το μίξερ και τα μπολ, ενώ εγώ βγάζω το κατάλληλο ταψί! Κάνουμε τον έλεγχο- παιχνίδι αν έχουμε όλα τα υλικά. Η γιαγιά Δέσποινα, αν και ήξερε απέξω κι ανακατωτά τη συνταγή της, την διπλοέλεγχε πάντοτε στο τεφτέρι των συνταγών της. Κι η μαμά μου την έχει αποστηθίσει κι εγώ την έχω αποστηθίσει και τα παιδιά την έχουν αποστηθίσει, αλλά τελετουργικά βγάζουμε το συνταγολόγιο της Δέσποινας και διαβάζουμε τι θα χρειαστούμε:

  • 1000 γρ. αλεύρι για τσουρέκι & λίγο για το ζύμωμα
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 225 γρ. πρόβειο βούτυρο
  • 240 γρ. γάλα φρέσκο
  • 340 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 80 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • 5 γρ. μαστίχα κοπανισμένη

Υλικά για το Ψήσιμο

  • 1 αυγό
  • λίγο νερό
  • 250 γρ. αμύγδαλο φιλέ

alevri-tsoureki

Αφού τοποθετήσουμε τα υλικά μας στο τραπέζι, με γέλια, ιστορίες από το παρελθόν και πολύ τραγούδι, αρχίζουμε τις ετοιμασίες!

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση, μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ και αφήνουμε να γίνει χλιαρό, όχι όμως να κρυώσει. Έπειτα, προσθέτουμε τη μαγιά και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι.
  2. Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, σε μια συγκεκριμένη γωνιά της κουζίνας μας, να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχουμε σκεπάσει με πετσέτες κουζίνας.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε την άκρη να κρυώσει.
  4. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Μεταφέρουμε σε μπολ.
  5. Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου. Βάζουμε και το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά (Εδώ είναι η χαρά των παιδιών! Στο ζύμωμα!).
  6. Προσθέτουμε τους κρόκους και την μαρέγκα και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη. Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.
  7. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σχετικά μεγάλη λεκάνη, σκεπάζουμε καλά με πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της. Όσο η ζύμη φουσκώνει, κοιτάμε άλμπουμ από τα παλιά και με τη μαμά μου αφηγούμαστε στα παιδιά παλιές οικογενειακές ιστορίες. Το ‘χουμε για καλό!
  8. Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε τη ζύμη. Την χωρίζουμε στα τρία και πλέκουμε 3 τσουρέκια.
  9. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για 60-90 λεπτά ώστε να φουσκώσουν. Συνεχίζουμε το χάζι των άλμπουμ! Είναι η οικογενειακή μας παράδοση! Και τα τσουρέκια θέλουν χρόνο και ηρεμία!
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Χτυπάμε το αυγό με 2-3 κ.σ. νερό και αλείφουμε με προσοχή τα τσουρέκια (για να μην τα τρυπήσουμε και ξεφουσκώσουν) με το πινέλο. Και αυτή τη διαδικασία την έχουμε αφήσει στα χέρια των παιδιών. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε σε αέρα για 20-25 λεπτά.
  11. Μόλις ψηθούν, τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.

Μετά, προσπαθούμε να μην τα καταβροχθίσουμε αμέσως και να περιμένουμε μέχρι μετά την Ανάσταση! Δεν το πετυχαίνουμε πάντα. Είναι τόσο ευωδιαστά! Κι η μαμά μου κι εγώ γινόμαστε πάλι παιδιά μαζί με τα παιδιά. Κάθε Πάσχα το ίδιο τελετουργικό: τα κλαδιά από τις πασχαλιές με τις οποίες στολίζουμε το σπίτι πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι χειροποίητες λαμπάδες που φέρνουν τα παιδιά από το σχολείο, τα κόκκινα αυγά που βάφουμε την Μ. Πέμπτη και τα τσουρέκια με αλεύρι από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου, παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Δέσποινας που κρατάει για πάνω από 60 χρόνια! Και θα συνεχίσει να κρατάει, είμαι σίγουρη! Κάθε Μεγάλο Σάββατο, ξαναζώ τις πιο αγαπημένες μου οικογενειακές στιγμές. Πάλι φέτος θα γεμίσει το σπίτι χαρά και γέλια και η μαμά μου θα λέει, όπως η μαμά της: «Έφτιαξα τσουρέκια. Ψήνεστε να τα δοκιμάσετε;»

Καλή Ανάσταση!

τσουρέκια

Leave a Reply