ΟΜΑΔΑ ΤΣΙΚΙΜΠΟΜ: ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Ομάδα ΤσικιμπόμΜετά τη μεγάλη συνέντευξη της Μαριλένας Τριανταφυλλίδου και της Βάσιας Παρασκευοπούλου για την κατάσταση που επικρατεί (και) εξαιτίας της πανδημίας στο θέατρο και τις παραστατικές τέχνες για παιδιά, για το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιεύουμε συνεντεύξεις με καλλιτέχνες και ομάδες που ασχολούνται με το παιδικό θέαμα και θέλουν να μιλήσουν για την παρούσα κατάσταση στη χώρα μας και να κινητοποιήσουν το «απόν» Υπουργείο Πολιτισμού. Στο Τaλκ, προετοιμάζουμε το project αυτό εδώ και τέσσερις μήνες και σας ζητάμε, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής σας, να βοηθήσετε και εσείς, κοινοποιώντας τα κείμενα αυτά και καθιστώντας έτσι ορατούς μια σειρά από ανθρώπους που αγαπούν τα παιδιά και θέλουν να τα εκπαιδεύσουν και να τα διασκεδάσουν, αλλά δεν μπορούν. Σήμερα, κοντά μας η μουσικοθεατρική ομάδα Τσικιμπόμ.

  • Η ομάδα Τσικιμπόμ της «Πράματα και θάματα» Κοιν.Σ.Επ. ιδρύθηκε το 2014 στην Καλαμάτα από ανθρώπους –κυρίως από την Αθήνα- με αγάπη για το θέατρο και τη μουσική που πιστεύουν στη δύναμη της Τέχνης και στα οφέλη της για τα παιδιά! Δημιουργούμε με κέφι θεατρικές παραστάσεις, μουσικό θεατρικά δρώμενα με δικά μας τραγούδια, μουσική και σκηνικά. Θέλουμε να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε από τα παιδιά, να ανταλλάσσουμε ιδέες και να κρατάμε  την παιδικότητα μας  ζωντανή.
  • Η πανδημία μάς βρήκε στην αρχή του ταξιδιού της θεατρικής μας παράσταση «Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες», ένα παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιοπούλου σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Δρίτσα, με μουσική, σκηνικά και κούκλες από την ομάδα μας. Είχε μεγάλη επιτυχία στο παιδικό κοινό της Καλαμάτας  και θερμή ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς. Έτσι οι παραστάσεις μας στα σχολεία της Μεσσηνίας διακόπηκαν, ενώ η περιοδεία μας σε βόρεια Ελλάδα και Κυκλάδες δεν ξεκίνησε ποτέ, λόγω των περιορισμών και των συνθηκών. Μείναμε ξαφνικά χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα από αυτά που πριν γέμιζαν τις μέρες μας χαρά και δύναμη.
  • Μόλις είχαμε αρχίσει να συνερχόμαστε από την οικονομική κρίση που περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια και η κρίση της πανδημίας ήρθε να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Οι Τσικιμπόμ –όπως και τα υπόλοιπα μέλη της «Πράματα και Θάματα» Κοιν.Σ.Επ.–είμαστε επαγγελματίες στον τομέα του πολιτισμού (ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες) και δυστυχώς ο πολιτισμός δεν είναι «ανταποδοτικό προϊόν». Έτσι, τα όποια εργαλεία αποζημίωσης δόθηκαν ήταν ανεπαρκή και χωρίς συγκεκριμένο στόχο.
  • Ευχόμαστε πραγματικά το κράτος, οι φορείς, τα ιδρύματα να καταλάβουν κάποτε το σπουδαίο, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο που προσφέρουν οι ομάδες που δουλεύουν με ηθική και σεβασμό στο παιδικό θέαμα, και να τις στηρίξουν, να τους δώσουν χώρο για έκφραση και δημιουργία. Γιατί αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή  από την πολιτεία είναι δυστυχώς το αντίθετο: Μία στάση αδιαφορίας και υποβάθμισης του Πολιτισμού με αποκορύφωμα την πρόσφατη κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων. Αναρωτιέται κανείς, εύλογα, σε τι αποσκοπούν όλα αυτά… Σε μία εποχή που η ενσυναίσθηση και η κριτική σκέψη θα έπρεπε να είναι βασικά εφόδια, πώς μπορεί κανείς να παραβλέψει την ουσία της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και την αναγκαιότητα της για τον άνθρωπο, πόσο μάλλον για το παιδί-έφηβο.  Όλη αυτή η κατάσταση μας πεισμώνει και μας κινητοποιεί να βρούμε νέους τρόπους να κρατήσουμε τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη, το θέατρο και τη μουσική.
  • Ως καλλιτέχνες, έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και αναποδιές και με πείσμα να κάνουμε σχέδια και όνειρα. Έτσι και τώρα, αυτή η νέα πραγματικότητα που προέκυψε ήταν για μας μία πολύ δημιουργική περίοδος, γιατί δώσαμε πνοή σε ένα project που μας απασχολούσε πολύ καιρό, «το Τραλαλοχώρι». Πρόκειται για μία ψυχαγωγική, εκπαιδευτική εκπομπή με πρωτότυπο σενάριο και τραγούδια, από πέντε ηθοποιούς οι οποίοι μέσω της τεχνικής του green screen βρίσκονται σε ένα παραμυθένιο σκηνικό: τη χειροποίητη τρισδιάστατη μακέτα του Τραλαλοχωρίου, προϊόν ατελείωτων ωρών δουλειάς μέσα στην καραντίνα…
  • Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από διαρκείς και ραγδαίες εξελίξεις με κύρια αφετηρία την τεχνολογία. Γι αυτό, επόμενο μεγάλο μας βήμα είναι η δημιουργία του tsikibom tv, ώστε να στεγάσουμε το παραπάνω εγχείρημα μας, αλλά και όλες τις δράσεις και ιδέες μας. Θεωρούμε ότι η μεγαλύτερη πράξη αντίστασης, αυτή την εποχή, είναι να παραμείνουμε δημιουργικοί και χαρούμενοι. Όσο και να υποβαθμίζεται ο Πολιτισμός εμείς οφείλουμε να τον υπηρετούμε με σεβασμό και την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναβρεθούμε κοντά στα παιδιά είτε στα μαθήματα, είτε στο θέατρο και θα ξανατραγουδήσουμε όλοι μαζί – μία αγκαλιά! Προς το παρόν, εκπαιδευτικοί και γονείς ας χρησιμοποιήσουμε την τέχνη με διάθεση να ομορφύνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία και τη ζωή των παιδιών μας, όσο περισσότερο μπορούμε!

Leave a Reply